Ріст економіки сприятиме національному розвитку

Про національнопатріотичний, культурний розвиток
За словами Миколи Азарова, зараз Уряду в цілому і йому особисто доводиться виконувати надзвичайно важку роботу: відновлювати країну після значного падіння. “Я зараз роблю найважчу роботу, і вона полягає у тому, щоб підняти рівень розвитку нашої країни. А на базі цього рівня, повірте мені, знайдуться кошти та можливості й для того, щоб піднести гуманітарну сферу, на найвищому рівні забезпечити наші театри, музеї”, – заявив Прем’єрміністр.
Глава Уряду зазначив, що національнопатріотичний, культурний розвиток України – це надзвичайно важливе питання, і Уряд дуже добре це усвідомлює: “Можливо, ми десь і недопрацьовуємо, бо весь час перебуваємо в цих економічних питаннях, але саме через ці питання виконуємо важливу патріотичну місію – підняти Україну, вивести її на вищий рівень, щоб з нами рахувалися, з нами розмовляли, наші люди не виїжджали на заробітки, а поверталися до рідної країни”.
Микола Азаров переконаний, що, проводячи послідовну та виважену політику, Уряд цього доб’ється.
Про пенсійну реформу
Прем’єрміністр України Микола Азаров вважає, що пенсійну реформу доцільно провести поетапно, зокрема запровадивши добровільний перехід на підвищення пенсійного віку.
“У мене така думка виникає: поетапно провести пенсійну реформу, піти на добровільний перехід на підвищений вік”, – сказав М.Азаров. За його словами, якщо людина хоче виходити на пенсію з 57 років, то за це повинні бути передбачені відповідні стимули, зокрема збільшена пенсія. Якщо людина не хоче працювати до 57 років, вона може в 55 років отримувати свою солідарну пенсію, переконаний Глава Уряду.
Також він зазначив, що підвищення пенсійного віку можна проводити впродовж не 10, а 15 років. “Можна не на 10 років розтягнути, як ми зараз запропонували, – щороку по 0,5 року збільшувати, можна на 15 років розтягнути”, – сказав М.Азаров. При цьому Прем’єрміністр зазначив, що підвищувати вік виходу на пенсію доведеться у будьякому разі. “Рано чи пізно нам треба на це йти”, – сказав Глава Уряду.
Про газові угоди і безпеку на АЕС
Україна виконуватиме газові угоди з Росією, поки їй не вдасться домовитися про їх перегляд, повідомив Прем’єрміністр України Микола Азаров. За його словами, газові угоди, підписані експрем’єром Юлією Тимошенко, укладені таким чином, що Україна в одноосібному порядку не може їх розірвати, окрім як за згодою Росії. Тому доведеться їх виконувати, хоча ці угоди негативно впливають на українську економіку.
Кабінет Міністрів України виділятиме всі необхідні кошти для підвищення безпеки експлуатації вітчизняних атомних електростанцій. “Зараз проводиться всебічна перевірка стану атомних електростанцій, і виділятимуться необхідні кошти на підвищення безпеки експлуатації на наших атомних електростанціях. Ми не відмовимось, на превеликий жаль, від будівництва двох нових атомних енергоблоків, бо для України це – найдешевша електроенергія”, – наголосив Прем’єрміністр. Він додав, що 50% електроенергії в Україні виробляється атомними електростанціями. Глава Уряду підкреслив, що тільки дуже заможні країни можуть розмірковувати над закриттям атомних електростанцій та пошуком інших джерел вироблення електроенергії. Він навів приклад, що навіть Франція та США не мають наміру закривати свої атомні електростанції, оскільки енергія, вироблена на них, є найдешевшою. “Ще раз підкреслюю: катастрофи ніколи не зупиняли прогрес, не зупинять вони його і сьогодні. Наше завдання – винести з катастроф на атомних електростанціях необхідні уроки та максимально забезпечувати безпеку на атомних електростанціях”, – підсумував Прем’єрміністр.
Про власні овочі
Прем’єрміністр Микола Азаров розповів, що в нього біля будинку є дві сотки землі, на яких він вирощує овочі, й не соромиться цього. Він розповів, що виріс у сім’ї, яка знає ціну заробленого карбованця, і ще в дитинстві саджав на городі картоплю і капусту. “Вже потім, заробляючи пристойні, за радянськими мірками, гроші, я все одно не соромився саджати картоплю і капусту, і тепер у мене біля дому є дві сотки, де росте все, що потрібно”, – наголосив Прем’єрміністр. Він зазначив, що, споживаючи капусту, вирощену в себе на городі, знає, що в ній немає різних хімікатів, і з задоволенням її їсть. “Якщо хтось не хоче залежати від коливання цін на картоплю і капусту, то нічого страшного з ним не станеться, якщо він працюватиме на себе”, – сказав М.Азаров. Він також наголосив, що завдання місцевих органів влади – кожному, хто хоче взяти лопату в руки, дати таку можливість.
Водночас, за словами Прем’єрміністра, держава зобов’язана підтримувати незахищені верстви населення.
Про освіту
“Лише за останні три тижні врештірешт ми подолали спротив економічного блоку, і рішеннями Уряду вирішено направити майже 10,5 мільярда гривень впродовж 4 років на реалізацію освітніх програм, які розроблені на виконання Програми економічних реформ Президента. Тобто майбутнє держави – лише за освіченою нацією”, – зазначив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник у виступі на Національному семінарі журналістів регіональних ЗМІ.
Дмитро Табачник детально розповів про переваги нового Державного стандарту початкової освіти. Він наголосив на тому, що цей документ є революційним для освіти, адже, починаючи з 2012 навчального року, українські школяріпершокласники зможуть в ігровій формі вивчати іноземну мову, а вже з 2го класу почнуть опановувати ази роботи з інформаційнокомунікаційними технологіями. Також міністр повідомив про наміри, які будуть втілені під час розробки Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти, над яким зараз працюють у міністерстві. “Новий стандарт базової та загальної середньої освіти передбачатиме кілька модулів профільної школи”, – сказав Д.Табачник.
Він також розповів про державні цільові програми (Державна цільова соціальна програма “Сто відсотків”, Державна цільова програма розвитку природничоматематичної освіти, Державна цільова програма розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року, Державна цільова програма розвитку професійнотехнічної освіти на 2011–2015 роки), нещодавно затверджені урядовими рішеннями.
***
Із журналістами також спілкувалися віцепрем’єрміністр України – міністр інфраструктури Борис Колесніков, віцепрем’єрміністр України – міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, голова Держкомтелерадіо України Юрій Плаксюк, інші представники центральних органів влади.
(Із використанням матеріалів Урядового порталу та інформагентств).
Полтава – Київ – Полтава.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.