Безпека довкілля – справа всієї громади

Для їх знищення провели знезараження понад 19 тис. т зернових, овочевих культур, 163 місця пакувальної тари, 206 тис. м2 складських приміщень. У лабораторії під час проведення аналізів вдалося виявити значні обсяги зерна, зараженого карантинними організмами – амброзією трироздільною, сорго алепським, білою іржою хризантем. Завезення цього зерна в область було заблоковано.
Нині на Полтавщині зареєстровано три регульованих шкідливих організми: американський білий метелик, амброзія полинолиста, повитиця польова.
Завдяки заходам, проведеним спільно з головним управлінням агропромислового розвитку ОДА, по цих шкідливих організмах на певних площах скасовано карантинний режим. Проте площі засмічення амброзією полинолистою постійно зростають. У 2010 році вони збільшилися на 1040 га і становлять 8,7 тисячі га. Нині практично немає місця, де б не було цього надзвичайно шкідливого й алергенного бур’яну. Наприклад, в одному з районів на присадибній ділянці після збирання ячменю на зерно вся земельна ділянка (0,3 га) була повністю вкрита амброзією полинолистою. Важко навіть уявити, скільки там знаходиться зараз насіння, адже одна рослина утворює його до 80 тисяч штук! Інший приклад. У відходах вагою 2500 грамів, які переробним підприємством вивозились на сміттєзвалище, було виявлено 945 штук насінин амброзії.
Державна інспекція з карантину рослин по Полтавській області регулярно проводить контрольні перевірки суб’єктів господарювання всіх форм власності згідно з Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Але завдання державних інспекторів із карантину рослин – не виривати амброзію полинолисту власноруч, а здійснювати моніторинг території, координувати роботу органів місцевого самоврядування, виконавчої влади. Це спрямовано на виконання «Програми фітосанітарних заходів по виявленню, локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів у Полтавській області на 2011–2015 роки».
За порушення карантинного законодавства у 2010 році на 377 осіб накладено адмінстягнення у вигляді штрафів.
Нині перед нами стоїть надзвичайно важливе завдання,  передбачене Законом України «Про карантин рослин», – проведення реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з обігом об’єктів регулювання. Вже подано на реєстрацію документи на 1245 суб’єктів господарювання. Кожне підприємство чи особа, які займаються вирощуванням та реалізацією об’єктів регулювання, повинні подати до найближчого пункту з карантину рослин заяву на проведення перевірки та реєстрації, виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців. На основі заяви державний інспектор у п’ятиденний термін проводить обстеження об’єкта на дотримання фітосанітарних правил, відбирає зразки, проводить експертизу і вносить пропозицію до обласної інспекції про можливість реєстрації даного суб’єкта підприємницької діяльності. Після цього відповідальна особа проводить реєстрацію та подає пропозицію в Укрголовдержкарантин про присвоєння даному підприємству чи особі відповідного коду із видачею посвідчення державного зразка.
Процедура реєстрації проводиться безкоштовно.
Головна державна інспекція з карантину рослин України 18.10. 2010 року видала наказ № 253, яким забороняє проводити переміщення зерна та інших об’єктів регулювання, засмічених як карантинними організмами, так і шкідниками в живому стані, без спеціального дозволу. Це вкотре актуалізує вимоги обласної влади стосовно необхідності системної роботи всієї громади області по знищенню амброзії полинолистої та інших регульованих шкідливих організмів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.