Діти і книга: криза читання

У нашій державі задля цього необхідно об’єднати зусилля державних і місцевих органів влади, письменницьких і громадських організацій, бібліотек, шкіл, видавництв, засобів масової інформації, благодійних фондів.
У якому ж стані перебуває сфера підтримки читання юних на Полтавщині, наприклад, у Кременчуці? На це питання ми попросили відповісти директора міської центральної дитячої бібліотеки імені Торубари Валентину Русакову.
– Проблем багато, – констатувала директор. – Нам вдалося вистояти у період економічного хаосу, ми зберегли бібліотечну мережу. Але й функції книгозбірень змінилися. Якщо раніше бібліотеки розглядали як суто ідеологічні заклади, то нині вони виконують зовсім інші завдання, насамперед, носіїв інформації з будь-яких галузей знань. Це надзвичайно складно. З 1991 року системне комплектування фондів припинилося. Майже півмільйонний бібліотечний фонд, який було сформовано раніше, застарів. Нині все частіше доводиться вилучати вкрай зношені екземпляри. Останнім часом за показниками фонду ми втратили дві бібліотечні філії, внаслідок чого виник дисбаланс між реальними фінансовими можливостями і зобов’язанням перед суспільством забезпечувати широкий доступ до інформації. Читацькі уподобання дітей також зазнали істотних змін. Вони потребують іншої літератури, більш сучасної, цікавої. А через її відсутність втрачають інтерес до читання. Підсилюється це і швидким розвитком Інтернету. На жаль, місцевий бюджет поточного року не спроможний профінансувати нас у повному обсязі. Якби не допомога Всеукраїнського благодійного фонду “Джерело Дніпра”, подальше існування важко було б уявити. Керівник фонду, почесний громадянин Кременчука, депутат обласної ради Володимир Матицин добровільно опікується дитячою бібліотекою. Для нашого колективу це була повна несподіванка, адже за допомогою зверталися до багатьох підприємств, організацій і заможних громадян, але підтримки не знаходили. Відтак бібліотечний фонд поповнився більш ніж п’ятьма тисячами екземплярів сучасної дитячої літератури, починаючи від чудово ілюстрованих казок і закінчуючи дорогими енциклопедіями з різних галузей знань. За такою літературою діти в чергах готові стояти. У нас також з'явилися відеомагнітофон і ноутбук. 
Останнє надходження благодійної літератури відбулося нещодавно. З цієї нагоди у бібліотеці влаштували свято для юних читачів із конкурсами, розвагами, призами й акцією “Подаруй бібліотеці книгу”. Як завжди, почесний президент фонду “Джерело Дніпра” Володимир Матицин виконав добровільно взяті на себе зобов’язання, самотужки захищаючи юних земляків від кризи читання.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.