Крок до якісної медицини

Мета Всесвітнього дня здоров’я – допомогти людям зрозуміти цінність свого здоров’я та необхідність його збереження незалежно від віку та місця проживання, статку та професії. У нинішньому році головною темою обговорення є надмірне використання антибіотиків та зловживання ними, що обумовлює розвиток стійкості до антимікробних препаратів.
Розвитку стійкості до протимікробних  препаратів сприяє неналежне використання ліків, наприклад, прийом у неправильних дозах або передчасне припинення призначеного курсу лікування; ліки поганої якості; призначення препарату з “профілактичною” метою, особливо антибіотиків; неналежна профілактика ускладнень.
За оцінками ВООЗ, більше половини всіх ліків призначаються й відпускаються неналежним чином, і кожен другий пацієнт приймає їх неправильно. Таке використання може набувати форми надмірного, недостатнього або неналежного застосування рецептурних препаратів або ліків, що відпускаються без рецепта.
Тим, хто  захоплюється практикою самолікування будь-яких хвороб антибіотиками, слід знати: у деяких людей ці препарати, вжиті навіть у мінімальних дозах, здатні викликати тяжкі реакції. Для застосування антимікробних препаратів існують протипоказання: деякі з них не можна вводити в організм одночасно, бо вони – несумісні.
Надмірне використання антибіотиків підсилює стійкість організму людини до протимікробних препаратів, у результаті все більша кількість ліків стає неефективною проти інфекційних хвороб. Така стійкість часто призводить до затяжного перебігу хвороб, тривалішого перебування пацієнтів у лікарнях і навіть до смерті.
Нормативними документами Міністерства охорони здоров’я України передбачено відпуск лікарських засобів рецептурної групи з аптек та аптечних пунктів лише за рецептами та згідно з чітко визначеною формою. Лікарям рекомендується утримуватися від призначення антибіотиків без необхідності, а пацієнтам – уникати прийому

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.