АПК. Тваринництво

На необхідності проведення системного моніторингу ситуації із розрахунками з населенням за здане заготівельникам молоко наголосив начальник інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції ОДА Валерій Цибенко. Адже минулого року борги заготівельників населенню становили близько 10 мільйонів гривень, цього року – 8 мільйонів. Чи не найбільше боргів має підприємство “Гадячсир”, не повністю розрахувалося з селянами й ВАТ “Хорольський МКК”.
На необхідності дотримання санітарно-гігієнічних норм при заготівлі молока зосередив свій виступ начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій, наголосивши на терміновій потребі в облаштуванні стаціонарних молокоприймальних пунктів та закупівлі спеціалізованих молоковозів. Нині ж тривалий час (4 – 8 годин) від виробника до переробника молокосировина іноді перебуває у пристосованій тарі, яка не відповідає умовам зберігання цієї продукції, трапляються випадки антисанітарії. На підтвердження цього було продемонстровано відеоматеріали. Зазначалося, що відповідної стандартам якості молока можна досягти тільки шляхом створення проміжних і стаціонарних збірних пунктів, обладнаних холодильними установками.
Молокопереробні підприємства також зобов’язано до 1 березня 2011 року зарахувати заготівельників молока до штату підприємств і працювати в питаннях заготівлі молока за завчасно укладеними угодами.
Протягом минулого року кількість корів у господарствах населення зменшилася на 3,5 тисячі голів, водночас у громадському секторі області – зросла на 500 голів. І хоча при цьому валове виробництво молока на Полтавщині не зменшилося, переробні підприємства заготовили його на 90 тисяч тонн менше попереднього року, поінформував начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександр Сень. Тож не можна допустити зниження заготівельних цін на молоко, адже вони в нашій області не вищі, ніж у сусідніх. Стабілізації поголів’я корів, за словами Олександра Сеня, сприятиме дотація держави на придбання корів і телиць та  будівництво молочнотоварних ферм. При цьому не варто забувати й про створення обслуговуючих молочарських кооперативів, які, окрім підвищення доходів селян за здане молоко, сприятимуть підвищенню якості молокосировини.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.