Виконавча влада: регіональний аспект

За словами голови ОДА, Програма передбачатиме відпрацювання таких питань, як благоустрій сільських населених пунктів, відкриття дитсадків, забезпечення транспортним сполученням, торговельне обслуговування, реформування медичної, освітньої галузей. Також потребує поновлення дорожня інфраструктура, необхідно виконувати й ремонт сільських доріг та провести паспортизацію населених пунктів. Значної уваги потребує і вирішення земельних питань.
Пропозиції стосовно оптимізації земельних відносин вніс начальник головного управління Держкомзему в Полтавській області Григорій Шарий. Він зазначив, що нині в області є 138 населених пунктів, де  проживає менше 10 осіб. Там, відповідно, занижується нормативно-грошова оцінка земель, а значить – недоотримують кошти місцеві бюджети. 430 населених пунктів потребують зміни меж. Відтак, за словами Григорія Шарого, необхідно брати курс на відновлення виробничої інфраструктури на селі. Зокрема й шляхом створення фермерських господарств, що забезпечуватиме створення робочих місць. Потребує збільшення й рівень оплати за оренду державних земель запасу та земельний податок на соціальний розвиток села, що сприятиме зменшенню кількості депресивних сіл і районів.
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула запропонував розробити власну програму розвитку села за конкретними напрямками кожному обласному управлінню та районам. Він також наголосив на пропагуванні розвитку на селі таких галузей, як тваринництво, овочівництво, садівництво, ягідництво. Володимир Замикула також наголосив на необхідності ліквідації чи приведення до відповідного санітарного стану сміттєзвалищ, полігонів твердих побутових відходів та ліквідації карантинних бур’янів.
На необхідності інформаційної підтримки ЗМІ у розв’язанні порушених на нараді питань наголосив голова обласної ради Іван Момот. Він підкреслив, що з села завжди черпали трудові ресурси, нині ж воно покинуте напризволяще. І, обговорюючи соціально-економічні аспекти, не слід забувати й морально-етичний бік проблем, зазначив Іван Момот. Відтак до розробки, а в подальшому – й до реалізації обласної Програми розвитку сільських територій, будуть залучені й депутати обласної ради.
Підбиваючи підсумки роботи зібрання, Олександр Удовіченко запропонував обласним управлінням у термін до 18 лютого внести до Програми пропозиції за галузевими напрямками, з тим, щоб на кінець лютого відпрацювати узагальнений документ. Він також висловив переконання, що 2011-й не буде роком потрясінь, а стане роком наполегливої і продуктивної праці, роком стабілізації і відновлення виробництва.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.