Данина шани герою-земляку

Біографія Георгія Тимофійовича Берегового – це своєрідний датований рік за роком перелік ратних і трудових звершень: фронтовика, льотчика-випробувача, космонавта, керівника Центру підготовки космонавтів. І кожного разу, ціною власного ризику, він із честю відстоював гідність, у першу чергу – своєї держави. Саме штрихи до життєпису героя стали стартом для урочистостей, що зібрали на привокзальному майданчику станції Карлівка численних почесних гостей та жителів районного центру. Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник нагадав присутнім, зокрема, й про активну громадянську позицію Георгія Берегового, про довіру, яку виявляли до нього звичайні люди у вирішенні багатьох наболілих питань, – чотири рази Георгія Тимофійовича обирали депутатом Верховної Ради СРСР.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко та голова обласної ради Іван Момот висловили подяку керівництву та працівникам Південної залізниці, стараннями яких Полтавщина гідно підійшла до відзначення 90-річчя свого славного земляка: у короткий термін було здійснено масштабну реконструкцію вокзалу та привокзальної інфраструктури станції Карлівка, сформовано й названо на честь земляка потяг.
У свою чергу начальник Південної залізниці, Герой України Віктор Остапчук нагадав учасникам мітингу про те, що професія залізничника має прямі зв'язки з родиною Берегового, адже батько космонавта, Тимофій Миколайович, працював на залізниці телеграфістом, зокрема й на роз'їзді Орчик. Віктор Остапчук запевнив, що з реконструкції станції Карлівка розпочинається заплановане на нинішній рік оновлення залізничної інфраструктури в усій Україні.
Після церемонії відкриття меморіальної дошки на честь Георгія Берегового на будівлі станційного вокзалу урочисто відчинили двері й до самого оновленого приміщення. Всі бажаючі змогли оглянути затишну, ошатну залу.
Архієпископ Полтавський і Миргородський Филип здійснив обряд освячення потяга № 92/91 "Георгій Береговий". Його склад сформовано з купейних вагонів виробництва ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод" та капітально відремонтованих плацкартних вагонів.
Продовженням розпочатих у Карлівці заходів із вшанування пам'яті видатного земляка став мітинг у його рідному селі Федорівці. Дмитро Табачник ознайомив його учасників із розпорядженням Кабінету Міністрів України про присвоєння Федорівській загальноосвітній школі імені Георгія Берегового, а також передав закладу мультимедійний комплекс. Перед будівлею школи відкрили погруддя славного земляка роботи полтавського скульптора Миколи Посполітака.
У стінах навчального закладу гостям представили фотовиставку, присвячену життю та діяльності Георгія Тимофійовича Берегового, а також запросили на вернісаж декоративно-прикладної творчості учнівської молоді Карлівського району. Вишиванки, писанки, вироби різьбярства, що так гармонійно переплелися на батьківщині героя з експонатами космічної тематики, вкотре нагадали величні слова Георгія Тимофійовича про те, що небо починається на землі.
***
В облдержадміністрації міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник зустрівся із головами райдержадміністрацій, районних рад, начальниками управлінь та відділів освіти. У засіданні взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот.
На початку зустрічі Дмитро Табачник вручив кращим педагогам області Почесні грамоти Верховної Ради України, відомчі відзнаки за вагомий внесок у реалізацію освітянських програм. А свій виступ почав із того, що педагоги повинні використовувати у виховній роботі життєпис видатного земляка – Георгія Берегового, бо таким земляком маємо пишатися.
 Далі міністр зазначив, що хотів би порадитися із полтавцями, почути їхні думки про освітянські реформи, які неминучі, адже продиктовані часом. Нещодавно, 13 квітня, повідомив він, на засіданні Кабінету Міністрів України було затверджено чотири державні цільові програми – і це справжній освітянський прорив, наголосив міністр. Йдеться про розвиток професійно-технічної освіти, відновлення її матеріально-технічної бази; розвиток дошкільного виховання – воно має вийти на європейський рівень охоплення дітей дошкільною освітою вже до 2013 року; програму прискореного розвитку природничої і фізико-математичної освіти; програму, яка отримала назву "100 відсотків" – йдеться про впровадження інформаційно-комунікативних технологій у навчальний процес середньої школи. Це – підсумок річної роботи міністерства, зазначив Дмитро Табачник.
Він також зупинився на трьох пріоритетних напрямках реформування освіти: дошкільної, середньої та вищої. Наголосив, що має зрости якість середньої освіти, яка повинна максимально наблизитися до вищої і стати профільною. Протиприродною назвав міністр ситуацію, за якої Україна налічує майже 900 вищих навчальних закладів – це майже втричі більше, ніж їх мають Німеччина, Франція, Велика  Британія, Польща, разом узяті. Й зазначив, що держава сприятиме створенню крупних вишів у обласних центрах шляхом об'єднання кількох навчальних закладів. А держзамовлення відтепер повинне орієнтуватися на спеціальності, що мають попит на ринку праці, серед таких нині – педагогічні, психологічні, інженерно-технічні.
Про своє бачення реформ, про сьогоднішні наболілі проблеми говорили на зустрічі представники влади та керівники закладів освіти області. Міністр пообіцяв дослухатися до їхніх пропозицій і зауважень.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.