У правовому лабіринті й “Спрут” безсилий

Тож полтавський “Спрут”, як назвали вищезгаданий прилад, швидко знайшов застосування в багатьох містах України. Не був винятком і Кременчук. Так, із 935 абонентів, які мали борги на суму майже
1,5 млн грн та яких було відключено від каналізації, 693 відразу погасили заборгованість на суму 912 тис. грн. Нині ця послуга залишається недоступною для 242 споживачів, котрі винні комунальному підприємству 491 тис. грн.
Та недовго, як кажуть, музика грала. Сусіди боржників почали скаржитися до міськСЕС на антисанітарію навколо їхніх будинків, бо кому ж приємно дихати нечистотами. В.о. головного державного санітарного лікаря Кременчука Віктор Самойленко своєю постановою заборонив здійснювати подібні відключення, мотивуючи це тим, що деякі боржники, не маючи можливості користуватися каналізацією, виливають помиї та відходи своєї життєдіяльності просто за вікна будинку, створюючи  проблеми для інших мешканців і значно погіршуючи санітарно-епідеміологічну ситуацію в місті.
Водоканал погодився з постановою й припинив застосовувати прилад “Спрут”. Водночас підключати каналізацію боржникам, до яких “Спрут” застосували раніше, відмовляється, мотивуючи це тим, що закони не містять прямої заборони на відключення каналізації.
Щоб дійти взаєморозуміння, на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії міськвиконкому було розглянуто це питання – з тим, щоб хоч якимось чином розрубати “гордіїв вузол”. Головуючий на засіданні заступник міського голови Олександр Биков, з одного боку, підтримав вимогу санепідемстанції, бо добросовісні платники не повинні страждати від неправомірних дій своїх недбайливих сусідів. З іншого боку, влада повинна допомогти міськводоканалу змусити неплатників виконати свій безпосередній обов’язок і сплатити кошти за отримані послуги. Для цього з безвідповідальними громадянами проведуть належну профілактичну роботу. Як зазначив Олександр Биков, до таких осіб повинні бути застосовані всі можливі заходи впливу. Насамперед необхідно зафіксувати факти виливання з вікон та балконів відходів життєдіяльності, скласти протоколи та накласти на порушників санітарного стану адміністративні стягнення.
На що начальник управління житлово-комунального господарства міста Олександр Любенко запропонував створити спеціальну комісію, до складу якої увійшли працівники водоканалу, УЖКГ, міськСЕС, міліції та громадськості. Також до складу цієї комісії включили і представників соціального захисту, які зможуть роз’яснити малозабезпеченим громадянам, як оформити субсидії, щоб не накопичувати борги.
Після проведеної роботи члени комісії мають намір ще раз повернутися до розгляду цього питання задля прийняття остаточного рішення.
Від редакції. Ми вирішили поцікавитися: а як подібні проблеми розв’язують у цивілізованих країнах? Для прикладу взяли Францію і Німеччину. Нині там постійно живе чимало наших земляків, тож із адресатами труднощів не було. І що з’ясувалося? Якщо наші колишні співвітчизники відразу розуміли суть справи, то корінні французи та німці ніяк не могли збагнути, про що йде мова. Те, що можна крадькома виливати з вікон чи балконів помиї й нечистоти, тамтешні аборигени взагалі не можуть собі уявити. З великим скрипом можуть уявити, що їм відключили воду й каналізацію, але відразу ж запитують: а навіщо відключати?! За комунальні послуги, як і за будь-які інші, потрібно вчасно й повністю розраховуватися. Хоч як би скрутно вам не було, але порядок для всіх однаковий. Інша річ, що жителі цілком благополучних Франції та Німеччини теж вважають зависокими тарифи на комунальні послуги. І нерідко протестують, влаштовують демонстрації, виявляють владі недовіру на виборах, судяться тощо. Але при цьому справно оплачують комунальні послуги. Ось так вони, “бідолашні”, й живуть.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.