Ковалі добробуту

І вона добре знає ціну цим непростим словам. Минуло вже десять років відтоді, як вона прийняла керівництво господарством. Як зоотехніку за фахом, найбільше їй боліло тоді вкрай занедбане тваринництво: вже через кілька місяців корми для худоби закінчились – "доброзичливці" підпалили скирти, середній надій молока на корову не перевищував 1600 літрів. Та й наявне поголів'я треба було зберегти – господарство мало близько мільйона гривень боргів…
Нині в Ковалях про всі ті негаразди забувають. Тепер тут – час не просто господарювати, а йти за новими технологіями: вже не так, як в період відновлення та становлення, а  шукаючи виходу на інший рівень і в тваринництві, й у рослинництві.
Загальна площа сільськогосподарських земель товариства – 1843 га. І, до речі, кількість пайовиків постійно збільшується, сьогодні їх уже понад 600. Інтерес людей виправданий – минулого року за оренду з ними розрахувалися в межах 3% від вартості паю. Нинішнього обіцяють уже 4%.
 – При погодних умовах, які склалися 2010 року, ми досить результативно попрацювали в полі, – розповідає Надія Барило. – Зокрема озимої пшениці зібрали 1315 тонн при врожайності 48,7 центнера з гектара, ячменю – 468 тонн, врожайність – 31,2 центнера з гектара, кукурудзи  – 1568 тонн при врожайності 52,9 центнера з гектара.
Із технічних культур у господарстві вирощують соняшник. Минулорічний вал становить 490 тонн при врожайності 27,4 центнера з гектара. Особливу увагу приділяють кормовій групі – це вже турбота про місцеве тваринництво. В арсеналі товариства – й власний міні-комбікормовий завод.
У "Ковалях" утримують 650 голів ВРХ, у тому числі 180 корів. Минулого року на одну корову надоїли 5312 літрів молока. Прикметно, що в господарстві переймаються не тільки обсягами, а й якістю надоїв – і саме в інтересах споживача. У СТОВ для відгодівлі худоби не використовують біодобавок. Натуральні корми – гарантія справді корисного молока.
– Для мене це важливо навіть просто як для людини, – говорить Надія Барило. – Поки що в нас у державі екологічно чиста продукція, на жаль, не цінується. Але нам на такі не дуже райдужні реалії зважати ніколи. Три роки тому встановили молокопроводи, з яких молоко надходить прямо в холодильник. Виношуємо, до речі, ще одну перспективну ідею – щодо переробки нашої сільгосппродукції власними силами. За кордоном я бачила різні приклади й запевняю, що й ферми в них там звичайнісінькі, такі, як у нас, але при цьому вони ще й працюють під замовлення, пропонуючи сири та іншу молочну продукцію власного виробництва. Думаю, що на таку продукцію віднайшовся б споживач і в нашого господарства.
Є у характері керівника СТОВ "Ковалі" Надії Барило незамінна для поступу будь-якої справи властивість – постійно вивчати, запозичувати позитивний досвід. Втім, ніколи за жодне новаторство в своєму господарстві вона не береться як за аксіому – не боїться удосконалювати й визнані підходи у галузі. Коли, прагнучи отримати вищі надої, у "Ковалях" перейшли на добре зарекомендовану, випробувану однотипну цілорічну годівлю ВРХ, Надія Барило помітила, що тварини занадто збуджені. Подумалося, що їм не вистачає якихось вітамінів. У подібних випадках, говорить директор, спеціалісти часто бояться заявити про негаразди, а вона відразу ж почала шукати вихід. Тепер у літній період у раціоні ковалівських корів – завжди порція зелених кормів: ситуація налагодилася.
Важливим рушієм впровадження в господарстві нових технологій стало консультування з висококласними спеціалістами. У Надії Корніївни до них особливе ставлення. Не раз уже зустрічала людей, що володіють такими знаннями в галузі тваринництва чи рослинництва, яких і в жодних посібниках не вичитаєш. Запрошує в Ковалі – порадитися. Шкодує, що держава не використовує потенціал талановитих спеціалістів…
У СТОВ "Ковалі" постійно трудиться колектив із 65 осіб, у літню пору він традиційно поповнюється. У товаристві працює переважно молодь, середній вік трудівників – до тридцяти років. Цікаво, що навіть структура нинішнього колективу вигідно відрізняється від тієї, що була в господарстві ще десятиліття тому. Наприклад, трактористів у колективі сьогодні 10, і вони цілком справляються з роботою, яку колись виконували 38 чоловік. Такі ж зміни відбулися й у інших підрозділах господарства.
Тракторний парк у "Ковалях" оновили на 80 відсотків. Три роки тому господарство взяло кредит на мільйон гривень, проте сьогодні він уже повністю погашений. Вистачає у товариства фінансових сил та бажання клопотатися й про соціальну інфраструктуру села. Адже це знову-таки для своїх людей.
 – Справді хочеться, щоб життя в селі було цікавим і змістовним, – говорить Надія Барило. – Господарство підтримує розвиток спорту в Ковалях, ми оснастили тренажерний зал, допомагаємо місцевим футбольній та волейбольній командам. Надаємо допомогу школі, лікарні, Будинку культури. Нині якраз завершуємо ремонт приміщення, де при школі буде працювати дитячий садок на 20 місць.  Тож по можливості намагаємося підставляти плече нашим бюджетним організаціям.
Ні тупцюватись на місці, ні озиратись назад керівникам, спеціалістам, працівникам у СТОВ "Ковалі" ніколи. Вивчили досвід німецьких і польських господарств та й переконались, що на Полтавщині є зовсім не гірші агротехнології, а значить, перспективи розвитку агроформування цілком реальні. Конструктивних планів та сміливих ідей не бракує, тільки встигай їх реалізовувати.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.