Вродить город рясно, якщо насіння класне

Як же вибрати такий посівний матеріал, щоб потім не пошкодувати? Адже, купуючи дешеву, як правило, неякісну “рибку”, матимемо погану “юшку”. А потім нарікатимемо на негоду, невдалий день посіву та найбільше – на несумлінних постачальників.
Полтавська обласна державна насіннєва інспекція здійснює контроль за діяльністю суб'єктів усіх форм власності у сфері насінництва, які займаються виробництвом, заготівлею, обробкою, зберіганням, реалізацією насіння сільськогосподарських культур, декоративних, лікарських рослин та садивного матеріалу; контролює дотримання технологічних вимог, ведення та оформлення документів.
Станом на 7 квітня в області насіннєвою інспекцією перевірено 224 торгові точки продажу. На контроль відібрано 2782 пробні партії, із яких 159 визнано некондиційними (з низькою схожістю). Загалом із реалізації знято 341 партію насіння, яке не відповідає державним стандартам.
Разом із спеціалістами Ольгою Бутенко, Ларисою Добровольською та Іриною Лиходід на одній із рейдових перевірок побували і ми. Зайшовши в один із полтавських спеціалізованих магазинів, стаємо свідками кількаметрової черги біля прилавка. Продавець пояснює покупцям особливості сорту насіння, дає поради.
– Цей підприємець за 20 років завоював довіру покупців, – пояснює Ольга Бутенко, начальник Полтавської районної державної насіннєвої інспекції, – бо реалізовує перевірену та якісну продукцію. Радимо полтавцям купувати насіннєвий матеріал у спеціалізованих магазинах. Інша справа – ятка, яка сьогодні тут, а завтра її реалізатор скаже вам: “Я вас не знаю”.
Підходимо до однієї з яток на центральному ринку Полтави, де жінка-продавець реалізовує насіння. Просимо показати документи на якість товару. Реалізатор відповідає, що ні документів, ні дозволу на продаж не має. Беремо один із пакетиків насіння гороху овочевого. На упаковці зазначена маса – 50 г. Переважуємо – 22 г. “Перевірено Державною інспекцією з контролю якості за насінням”, – читаю на одному з пакетів. Несумлінні підприємці, крім того, що обманюють покупців, бо без відповідних документів ці написи нічого не варті, ще й полінувались уточнити правильну назву контролюючої організації, а саме Державної насіннєвої інспекції.
За словами Ольги Бутенко, траплялися випадки, коли у пакетику з насінням знаходили навіть… комбікорм.
– Реалізація неякісного насіння – це наша велика проблема. Особливо вона посилилася з відміною ліцензування оптової торгівлі, – говорить начальник Полтавської обласної насіннєвої інспекції Юрій Палій. – Тепер насіння може реалізовувати будь-хто. Інше питання – де воно було придбане до того? Зараз спостерігаємо тенденцію, коли недобросовісні підприємці закуповують найдешевше насіння у Харкові на ринку “Барабашове”, а потім реалізують у нашій області в красивих пакетиках із не менш красивими назвами, за низькими цінами, але без відповідних документів. Дешевизна приваблює людей, і вони купують неперевірену продукцію, та чомусь не замислюються над її якістю.
При купівлі посівного матеріалу Юрій Палій радить у першу чергу звертати увагу на написи. На пакетиках обов'язково мають бути вказані назва культури, сорт, вага насіння, номер партії та гарантія якості. До речі, згідно з ДСТУ:6006:2008 у герметично закритій упаковці насіння може зберігатися 2 роки, у паперовій – 1 рік. Тому, помітивши невідповідність, не купуйте неякісного насіння. У разі будь-яких сумнівів вимагайте у продавця сертифікат на дану партію насіннєвого матеріалу. В ньому мають бути вказані країна виробника, назва сорту, рік урожаю, номер сортового документа та номер партії. Дані сертифіката мають співпадати з даними на упаковках.
До того ж продавець насіння зобов'язаний видати чек або ж поставити підпис на пакетику, вказавши реквізити підприємця, дату продажу та ціну товару, бо, якщо виникнуть претензії, будуть підстави звернутися до насіннєвої інспекції або ж до установ захисту прав споживачів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.