Музичні заповіти Миколи Лисенка

Концерти фестивалю стали оглядом рівня музичної творчості на Полтавщині. Тематичний та жанрово-стилістичний напрямок музики, що виконувалася, надзвичайно широкий. З одного боку – українська класична духовна і сучасна музика та твори класиків української музики. На другому полюсі – твори українських авторів другої половини ХХ століття і наших сучасників. Вагомо прозвучала музика полтавських професійних композиторів – членів Національної спілки композиторів України: заслуженого діяча мистецтв України О.Чухрая, Т.Оскоменко-Парулави, Ю.Корженко, В.Карлаша. Були представлені й полтавські композитори ХІХ століття – Гордій Гладкий, ХХ століття – Василь Верховинець, Сергій Шевченко, Дмитро Балацький та незмінний керівник (більше 40 років!) українського народного хору “Калина” – заслужений діяч мистецтв України Григорій Левченко.
Програма фестивалю також була змістовною. У цьому заслуга управління культури обласної державної адміністрації, обласного методичного кабінету навчальних закладів мистецтва та культури, а також енергійного та невтомного організатора фестивалю, голови обласного осередку Національної спілки композиторів України Тамари Оскоменко-Парулави.
Відкриття фестивалю в залі краєзнавчого музею хоровим концертом “Музичні заповіти Миколи Лисенка” перетворилося на яскраве свято, символічним прологом якого стала “Молитва за Україну” М.Лисенка у виконанні зведеного хору. Три колективи задали тон музичному святу. Лауреат міжнародного фестивалю камерний хор імені П. Лиманського кафедри музики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка та лауреат міжнародних і всеукраїнських хорових фестивалів камерний хор “Гілея” показали цікаві й професійно переконливі програми (до речі, “Гілея” виконала два прем’єрних твори полтавського композитора, члена НСКУ Ю. Корженко). Та найбільше аплодисментів випало чоловічому народному ансамблю “Прометей”, що відзначив 50-річний ювілей, подарувавши своїм шанувальникам різноманітні, натхненно виконані твори.
Наступною сторінкою стала творча зустріч із гостем фестивалю, вихованкою Полтавського музичного училища імені М.В.Лисенка, а нині харківським композитором Валентиною Дроб’язгіною в залі училища. Концерт залишив у слухачів глибокі враження від різноманітних яскраво-образних творів досвідченого композитора-педагога та її талановитих учнів. Захід пройшов у контексті бесіди про педагогічні аспекти діяльності М.В.Лисенка, який 1904 року започаткував музично-драматичну школу з консерваторською програмою, що стала “кузнею” національно-мистецьких кадрів.
“Круглий стіл” “Виховна роль творчості й діяльності М. Лисенка” продовжив просвітницьку традицію фестивалю, а успішні виступи колективів – лауреата міжнародних фестивалів і конкурсів камерного вокального ансамблю “Тисяча років музики” історичного факультету ПНПУ з програмою із глибоко духовних і змістовних класичних українських творів, а також лауреата всеукраїнських фестивалів-оглядів фольклорного ансамблю імені П. Бакланова “Жива вода” факультету філології та журналістики педуніверситету з різноманітними автентично виконаними українськими народними піснями – викликали справжню радість від спілкування з українською професійною і народною музикою.
У концертній залі ДМШ № 1 імені Платона Майбороди пройшло свято дитячої та юнацької виконавської творчості під гаслом “Композитори Полтавщини та України для дітей і юнацтва”. Учні дитячих музичних шкіл Полтави, Малої академії мистецтв, студенти музучилища виконували твори українських композиторів – класиків та сучасників. В концерті було представлено і музику членів Полтавського осередку НСКУ.
 Гідним завершенням фестивалю став виступ визнаного на теренах Європи українського народного хору “Калина” ПНПУ імені В. Г. Короленка. Хор не просто глибоко зворушив, він вкотре продемонстрував послідовне та самовіддане служіння народній пісні, а через неї – служіння національній українській ідеї. Ідеї, якій присвятив своє творче життя великий патріот і музикант, наш земляк Микола Лисенко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.