Профінансовано прийняті програми

На початку пленарного засідання групі представників полтавської громади були вручені нагороди та відзнаки. Серед нагороджених – і наш колега, заслужений журналіст України Валерій Черкас.
Було затверджено звіт про виконання обласного бюджету за 2010 рік із урахуванням офіційних трансфертів: по доходах – у сумі 1950342,4 тис. грн, по видатках – у сумі 1918229,5 тис. грн. Обласний бюджет по доходах без урахування трансфертів виконано в сумі 622 млн грн. У порівнянні з 2009 роком надходження доходів збільшилося на 96,7 млн грн, або на 18,4%.
Депутати внесли зміни до показників обласного бюджету на 2011 рік. Зокрема, за рахунок вільного залишку бюджетних коштів на початок року 30,5 млн грн спрямовуються: на створення належних і безпечних умов проживання громадян
у соціальних будинках-інтернатах –
2500 тис. грн; на заходи обласної Програми соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 260 тис. грн; на придбання медикаментів, обладнання, продуктів харчування для обласних лікувальних закладів – 7 млн грн. За пропозиціями, внесеними в профільні комісії, підтримано надання 150 тис. грн – на ремонт даху комунального видавництва “Лубни”; 295 тис. грн на реконструкцію могили класика української літератури Євгена Гребінки з благоустроєм території в с. Мар’янівка Гребінківського району.
На сесії депутати прийняли і внесли зміни до ряду обласних програм. Зокрема прийнято низку цільових документів, що стосуються цивільного захисту і безпеки людей, – комплексну Програму профілактики правопорушень на 2011–2015 роки, Програму розвитку дорожнього руху до 2014 року, регіональну цільову соціальну Програму забезпечення пожежної безпеки на 2011–2015 роки, цільову Програму розвитку цивільного захисту до 2015 року, соціальну Програму протимінної діяльності, яка має на меті зменшити ризики від виявлення і підриву вибухонебезпечних предметів, що залишилися від воєн, використовувати очищені території в господарських цілях, навчати населення правилам поведінки при виявленні небезпечних предметів.
Прийнято також обласну Програму розвитку тваринництва на 2011–2015 роки, що передбачає за 5 років забезпечити обсяги виробництва молока в усіх категоріях господарств до 750 тисяч тонн. Виділення коштів із обласного бюджету при реалізації Програми дасть змогу щороку створювати в кожному районі по 25 міні-ферм із виробництва молока в приватному секторі. Прийнято також обласну Програму розвитку туризму і курортів на 2011–2015 роки.
На сесії було затверджено комплексну Програму розвитку малого підприємництва у Полтавській області на 2011–2012 роки, регіональну Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області на 2011–2014 роки, обласну Програму “Питна вода Полтавщини” на
2011–2014 роки. Внесено зміни до обласної Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області на 2008–2009 роки, до додатка обласної Програми будівництва сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям на 2011 рік. Також депутати прийняли рішення про надання гірничих відводів ряду підприємств та продаж шляхом проведення аукціону деяких об’єктів на території області.
Дискусію викликало затвердження Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2011 році, який представив начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Ігор Піддубний. Депутати Іван Панасенко (УНП), Михайло Стеценко (КПУ), Степан Бульба (СПУ) та інші ставили запитання про збільшення суми коштів на посадку лісів, зокрема в Кременчуцькому районі, проблеми знешкодження пестицидів тощо.
Обговорюючи питання, а також вносячи відповідні пропозиції і зауваження, виступили депутати Анатолій Шкарбан (“Батьківщина”), Іван Коваль (СПУ), Олег Овчарь (“Батьківщина”), Олександр Удовіченко (ПР).
Загалом на природоохоронні заходи з обласного екологічного фонду розподілили 22 млн 430 тис. грн.
Депутати заслухали та взяли до відома інформації начальника УМВС України в Полтавській області Олександра Рудяка та заступника прокурора області Руслана Білоконя. Вони охарактеризували стан боротьби зі злочинністю на Полтавщині, заходи з її профілактики, охороні громадського порядку, зміцненню законності. Наголошувалося, що особлива увага приділяється запобіганню та викриттю наркозлочинів, боротьбі з корупцією, хабарництвом та організованою злочинністю. Зазначалося, що задля успішного подолання цих негативних явищ у суспільстві необхідна тісна співпраця правоохоронців і органів влади на місцях.
Усього на сесії було прийнято рішення по 51 питанню порядку денного.
У “Різному” голова фракції Соціалістичної партії України Степан Бульба акцентував увагу присутніх на проблемі земельних відносин.
Після завершення пленарного засідання підсумки його роботи представникам ЗМІ прокоментував голова обласної ради Іван Момот.
– Вважаю, основним питанням, яке ми вирішили на сьогоднішній сесії, – сказав він, – було внесення змін до обласного бюджету. Його доповнили більш ніж на 70 мільйонів гривень. Як ми декларували і в попередньому скликанні, головним пріоритетом є медицина, на неї спрямовано 8 мільйонів гривень. 3 мільйони направлено на розв’язання соціальних проблем мешканців області, виділено кошти й на ремонт комунальних доріг, інші нагальні проблеми. Загалом ми профінансували майже всі прийняті програми. Підхід був такий – є співфінансування на місцях, то виділялися й кошти з обласного бюджету. Думаю, таким же шляхом йтимемо і далі.
– Іване Михайловичу, на Вашу думку, наскільки ефективною є Програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області?
– Її жваво обговорювали і критикували ще на засіданні профільної комісії. Але важко вписати в одну програму всю конкретику проблем житлово-комунального господарства. Втім, після її прийняття ми зможемо залучати кошти на фінансування галузі із Державного бюджету. Вважаю, лад у цій сфері можна навести тільки усім разом. А для цього подібні програми треба прийняти й у районах, містах та селах.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.