Стабілізації галузі сприятиме держава

Натомість в особистих селянських господарствах спостерігається спад як обсягів виробленої продукції, так і поголів’я худоби. Загалом ситуація вирівнюється завдяки будівництву нових тваринницьких комплексів та відновленню ферм. Цей процес стимулювала дотаціями держава, зазначив під час республіканської наради з питань розвитку тваринництва в 2011 році начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень. Нині у сільгосппідприємствах працюють 18 доїльних залів і 225 молокопроводів, що в цілому сприяє підвищенню якості виробленого молока, з якого 52% – першого гатунку. Значна робота ведеться з поліпшення якості молока, яке заготовляється у господарствах населення, адже його частка становить близько 50% всього, виробленого в області.
– Загалом селяни отримують за рік від здачі молока близько 400 мільйонів гривень, при цьому не варто забувати, що це ще й зайнятість населення, – наголосив Олександр Сень.
З метою стабілізації та нарощення поголів’я худоби в області прийнято Програму розвитку тваринництва на 2011 – 2015 роки, в якій одними з пріоритетів є молочне тваринництво та свинарство. Програмою передбачається підвищення якості виробленого молока та доведення середньої продуктивності корів у сільгосппідприємствах до 5500 кг (зараз – понад 4500 кг). Стосовно нарощення поголів’я, то від господарств уже надійшли заявки на придбання у населення
3,5 тисячі голів телиць. Відповідна робота проводиться й щодо збільшення свинопоголів’я.
Республіканська нарада проходила на базі Полтавської державної аграрної академії. Її учасників привітав ректор ПДАА Віктор Писаренко. Він побажав керівникам і спеціалістам галузі плідної, ефективної роботи.
Фізіологічна норма споживання продукції тваринництва в рік становить 380 кілограмів на особу, тоді як українці спожили торік тільки близько 200 кілограмів на особу, а значить потрібно працювати над збільшенням поголів’я худоби, зазначив заступник директора Департаменту Мінагрополітики України Володимир Пищолка. Він підбив підсумки роботи галузі за 2010 рік та оприлюднив положення державних програм підтримки тваринницької галузі на 2011 рік. Зокрема близько 500 мільйонів гривень держава планує виділити на відшкодування вартості будівництва тваринницьких комплексів, 75 мільйонів – на селекцію в тваринництві, ще майже стільки – на розвиток м’ясного скотарства, понад 2 мільярди гривень – на відшкодування ПДВ. А кошти також виділятимуться на стабілізацію маточного поголів’я худоби, відшкодування придбання доїльних апаратів, на виробництво молока та м’яса. Як запевнив Володимир Пищолка, вже
на початку квітня розпочнеться фінансування програми закупівлі телиць у населення. Загалом їх планується закупляти по 100 тисяч голів у рік протягом 4 років.
На нараді також розглядалися питання племінної роботи, своєчасної ідентифікації худоби, необхідності розвитку вівчарства й конярства та ряд інших питань, спрямованих на стабілізацію й розвиток галузі тваринництва.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.