Ціна на хліб – питання соціальне

Заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович повідомила, що оприлюднено проект розпорядження про встановлення 5-процентної рентабельності виробникам хліба простої рецептури. Він обговорюється з виробниками, представниками громадськості, споживачами, щоб врахувати інтереси держави, суб’єктів господарювання і територіальної громади.
За доцільність розширення державного регулювання висловився голова Полтавського територіального представництва Антимонопольного комітету України Володимир Оніщенко, наголосивши, що хоча певні коливання ціни на хліб є, ситуація в області стабільна, ринок розвинутий, значних порушень на хлібозаводах терпредставництво АМКУ не виявило. Держава зробила інтервенцію здешевленого зерна з Аграрного фонду.
Перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко наголосив, що, забезпечуючи сировинну базу на наступний рік, треба працювати з агроформуваннями і виробниками зерна весною, а не восени, коли урожай вже реалізований. Він навів приклад Голландії, де контракти на майбутній врожай укладають у лютому-березні. Влада готова допомагати виробникам, але ініціатива має виходити від самих підприємців.
Йшлося на слуханнях і про те, що держава вже допомагала хлібопекарям, запропонувавши їм восени купити здешевлене зерно для виготовлення масових сортів хліба з Аграрного фонду. Чимало підприємців тоді відмовилося від такої пропозиції, вважаючи, що зможуть купити борошно дешевше. Зараз ціна виросла, а в зерносховищах набігли відсотки за зберігання. Керівники хлібозаводів шукають борошно в інших областях, відчуваючи його дефіцит і обмеження продажів. Вихід – купувати сировину, коли пропонує держава, реконструювати енергозатратне виробництво, запускати сучасні лінії, оновлювати основні фонди, знижуючи собівартість продукції.
Генеральний директор ПП “Хорольська механізована пекарня”, голова асоціації Іван Бондаренко у свою чергу зазначив, що через економічні умови, що нині склалися, виробництво масових сортів хліба збиткове, і в цих умовах держава не повинна обмежувати рентабельність підприємств.
Керівник корпорації “Кулінічі” Володимир Масик наголошував, що в усіх країнах ціна на хліб – під особливим контролем держави. Корпорація “Кулінічі” має запаси борошна і не збирається підвищувати ціну на хліб принаймні до нового врожаю.
Член Громадської ради при ОДА Костянтин Волков висловив нарікання на якість хліба полтавських виробників.
Підбиваючи підсумки обговорення, заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович відзначила: “Будь-який регуляторний акт завжди має дві складові – юридичну та економічну. Регуляторний акт, до якого зараз вносяться зміни, повністю відповідає закону про засади державної регуляторної політики. Ми прийняли надані виробниками зауваження та пропозиції до проекту розпорядження і на кожне з них будемо відповідати, розглянемо всі розрахунки. Відповідно до закону на вимогу громадськості провели громадські слухання, налагодивши діалог із громадськістю і суб’єктами господарювання. Обґрунтовані зауваження відпрацюємо по кожному підприємству. Їх не так багато, і ми зацікавлені, щоб всі працювали, бо необхідне конкурентне насичення ринку. Тоді й вийдемо на остаточне рішення”.
– Це обговорення стосується всіх споживачів і дуже важливого виробничого сектора. Виробництво хліба – соціальний вид бізнесу. Тут не буде надприбутків, – прокоментувала Олена Адамович ситуацію на хлібному ринку для журналістів. – Є можливість отримати більші прибутки за рахунок розширення асортименту і ринків збуту, підвищення потужності підприємств, поліпшення якості. Ми регулюємо і виробництво борошна, і виробництво хліба рівнем рентабельності, але ніколи не регулювали асортимент. Нині склалася така ситуація, що держава здешевлює зерно Аграрного фонду для виробників хліба і вимагає, щоб із борошна, отриманого з цього зерна, випікалися сорти масового вжитку. Забезпечити прийнятну для споживача ціну можна тільки державним регулюванням.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.