Поблизу валів Більського городища

У “Скіфі” нині гаряча пора. Ранні зернові (близько 200 га) та горох посіяли тиждень тому, завершують сівбу соняшнику та цукрових буряків, загалом – понад 500 гектарів. А тільки впораються із сівбою олійних і технічних культур, як потрібно буде сіяти кукурудзу на зерно й силос, знову ж таки понад 500 гектарів, та гречку. Займаються у господарстві й овочівництвом, щоправда, здебільшого для власних потреб. Хоча торік здавали огірки й томати і на Котелевський консервний завод. Зазвичай вирощують їх на площі близько 5 гектарів, а в цьому році саджатимуть ще й картоплю, вже закупили посадковий матеріал високопродуктивної селекції. За словами Олексія Бовдиря, можна було б займатися овочівництвом і на промисловій основі, більше того, в перспективі це планується, але поки що гальмує справу відсутність ринків збуту вирощеної продукції. А от озимі культури цього року підвели. Ріпак вимерз повністю, ячмінь – більш ніж на половині площ. Добре перезимувала тільки озима пшениця, під яку відвели 550 гектарів. Її вже підживили, тож сподіваються на хороший урожай. Усі просапні культури тут сіють із паралельним внесенням мінеральних добрив, із розрахунку 50 кілограмів на гектар у діючій речовині. Як розповів головний агроном сільгосппідприємства Василь Кривобік, у господарстві стовідсотково запроваджена система безплужного обробітку ґрунту, що не лише економить витрати на пальномастильні матеріали, а й сприяє поліпшенню родючості, адже при цьому вся органічна маса разом із пожнивними рештками залишаються у верхньому шарі ґрунту. В агроформуванні чітко дотримуються двох кормових і двох польових сівозмін, регулярно проводять сортооновлення. Є тут і демонстраційний полігон, де випробовують на урожайність різні сільськогосподарські культури.
Дбають у СТОВ “Скіф” і про розвиток тваринницької галузі. Якщо зараз молочне стадо нараховує близько 450 голів (надій на корову нині сягає 20 кілограмів на добу), то вже до кінця цього року його планують збільшити щонайменше на 100 корів. Загалом же в господарстві утримують близько 1200 голів ВРХ породи українська чорноряба молочна. Займаються й вівчарством. Щоправда, як наголосив керівник господарства, відчувається дефіцит висококласних фахівців цієї справи. Однак тваринництву й надалі приділятимуть значну увагу, бо це постійна й стабільна жива копійка. Зокрема від реалізації молока та м’яса щомісяця до каси сільгосптовариства надходить майже мільйон гривень. До того ж поля сільгосптовариства забезпечені органічними добривами.
Варто додати, що “Скіф” господарює самостійно й досить успішно. Так, за останні 5 років тут повністю оновлено машиннотракторний парк, а практично вся придбана техніка – це високопродуктивні машини й агрегати імпортного виробництва.
Великі плани тут складають і на майбутнє. Вже зараз ведуться підготовчі роботи для будівництва цеху з виробництва молока із сучасним доїльним залом, невдовзі буде зданий в експлуатацію забійний цех, споруджується ще одне приміщення для безприв’язного утримання худоби.
– Переважну більшість прибутків ми вкладаємо у розвиток виробництва, – каже Олексій Бовдир. – Тому й тривожно на душі: а що буде після зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель? Невже все, що створено нами за 10 років нелегкої праці, пропаде? Адже маємо не один приклад, коли після розпаду агроформувань занепадають села. Більшість сьогоднішніх керівників агроформувань переконані, що землю не можна продавати.
СТОВ “Скіф” тісно співпрацює з Більською сільрадою у вирішенні соціальних питань місцевої громади. Як розповіла Більський сільський голова Світлана Залізняк, керівництво сільгосппідприємства  не тільки допомагає у вирішенні  вагомих проблем, а й долучається до розв’язання щоденних поточних питань життєдіяльності села. Скажімо, торік у Більську при школі відкрили дитячий дошкільний заклад “Веселка”, а в планах – реконструкція існуючого занедбаного приміщення дитсадка, яка обійдеться у 2,5–3 мільйони гривень. Звісно, така сума бюджету сільради не по кишені. Між тим, кількість дітей дошкільного віку в селі вже перевищує 60 осіб, а лелеки й далі не минають їхнього Більська.
Товариство допомагає утримувати амбулаторію загальної практики та сімейної медицини й сільський клуб, де є музей скіфської доби, працюють бібліотека, самодіяльний художній та хореографічний колективи, духовий оркестр. Господарство підтримує місцеву футбольну команду, забезпечує продуктами харчування дитсадок та школу, якій подарувало й комплект мультимедійної та комп’ютерної оргтехніки. До речі, при школі цілий рік працює спортзал, де й школярі, й працівники агроформування грають у волейбол та мініфутбол, займаються іншими видами спорту. СТОВ також утримує пожежне депо, допомагає в благоустрої села, яке повністю газифіковане й на 70% забезпечене центральним водогоном та має пряме транспортне сполучення з районним і обласним центрами.
Не забувають тут і про ветеранів, дбають про нинішніх працівників сільгосптовариства. Тільки за минулий рік господарство забезпечило житлом 6 сімей своїх працівників. Загалом же за останні 12 років було збудовано, реконструйовано та передано у власність працівникам “Скіфа” понад 40 будинків, планують збудувати в селі й магазин та кафе, провести реконструкцію клубу…
***
Чи то аура тут така, чи, можливо, пращурискіфи ревно оберігають мир і спокій нинішніх мешканців прадавнього Більського городища, але, побувавши в цих місцях, відчуваєш такий енергетичний заряд, що проблеми сьогодення здаються вже й не такими гострими. Що, власне, підтверджується при спілкуванні з директором СТОВ “Скіф” Олексієм Бовдирем, який навіть у негативних моментах намагається відшукати позитив. І, як не дивно, це йому вдається. Тож віриться, що все заплановане ним і його командою буде здійснено.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.