Славна трудова біографія

Розвиваючи нинішні досягнення, компанія має на меті вийти на нові вершини, працюючи в перспективних напрямках, інвестуючи кошти в наукомісткі технології, модернізацію виробництв, інтелектуальний і кадровий потенціал. Завдяки одному з провідних підрозділів – науково-дослідному інституту ВНДІкомпресормаш – концерн на рівних конкурує з учасниками галузевого європейського ринку, зберігає проектно-конструкторські потужності, де розробляються нові зразки продукції. Створений Міжнародний інститут компресорного і енергетичного машинобудування, на базі якого проводяться науково-практичні конференції та семінари. До складу концерну входять також кілька потужних заводів, будівельна компанія, транспортне підприємство, торговий дім. Підприємства концерну є засновниками благодійного фонду “Благовіст”, якому в травні виповнилося 10 років. Партнерські зв’язки встановлено з провідними компаніями понад 50 країн. Концерн реалізовує низку культурно-просвітницьких і соціальних програм, серед яких – навчання і надання першого робочого місця молоді, спонсорська допомога спортивним командам, православним церквам. Нагорода переможця всеукраїнського конкурсу “Меценат року” є високим визнанням різнопланової діяльності “Укрросметалу”.
Одне з найвідоміших підприємств обласного центру – ВАТ “Полтавський турбомеханічний завод” – увійшло до складу концерну на початку 2003 року і відтоді є його базовим підприємством. Нині турбомеханічний відзначає поважний 120-річний ювілей, адже веде свою історію з 1889 року, коли на околиці міста були відкриті чавуноливарні майстерні купчихи М.Полякової. На початку минулого століття тут виготовляли трикотажне устаткування й поліграфічні машини. У роки Великої Вітчизняної війни підприємство було евакуйоване до Саратова, де заводчани освоїли випуск оборонної продукції. Після повернення до Полтави на підприємстві випускалися машинобудівна продукція, маслоочисні машини, почали виготовляти запасні частини до парових турбін. У 1950-х роках налагодили виробництво повітряних компресорів та вузлів електростанцій.
Згодом тут розпочали проектування компресорів, пересувних компресорних станцій, газових турбін. Освоїли випуск обладнання для металургійної, гірничодобувної та інших галузей народного господарства.
У березні 1994 року підприємство реорганізувалося у відкрите акціонерне товариство – ВАТ “ПТМЗ”. Концерн “Укрросметал” інвестував значні кошти в технічне переоснащення полтавського підприємства. Зокрема, на Затуринському промвузлі введено нову комп’ютеризовану формувальну лінію “Омега”, здійснено реконструкцію сталеливарної дільниці зі зміною старих агрегатів на нові індукційні печі спільного виробництва Туреччини та Англії. Продукцію марки ВАТ “ПТМЗ” та концерну “Укрросметал” замовляють вітчизняні споживачі, підприємства Індії, Німеччини, Польщі, Сирії, країни СНД.
ВАТ “ПТМЗ” за останні роки значно оновило асортимент своєї продукції. Тут почали створювати принципово нові зразки, що раніше в Україні не виготовлялися, зазначає начальник служби головного конструктора підприємства Володимир Лещенко. Насамперед це гвинтова компресорна техніка – понад 40 найменувань компресорних установок. Це продукція вітчизняного виробництва, що успішно конкурує з товарами провідних світових виробників. Підприємство відоме також як виробник пересувних компресорних станцій, у тому числі з дизельним приводом. Завдяки їх застосуванню у двигунах вдалося створити надійну конструкцію, добре пристосовану до експлуатації у холодних кліматичних умовах. Понад півстоліття ВАТ “ПТМЗ” є постачальником компресорів для рухомого складу залізничного транспорту. Гвинтова компресорна установка ВВ-3,5/10 була першою, яку встановили на локомотиви серійного виробництва не лише в Україні, але й у СНД. Не забута на підприємстві й серія поршневих компресорів для електропоїздів, вагонів метрополітену, тролейбусів.
Запасні частини до парових турбін – теж один із головних напрямків діяльності ВАТ “ПТМЗ”. Завод забезпечує такою продукцією теплові електростанції України, держав СНД, Прибалтики, далекого зарубіжжя. Вже набраний пакет замовлень на нинішній рік у повному обсязі, формуються виробничі плани наступного. Виготовлені енергозапчастини для замовників з України, Росії, Казахстану, Узбекистану, Вірменії, Болгарії, Індії. Обсяги виробництва вимагають двозмінної, а на окремих ділянках – тризмінної безперервної роботи. Для цього здійснено серйозну модернізацію виробничих площ.
– Нині на заводі трудяться 1017 працівників. За 8 місяців 2009 року обсяг випуску продукції склав 52,6 мільйона гривень, обсяг реалізації – 96 мільйонів гривень. Незважаючи на загальні для всіх промислових підприємств проблеми, викликані економічною кризою, наш завод затребуваний на ринку, не втратив виробничих показників. Колектив має роботу і зарплату. Завод працює більше століття, діятиме й далі, на ньому працюватимуть і зароблятимуть наші діти та онуки, – переконаний голова правління ВАТ “ПТМЗ” Олексій Олешневич.
Полтавський турбомеханічний відомий своїми славними трудовими традиціями, робітничими династіями, гарними умовами роботи й відпочинку. Тут працюють поліклініка з денним стаціонаром, заводський здоровпункт, Палац культури. Нещодавно проведений капітальний ремонт гуртожитку на 190 місць. У мальовничій місцевості Диканського району діє дитячий оздоровчий табір “Сонячний”, де щороку за пільговими путівками відпочивають близько 700 дітей працівників заводу і концерну та Полтавської області. Налагоджене здешевлене харчування в заводській їдальні. Загалом на соціальні потреби торік завод витратив 2 мільйони 848 тисяч гривень, каже заступник голови правління ВАТ “ПТМЗ” із загальних питань, голова полтавської профспілки концерну “Укрросметал” Дмитро Гарбар.
Ювілейний день, 18 вересня, буде вихідним для всіх працівників. Напередодні, 16 вересня, в Палаці культури ВАТ “ПТМЗ” відбудеться вечір “Це наша з тобою біографія”, присвячений ветеранам підприємства. 18 вересня пройдуть урочистості з нагоди 15-річчя концерну “Укрросметал” і 120-річчя заводу зі святковим концертом. О 20-й годині біля торгово-розважального центру “Київ” відбудеться розіграш дивана на честь ювілейних дат виробничників.
“Зоря Полтавщини”, 2 стор., 15_09_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.