Комп’ютер, кінокамера, вишиті рушники…

Туди було подано заявки з чотирьох областей, – розповідає директор територіального Центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району, депутат районної ради Олег Тристан. – Сума виграного нами гранта становила 100 тисяч гривень. Бралися до уваги кількість людей, що перебувають у нас на обслуговуванні, умови в нашому терцентрі. Одним із обов’язкових правил надання гранта була участь у цій справі громадської організації. Ми запропонували співпрацю районній раді ветеранів і її енергійному та досвідченому голові Богдану Васильовичу Дубецькому, на той час – депутату районної ради. Нам виділили приміщення для майбутнього центру, за кошти гранта зробили ремонт, придбали необхідне. Керівником усього проекту і розпорядником коштів був Богдан Дубецький, усі роботи проводилися під контролем ветеранів.
У Центрі – 9 гуртків і клубів за інтересами, які щотижня відвідують 40–50 людей. Найбільше прихильників – у кіновідеофотоклубу (керівник – Володимир Харчевський). Ветерани разом переглядають і обговорюють кращі твори світового кінематографа, знайомляться з новинками, подорожують, знімають любительські фільми. Разом із прес-центром готують сюжети зі своїх заходів для місцевих теленовин. У кого є літературні здібності й бажання писати – друкуються в періодиці. А любителі народних пісень об’єдналися у фольклорний гурток “Калина” (керівник – Надія Батрак) і створили аматорський колектив із такою ж назвою.
Великою популярністю користується комп’ютерний гурток, який веде Людмила Кремпоха. Багатьом людям із обмеженими можливостями там вперше відкрилася мережа Інтернет, вони навчилися працювати з комп’ютером.
Рукодільниці діляться секретами і вдосконалюють свої вміння у клубі “Умілі руки” – вишиванням із ними займається Катерина Гиренко, бісероплетінням – Світлана Ніколаєва. Приміщення прикрашені виробами місцевих майстринь. Шахово-шашковий клуб (керівник – Наталія Бусло) заохочує любителів давньої інтелектуальної гри до участі в турнірах…
– Відкриття такого Центру соціальної активності стало подією для наших ветеранів і пенсіонерів, – говорить голова ради ветеранів району Богдан Дубецький. – Є де збиратися, зайнятися чимось цікавим.
Олег Тристан додав, що нині подана заявка на створення подібного закладу в селі Вишневому. Це дасть змогу обслуговувати мешканців семи сіл. Загалом у Пирятинському районі – 11,5 тисячі ветеранів.
Пенсіонерка Зінаїда Дворнік розповідає, що приходить сюди позайматися на тренажерах.
– Взагалі я на велосипеді їжджу, а взимку, щоб не втрачати рухову активність, займалася тут. Люблю читати, граю в шашки, ще й інших навчаю. Нудьгувати ніколи.
Людмила Дремлюженко, інвалід дитинства, відвідує заняття комп’ютерного гуртка.
– У мене вдома комп’ютера немає, а купити – дорого, тому прийшла сюди і навчилася на ньому працювати. Ще займаюся вишивкою хрестиком, приходжу в кіноклуб подивитися кіно. Тут можна знайти багато цікавих занять для себе, – каже жінка.
Тож Центр, створений у Пирятині, об’єднує людей, які прагнуть до змістовного і творчого життя, які зуміли перебороти свої недуги, проблеми й самотність, обрали активність і цікаве товариство.
– У нас є ще один задум. Пирятинський територіальний центр спільно з головним управлінням праці й соціального захисту населення облдержадміністрації нині ініціюють програму зі створення в нашому районі Центру обліку і соціальної допомоги бездомним людям, – повідомив Олег Тристан. – Звертатимемось до кількох соціальних фондів, щоб нам надали грант, і сподіваюся, що кошти будуть.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.