Прийнято програми соціального розвитку і зайнятості населення

Розпочали, за традицією, з відзначення представників полтавської громади. Олександр Удовіченко вручив Грамоту Верховної Ради України директору ТОВ “Елеватор “Чиста криниця”, депутату Новосанжарської районної ради Миколі Харченку; Грамоти обласної ради було вручено депутату обласної ради Валерію Пархоменку (ПР), керівнику Козельщинського відділення ГРУ “ПриватБанк” Дмитру Піщаному, голові правління ЗАТ “Полтавський лікеро-горілчаний завод” Володимиру Псєсі.
Після формування порядку денного депутати приступили до розгляду внесених на сесію питань. Про організацію оплачуваних громадських робіт на поточний рік поінформувала директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. Другий рік поспіль, зазначила вона, такі роботи проводяться не лише в сільських радах, районах і містах, але й в обласних закладах, насамперед у сфері соціального захисту і медицини. В області в поточному році на проведення оплачуваних громадських робіт виділено 8,3 мільйона гривень, минулого року було 5 мільйонів. Це дасть змогу зекономити кошти обласного бюджету на утримання установ обласного підпорядкування. Передбачається створити 357 спеціальних тимчасових робочих місць для безробітних у будинках-інтернатах та лікарнях. Даний проект рішення депутати підтримали.
Було прийнято також обласну Програму зайнятості населення на 2010–2011 роки, якою, зокрема, заплановано, за прогнозними даними, створити в області в нинішньому році 21310 робочих місць, у наступному – 21797. З них щороку більше 3 тисяч – у малих містах. Депутати затвердили також Порядок забезпечення хворих на діабет препаратами інсуліну.
Затвердили на сесії й Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2010 рік, яку представила начальник головного управління економіки облдержадміністрації Валентина Поліщук.
– Проект Програми базується на розвитку економіки минулого року і на тенденціях, що склалися на Полтавщині, в Україні й на зовнішньому рівні, – зазначила доповідач. – Враховуючи те, що загальнодержавна криза продовжується, і тенденції щодо повернення ПДВ, підтримки аграрної сфери, розроблялись основні макропоказники на 2010 рік. Прогнозується спад валової доданої вартості, фінансового прибутку. Решта макропоказників прогнозується з темпом зростання. В промисловості передбачається збільшення обсягів виробництва практично по всіх галузях, у тому числі в машинобудівній, яка мала великий спад. В аграрному секторі прогнозується, що валова продукція сільського господарства буде на рівні минулого року.
Дискусію в залі викликало питання про реорганізацію Потоківської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей, які потребують корекції розумового розвитку, шляхом приєднання до Кременчуцького педагогічного училища імені А.С.Макаренка та передачу йому цілісного майнового комплексу. Начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації Володимир Мирошниченко поінформував присутніх про те, що вихованців у школі-інтернаті немає з листопада минулого року, за погодженням із батьками їх перевели до інших подібних закладів. Є висновки контролюючих органів про те, що у приміщеннях не можуть перебувати діти. Планується провести їх реконструкцію і з нового навчального року використовувати колишній інтернат як ліцей для обдарованих дітей Кременчуцького педучилища, а влітку – як оздоровчий табір. Крім того, подібна реорганізація – крок до реформування спецінтернатів, адже дітей із вадами здоров’я мають поступово інтегрувати до навчання у звичайних школах.
Голова постійної комісії обласної ради з питань забезпечення законності та правопорядку Олександр Масенко (КПУ) зауважив, що треба уважніше вивчити пропозиції працевлаштування працівників, які будуть вивільнені зі школи-інтернату, адже за таким рішенням – долі людей, яким у сільській місцевості важко знайти іншу роботу, а їздити щодня із Потоків у Кременчук працювати в міських школах складно. Депутати поставили головному управлінню освіти і науки вимогу подати відповідні звіти щодо працевлаштування співробітників закладу. Депутат Надія Мякушко (СПУ) закликала підтримати проект рішення і розпочати реконструкцію та ремонтні роботи з тим, аби до 1 вересня їх завершити.
Олександр Удовіченко зауважив, що, приймаючи таке рішення, депутати беруть на себе відповідальність за кадри школи, тому управління освіти має звітуватися про хід реорганізації. Рішення про реорганізацію Потоківської школи-інтернату було прийнято.
Також було позитивно розглянуто питання про укладення і продовження контрактів із керівниками суб’єктів господарювання спільної власності територіальних громад області. Депутати зняли з розгляду і вирішили відправити на доопрацювання питання про продаж шляхом проведення аукціону нежитлового приміщення у місті Миргороді.
На сесії було розглянуто низку питань про погодження дозволів на розробку родовищ підземних прісних вод у кількох районах області. Обговорюючи окремі з них, депутати Іван Коваль (СПУ), Олександр Оніщенко (ПР), Костянтин Боровик (Блок Литвина), Ростислав Грінчак (ПР) наголошували на тому, щоб підприємства, яким потрібні дозволи на розробку надр, максимально надавали підтримку соціальній сфері населених пунктів, де працюють. Зокрема, забезпечували села якісною питною водою.
Сесія також прийняла рішення про зміну меж села Малий Тростянець Тростянецької сільської ради Полтавського району, розглянула інші питання.
Прийнято рішення про відзначення в області 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, передбачивши реконструкцію і ремонт пам’ятників і меморіальних дощок, пов’язаних із воєнними подіями, створення документального фільму про учасника бойових дій Великої Вітчизняної війни Костянтина Бабенка, видання книг про події війни і участь у них полтавців. Депутат Олександр Масенко вніс пропозицію виплатити з обласного бюджету грошову допомогу учасникам війни. Пропозицію було прийнято з тим, щоб врахувати при прийнятті обласного бюджету.
Депутати заснували нову обласну премію імені видатного партизанського командира Сидора Ковпака, яка вручатиметься щороку до Дня захисника Вітчизни, в розмірі 1200 гривень (крім номінації “Власним прикладом”, що присуджується без вручення грошової винагороди за благодійну допомогу ветеранам). Таку суму згідно з рішенням сесії виплачуватимуть і лауреатам премії імені Панаса Мирного.
Сесія прийняла Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо сприяння розвитку агропромислового комплексу в 2010 році, погодила депутатський запит Анатолія Шкарбана (БЮТ).
У “Різному” депутати порушили ряд актуальних проблем соціально-економічного життя області.
З врахуванням зауважень і доповнень на сесії були прийняті рішення по 31 питанню.
Спілкуючись із журналістами по закінченні роботи сесії, Олександр Удовіченко прокоментував розпорядження щодо заходів, спрямованих на запобігання наслідків можливої повені.
– Обласна державна адміністрація вийшла з пропозицією оперативно виділити на ці цілі близько 500 тисяч гривень, остаточний кошторис буде подано на узгодження бюджетної комісії. Ми з головою облдержадміністрації підписали розпорядження, і я думаю, треба йти цим шляхом і не зволікати. Все, що можна зробити, треба робити оперативно. Ці кошти будуть виділені з екологічного фонду. З резервного ми виділяли 1,5 мільйона гривень два тижні тому, коли були великі снігопади.
 Голова обласної ради розповів про проблеми, які має Полтавщина в умовах відсутності бюджету:
– Щомісячне фінансування в межах 1/12 минулого року не забезпечує потреби. Приймати обласний бюджет за умови, коли не прийнято державного, неможливо. Інакше можуть виникнути позови прокурора про призупинення цих рішень. Сьогодні обласне фінансове управління відпрацьовує всі складові бюджету. Після прийняття хоча б у першому читанні Державного бюджету ми зможемо оперативно зібрати сесію і приймати рішення щодо нашого, обласного.
Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев вважає, що, прийнявши обласний бюджет
раніше державного, можна було б уникнути багатьох складностей:
– Я вносив таку пропозицію. Обласний бюджет буде базуватися в своїй поточній частині на минулорічному Державному бюджеті, але в частині капітальних видатків ми змогли б виставляти казначейські рахунки по капітальних видатках. І по кредиторській заборгованості, яка виникла внаслідок розладів казначейства, які були в минулому році. Не хочу сказати, що рада не підтримала, вона осмислює цю ситуацію. Там є правові аспекти, Мінфін категорично заперечує такі дії. Вважаю, що боятись не треба. Якби ми прийняли бюджет, зробили б собі набагато краще, ніж є зараз. Конституція, Бюджетний кодекс дають нам таке право. Принцип самостійності, який говорить про те, що всі бюджети самостійні, незалежні, вони не відповідають по зобов’язаннях одне одного, і кожний бюджет має право бути прийнятим незалежно від іншого бюджету. Інше питання, що у нас цей принцип не реалізований у механізмах, тобто в механізмі місцеві бюджети справді залежні від державного.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.