Життєві рішення для полтавської громади

У роботі засідання взяли участь народні депутати України Сергій Гордієнко (фракція КПУ) та Вадим Петренко (фракція БЮТ).
Звіт про виконання обласного бюджету за І півріччя 2010 року представив начальник головного фінансового управління Володимир Шапошніченко. Кілька депутатів поставили запитання доповідачу. Сергій Гордієнко порушив питання виділення коштів для ремонту дитсадка в Оржиці, де тривають роботи, а фінансування немає. Це питання взяли на контроль і вирішили розглянути на наступній сесії. Депутати затвердили звіт по доходах у сумі 888750,3 тисячі гривень.
Була затверджена обласна програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2010–2015 роки. Її мета – забезпечити епідемічне благополуччя населення завдяки зниженню рівня захворюваності, смертності та інвалідності внаслідок інфекційних хвороб, зменшити показники захворюваності тощо. За п’ять років на це планується спрямувати близько 12 мільйонів гривень з обласного та районних бюджетів.
Рішенням сесії продовжено на 2011 рік дію Програми розвитку інформаційної сфери, книговидання та книгорозповсюдження у Полтавській області.
Депутати також внесли зміни до обласного бюджету на 2010 рік, до Програми підтримки комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради на 2009–2010 роки, Програми розвитку обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава”  на 2010 рік та заходів з погашення заборгованості по зарплаті.
Виконання дохідної частини обласного бюджету на початок жовтня нинішнього року становить 105,7%. Відповідно до ст. 78 Бюджетного кодексу України це дає право внести зміни до показників бюджету. На пропозицію обласної державної адміністрації депутати спрямували кошти, отримані від перевиконання, зокрема, для поліпшення умов проживання підопічних у соціальних закладах, для матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам, на спортивні та мистецькі заходи, розвиток туризму тощо.
Для ефективнішого використання майна спільної власності територіальних громад області обласна рада ліквідувала Миргородську районну дирекцію кіновідеомережі, оскільки рішення 12-ї сесії обласної ради про приймання-передачу районної дирекції зі спільної власності територіальних громад області у власність району не було виконане. Рішенням сесії створено ліквідаційну комісію.
Також депутати погодили внесення змін до Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області на 2008–2009 роки, які передбачають продаж об’єкта незавершеного будівництва – спортивно-оздоровчого комплексу в Полтаві по вулиці Юрченка, 1-а. Зняли з облікових даних село Чернета Лукімської сільської ради Оржицького району.
Обласна рада безоплатно передала із спільної власності територіальних громад області до спільної власності територіальних громад Семенівського району два об’єкти незавершеного будівництва у селищі Семенівка; будівлю колишнього кінотеатру “Псел” у селі Великі Сорочинці – у комунальну власність сільської громади.
Депутати підтримали проекти рішень стосовно погодження отримання підприємствами без проведення аукціонів спеціальних дозволів на видобування газу та конденсату на території області, геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянок родовищ підземних прісних та лікувально-столових вод, нафтогазоносних надр.
Було надано погодження Міністерству охорони навколишнього природного середовища України на продаж спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянок з подальшим видобуванням нафти, газу, конденсату в Гадяцькому, Лохвицькому, Машівському, Чорнухинському, Полтавському районах. Володимир Марченко зазначив, що обласна рада зобов’язала переможців конкурсів щорічно, протягом дії спеціальних дозволів, укладати угоди з органами місцевої влади на розвиток соціальної інфраструктури.
Сесія прийняла Звернення до Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки та оборони України щодо сприяння врегулюванню господарчого конфлікту між ВАТ “Гадячгаз”  та ВАТ “Укрнафта”.
***
– Сьогодні усі рішення, прийняті на сесії, були надзвичайно важливими для полтавської громади, – наголосив у інтерв’ю представникам ЗМІ голова обласної ради Володимир Марченко. – Окрім бюджетних, розглядалися й питання нафтогазового комплексу. При їх підготовці депутати досить плідно попрацювали.
Думаю, за підсумками цього року ми обов’язково виконаємо бюджет. А чи буде його перевиконання, а відтак і перерозподіл відповідних коштів, як за підсумками дев’яти місяців, – покаже час. Вважаю, на сесії депутати окреслили серйозні напрямки розподілу коштів. 5 мільйонів гривень ми направили на добудову музично-драматичного театру імені Гоголя. Сподіваюся, до кінця року буде завершено першу чергу цих робіт. 1 мільйон гривень виділено підприємству “Полтаватеплокомуненерго”, щоб воно скоротило заборгованість по розрахунках за газ. Бо ж за енергоносій це підприємство платить за  новими високими цінами, а тарифи залишаються старими. На наступній сесії розглянемо ситуацію з “Полтававодоканалом”, де є надзвичайно великі борги й низка інших невирішених проблем. З обласного бюджету ми вже виділяли йому 3 мільйони гривень. Варто заслухати звіт, яким чином ці кошти освоєні підприємством.
– Володимире Олександровичу, а чому було вирішено продати недобудований спорткомплекс у Полтаві?
– Коли приймалося рішення про будівництво цього комплексу, ще не було світової кризи. А потім ситуація кардинально змінилася. І не тільки фінансово-економічна у державі, а ще й у проектно-кошторисній документації цього об’єкта. Спочатку нас запевняли, що його будівництво коштуватиме 15 мільйонів гривень, потім – 20. На сьогодні ж остаточна його вартість сягає понад 80 мільйонів гривень. І зрозуміло, що у нинішніх умовах ні за рахунок Державного, ні за рахунок обласного бюджетів його не побудуємо. Інвестор же виявив бажання виконати цю роботу, не змінюючи профілю. Там будуть басейн і великий спортзал, де працюватиме школа гандболу для дітей. Також він готовий повернути кошти, які ми вже вклали у будівництво і з обласного, і з Державного бюджетів.
Голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко зазначив:
– Я задоволений роботою депутатів обласної ради п’ятого скликання. Вона була конструктивною, не зашкалювала температура політичних протистоянь. Ми завжди знаходили спільні інтереси навколо практичних рішень.
– На сесії прийнято низку рішень у сфері нафтогазового комплексу. За яким критерієм обиралися структури, з якими співпрацюватиме Полтавщина?
– Це – державні організації, лише за винятком двох, які є приватними. З усіма ними треба працювати суто на паритетних засадах. Якщо вони хочуть вкладати гроші у нові родовища, то мають дбати і про соціальний розвиток тих районів, на території яких знаходяться їхні свердловини. Ми підписали із НАК “Нафтогаз України” тристоронню угоду, як це робилося і в попередні роки. Частина коштів уже надійшла. Сподіваюся, до Нового року виконаємо всі обсяги фінансування. Якщо це вдасться – отримаємо більше 30 мільйонів гривень на соціальний розвиток, у тому числі 22 мільйони – на газифікацію населених пунктів у Гребінці, Семенівці й Глобиному.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.