Економічна криза: наслідки й висновки

Водночас аграрний комплекс Полтавщини забезпечив сталі темпи розвитку. Якби фінансова підтримка державою і банківськими установами сільськогосподарських підприємств була на рівні 2008 року, результати роботи АПК Полтавщини були б більш вагомими, переконана Валентина Поліщук.
Саме завдяки АПК, попри складну в цілому економічну ситуацію, в області прибутково спрацювали близько 64 відсотків підприємств, загальний фінансовий результат суб’єктів господарювання позитивний.
Заступник начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Павло Кропивка зазначив, що виконано показники по всіх основних джерелах наповнення бюджету області. Але є певні проблеми, пов’язані зі значними втратами доходів. Так, у порівнянні з 2008 роком бюджетом області недоотримано майже 66 млн грн податку з доходів фізичних осіб унаслідок зменшення фонду оплати праці на багатьох підприємствах області. Найбільший спад – у Кременчуці (49 млн грн), Полтаві (9 млн грн), Карлівському районі (близько 1 млн грн).
З інформацією про нинішній стан і тривожні перспективи промисловості Полтавщини виступив начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Тарас Ткаченко. Начальник Державної інспекції з контролю за цінами в Полтавській області, депутат обласної ради Ірина Максимішина доповіла про моніторингові дослідження цінової ситуації на ринку цукру, молока, хліба – продуктів, що найбільше подорожчали за останній період.
Аналізуючи в цілому економічну ситуацію 2009 року, Валерій Асадчев підкреслив, що посилання на світову кризу як на причину кризи в Україні необгрунтоване. Загальне падіння ВВП у Європі становило 3 відсотки. Польща, Азербайджан спрацювали з прибутками. Водночас в Україні кризові явища надзвичайно глибокі й складні, отже, робить висновок голова облдержадміністрації, причина тільки одна – повний провал політики в галузі макроекономіки й роботи з публічними фінансами. Уряд декларував, що спрямовує свою діяльність на підтримку населення. Такі наміри забезпечувалися у будь-який спосіб, навіть шляхом знекровлення економіки. У підсумку мети не досягнуто – падіння реальних доходів населення становить близько 10 відсотків, а це у свою чергу вдарило по споживчому попиту й призвело до колосального економічного спаду.
– При цьому особисто в мене виникає низка запитань, – сказав голова облдержадміністрації. – Перебуваючи в Кременчуці, Прем’єр-міністр заявила, що загальний борг України становить 42 відсотки від ВВП. Хочу нагадати, що до прем’єрства Юлії Володимирівни цей борг не досягав 20 відсотків. ВВП України дорівнює приблизно 1 трильйону гривень. Отже, запозичень було взято на 220 мільярдів гривень. Де поділися ці гроші? Я зрозумів би, якби за рахунок цих запозичень відшкодували ПДВ, тобто кошти пустили в економічний оборот, – але ж ні. Якби підтримали місцеві бюджети – але їх не підтримали, натомість із усіх місцевих бюджетів через казначейство забрали близько 8 мільярдів гривень. Якби не брали податків наперед – а їх узяли в сумі близько 20 мільярдів гривень.
Валерій Асадчев провів аналогію з періодом 1996 – 1998 років – часом прем’єрства Павла Лазаренка. Він нагадав: бюджет 1997 року був прийнятий лише влітку, тоді теж глава уряду займався накопиченням власних фінансових ресурсів і серйозною підготовкою до президентської кампанії. Внаслідок такого управління Україна була на межі дефолту. Нині, на переконання Валерія Асадчева, через
дії Юлії Тимошенко ситуація повторилася. Україна вдруге наступила на одні й ті ж граблі й знов опинилася перед загрозою дефолту.
Валерій Асадчев вважає, що в державі повинні бути зроблені узагальнення й висновки, щоб запобігти подібним помилкам. На загальноукраїнському тлі ситуація на Полтавщині краща, але уникнути загальних негативних процесів не вдається.
Колегія облдержадміністрації розглянула підсумки роботи зі зверненнями громадян за 2009 рік і стан виконавської дисципліни та організації виконання завдань, визначених актами законодавства, актами і дорученнями Президента України, КМУ, голови облдержадміністрації, запитами й зверненнями народних депутатів України за підсумками 2009 року. Прийнято відповідні рішення.

Людмила Самойлова.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.