Турбота про людину праці

Становленню служби соціального страхування в незалежній Україні передувало прийняття у 1996 році Верховною Радою “Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. З прийняттям Законів “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” та “Про страхові тарифи на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, що вступили в дію у 2001 році, було закладено підвалини створення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Створення такого Фонду було зумовлене насамперед тим, що система компенсацій потерпілим від нещасних випадків, яка діяла на той час, не могла далі ефективно працювати. Адже збиток, заподіяний здоров’ю працівника при виконанні трудових обов’язків, відшкодовувався йому безпосередньо роботодавцем. А в період різкого спаду виробництва одні підприємства з труднощами трималися на плаву, інші жили за рахунок дотацій, чимало й зовсім припинили існування. У результаті десятки тисяч людей, які мали законне право на відшкодування збитку від виробничих травм, не могли отримати компенсацій. З часу створення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України зроблено головне – виплати потерпілим на виробництві стали регулярними, їхні інтереси постійно захищаються.
Сьогодні управління та 19 відділень виконавчої дирекції Фонду в містах та районах Полтавської області забезпечують проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих та небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці; допомагають потерпілим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання відновити втрачене здоров’я та працездатність, а в разі настання нещасного випадку під час виконання трудових обов`язків забезпечують матеріальне відшкодування шкоди, пов`язаної з втратою заробітної плати або відповідної її частини, застрахованим особам, а також у разі смерті потерпілого непрацездатним членам його сім’ї надають необхідні соціальні послуги. 19 страхових експертів з охорони праці проводять профілактичну роботу на 41 430 підприємствах, в установах та організаціях, незалежно від форм їхньої власності та виду економічної діяльності. З 2001-го по 2010 роки з метою надання роботодавцям постійної допомоги у вирішенні питань збереження здоров’я та забезпечення безпеки людини праці фахівцями управління, відділень виконавчої дирекції Фонду надано підприємствам-страхувальникам більше 40000 консультацій з питань охорони праці. Страховими експертами здійснено близько 18 тисяч перевірок стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємствах щодо створення безпечних умов праці, під час яких було виявлено більше 205000 порушень законодавства про охорону праці, внесено більше 18000 подань власникам підприємств, складено 244 протоколи про адміністративні правопорушення.
Проведена профілактична робота сприяє поступовому зменшенню рівня виробничого травматизму. Кількість осіб, травмованих на підприємствах області, щорічно зменшується у середньому на 5 відсотків. За десять років їх кількість зменшилась майже у 2 рази (з 691 у 2002 р. до 346 у 2010 р.). Якщо лихо все-таки трапилося і працівник зазнав травм на виробництві, фахівці Фонду беруть його під свою опіку – компенсують матеріальну шкоду, забезпечують повноцінну медичну та соціальну реабілітацію. За роки роботи Фонду страхові виплати проводяться 5,4 тисячі постраждалих на виробництві та членам їхніх сімей, а загальна сума цих виплат становить понад 200 мільйонів гривень. Фахівці управління та відділень Фонду організовують лікування потерпілих у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Інваліди та постраждалі на виробництві забезпечуються необхідними медикаментами, медичним доглядом, протезно-ортопедичними виробами, інвалідними візками, спеціальними автомобілями та путівками в санаторно-курортні заклади України. За 10 років на медично-соціальну допомогу потерпілим витрачено понад 11 мільйонів гривень. За рахунок коштів Фонду інваліди праці з вадами опорно-рухового апарату забезпечуються кріслами-візками (забезпечено 98 осіб), спецавтомобілями (141 особа). 1300 інвалідів праці оздоровлено в санаторно-курортних закладах. Усі види страхових виплат проводяться за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків.
Фахівці Фонду постійно ведуть роботу щодо залучення постраждалих та інвалідів до активного життя в суспільстві: проводяться зустрічі з інвалідами, їх відвідують вдома або в лікарні.
Ми намагаємося ефективно та стабільно працювати на благо тих людей, які зазнали лиха, з якими трапилося нещастя на виробництві, адже у більшості випадків саме від нашої роботи залежить їхня подальша доля. Фахівці управління та відділень виконавчої дирекції Фонду докладають максимум зусиль для того, щоб інваліди та постраждалі на виробництві не залишилися на узбіччі життя.
Вітаючи з десятиріччям усіх, хто причетний до діяльності Фонду, зичу, щоб добрими справами і новими здобутками увінчалася наша спільна робота заради добробуту та благополуччя трудівників Полтавщини. Бажаю усім міцного здоров’я, особистого щастя, злагоди, добра та нових професійних досягнень.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.