“Вогнище культури” згасло. Залишилась руїна

“Подальша експлуатація небезпечна”
Гуртки і колективи МБК “переселили” до інших закладів – у загальноосвітні школи, музичну школу, Будинок дитячої творчості. Вони діють, але власного приміщення, де можна проводити масові заходи, у місті тепер немає. Осередком самодіяльності залишився районний Будинок культури. А міський не зберегли, і це стало проблемою для громади.
26 червня 2007 року позачергова 17-та сесія Лубенської міської ради, розглянувши звіт Полтавського територіального відділення Академії будівництва України, прийняла рішення про знесення аварійної будівлі. Було також ухвалено звернення до керівництва облдержадміністрації щодо виділення 50 млн грн на проектування і будівництво нового міського Будинку культури.
Про проблеми культустанови в місті знали давно. Серед документів, наданих у міській раді, – висновок кафедри основ та фундаментів Полтавського інженерно-будівельного інституту (нині – національний техуніверситет) від 1996 року, де йдеться про те, що несучі конструкції правого крила будівлі деформувалися, тріщини в стінах досягають 25–30 мм і подальша експлуатація цієї частини споруди небезпечна. У 2000 році Державний пожежний нагляд встановив, що Лубенський МБК тривалий час експлуатується з порушеннями вимог Правил пожежної безпеки, і заборонив його подальшу експлуатацію. Про незадовільний стан Будинку культури робили висновки й інші служби. Зокрема районна санепідемстанція констатувала: “Вірогідною причиною є просідання фундаментів, яке з часом приведе до порушення цілісності водопровідних та каналізаційних мереж, що проходять під ним, та підтоплення фундаментів. Це може прискорити руйнування стін та обвал приміщення, що тягне за собою надзвичайну ситуацію на водогоні та каналізаційній мережі центральної частини міста”.
Управління культури облдержадміністрації звертало увагу фахівців відповідного відділу Лубенського міськвиконкому на те, що органами Державного пожежного нагляду в квітні 2005 року знову встановлено: експлуатація Будинку культури здійснюється з численними порушеннями… Їх потроху усували, і заклад працював. У серпні того ж 2005 року створена за розпорядженням міського голови комісія провела обстеження технічного стану споруди. Висновок – визнати будівлю міського Будинку культури по вул. Шевченка, 2/2, придатною для проведення масових культурно-спортивних заходів при дотриманні певних умов: ізоляції аварійної сходової клітки, виконанні вимог протипожежної безпеки тощо. До рішення виконкому додали пункт про виготовлення документації на підсилення конструкцій аварійної частини будівлі.
Змінюються власники, функціональне призначення…
Однак Будинок культури й далі руйнувався. І з’являється вже згадане рішення сесії міськради від 26 червня 2007 року  про знесення аварійної будівлі. Далі міська рада укладає договір на розбирання будівлі. У січні 2008-го акт приймання-передавання ще раз засвідчив, що аварійний будинок МБК становить загрозу для персоналу і відвідувачів.
 Начальник фонду комунального майна Лубенської міської ради Сергій Балко поінформував, що сесія міськради від 21 березня 2008 року визнала будівлю Будинку культури непридатною до експлуатації за її прямим призначенням. Неаварійну частину будівлі було вирішено внести до плану приватизації на 2008 рік і визначити спосіб приватизації – шляхом комерційного конкурсу зі зміною функціонального призначення. Аварійну – демонтувати. Відповідно до рішення сесії від 16 квітня 2008 року провели засідання конкурсної комісії.
– Переможцем визнано ТОВ “Трейд Лайн ЛТД”, яке запропонувало виконати реконструкцію об’єкта зі створенням сучасної спортивної арени для розвитку ігрових видів спорту, надати допомогу інфраструктурі міста в розмірі 500000 гривень, – розповідає Сергій Балко. – Об’єкт було продано, відповідно до експертної оцінки, за 603000 гривень. Покупець, виконуючи умови договору, був зобов’язаний здійснити реконструкцію і ремонт, надати допомогу місту і вирішити питання користування земельною ділянкою протягом трьох років. Але в березні 2010 року товариство звернулося до міського голови з листом із проханням надати дозвіл на відчуження цієї будівлі, де зазначалося також, що покупцем виступатиме ТОВ “АТЛ”. Виконком міської ради надав такий дозвіл з умовою переходу до нового власника всіх зобов’язань, не виконаних ТОВ “Трейд Лайн ЛТД”, та відповідальності за їх невиконання. 16 квітня минулого року рішенням міської ради нового власника додатково зобов’язали в найкоротший термін розпочати реконструкцію та укласти договір оренди земельної ділянки під об’єктом. Але до кінця року договір укладено не було, роботи не розпочаті й кошти на розвиток інфраструктури міста не перераховані.
Лише нещодавно навколо колишнього Будинку культури з’явилася огорожа. Можливо, нові власники багатостраждальної будівлі зрештою почнуть там ремонтні роботи, і в місті над Сулою з’явиться обіцяна спортивна арена. Лубенці сподіваються, що нинішній власник, відома в Україні мережа автомагазинів компанії “АТЛ”, красиве приміщення якої – зовсім поруч із руїною МБК, врешті наведе лад.
Реконструкція чи новобудова
Так чи інакше, але проблема залишається. Доля Будинку культури – у полі зору міської влади.
– Депутати Лубенської міської ради звертаються до депутатів обласної ради з проханням надати по можливості фінансову підтримку або для відновлення існуючого приміщення, або для побудови нового Будинку культури, – говорить міський голова Лубен Олександр Грицаєнко. – У нас створено депутатську комісію з цього питання, яка вже провела два засідання, запросивши власників будівлі. Прийняли рішення звернутися до Генеральної Прокуратури України, аби спонукати покупця виконати свої зобов’язання. Приміщення викуплене, і, щоб повернути його до міської власності, необхідно відшкодувати кошти. Будинок культури у нас був один. Відсутність такого закладу – велика проблема для Лубен. Шукаємо шляхів вирішення і звертаємось до державних органів, сподіваючись на підтримку.
Як повідомили в міській раді, представники покупців не відмовляються від співпраці з містом. Вони шукають реального інвестора, ведуть відповідні переговори, оскільки криза торкнулася і їх, отож нині неможливо виділити стільки коштів, аби вистачило на проведення всіх робіт…
P.S. Розбиті шибки, поруйнований фасад, щілини у стінах і… величні, яскраві панно – мов насмішка чи докір. Таке печальне видовище аж ніяк не прикрашає Лубни. “Вогнище культури” згасло, перетворившись на руїну, від якої віє пусткою і холодом.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.