Стрімкі човни юних полтавців

Вихованці спортшколи Володимир Шевченко та Марія Антоненко на байдарках-одиночках виконали норматив майстра спорту України. Першорозрядниками стали Яна Цимбал, Марина Береза та Олександр Онищенко.
– Відтепер Володимир Шевченко й Марія Антоненко готуються взяти участь у юнацькій олімпіаді, яка проходитиме наступного року в Сінгапурі, – розповідає заступник директора з навчальної роботи школи Ольга Кічасова. – Досягненню ними високих результатів передувала напружена копітка праця. Усіх початківців, перш ніж садити у човен, ми спочатку вчимо гарно плавати. І навіть коли вони стають уже справжніми плавцями-віртуозами, у байдарку сідають, тільки одягнувши рятувальний жилет. Взагалі ж цей вид спорту по праву можна назвати масовим. З одного боку, він доступний, а з іншого – дає різнобічну загальнофізичну підготовку. Велику увагу приділяємо бігу, стрибкам, штанзі, іншим видам легкої і важкої атлетики. Тобто заняття у нас не вузько направлені, а комплексні, що і приваблює дітей займатися веслуванням. Нині у школі 239 учнів, із яких укомплектовано 24 навчально-тренувальні групи. Наймолодшому з них – 8 років. У залежності від рівня підготовки й віку вихованців заняття проводяться від 6 до 18 годин на тиждень. У школі працюють 9 тренерів-викладачів. Серед них – один заслужений тренер України, інші мають вищу, першу і другу категорії.
– Ольго Анатоліївно, але спортивні досягнення залежать і від наявності належної матеріальної бази…
– Нині у нас близько 20 човнів. Стільки ж плануємо придбати найближчим часом. Є й 10 човнів застарілого типу, які використовуємо для навчання початківців.
Ми дякуємо ініціатору й засновнику спортшколи, голові обласної ради профспілок Леоніду Вернигорі, який опікується нашими проблемами. Допомагають нам і директор виконавчої дирекції Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Артем Вернигора та голова обласної ради ФСТ "Україна" Ірина Каплуновська – колишня спортсменка-веслувальниця, яку тренував директор нашої школи Володимир Мацапура.
Завдяки фінансовій підтримці керівника ТОВ "Інтер-Агро" Олександра Мамая, теж вихованця Володимира Івановича, у ДЮСШ завершується будівництво елінгу (місце для зберігання човнів. – Авт.), придбано спортивну форму для учнів та човен "Дракон". Тож з цього року маємо можливість брати участь і у змаганнях з драгонботу.
– Наскільки мені відомо, "Дракон" – досить екзотичний човен. Що він собою являє?
– Зовні, справді, схожий на міфічного дракона. У нього одночасно сідає двадцять веслярів. Є стерновий, який керує човном, і барабанщик, котрий задає гребцям темп руху. Команда може бути змішаною – із чоловіків і жінок. В Україні цей вид спорту поступово стає все більш популярним. Такий же човен є у Кременчуці й Комсомольську. Всього ж в Україні їх нараховується близько десяти. Коштує "Дракон" майже 6,5 тисячі євро.
***
Апогеєм тренувального процесу в Полтавській ДЮСШ з веслування на байдарках і каное є, звичайно, внутрішньошкільні змагання, де вміння, отримані під час занять, діти реалізують на практиці. Але по-справжньому перевірити себе можна тільки на міських, обласних і особливо всеукраїнських змаганнях. Саме під час таких турнірів народжуються нові українські майстри, завдяки яким покращується імідж вітчизняного спорту в світі.
До речі, День фізичної культури і спорту вихованці ДЮСШ відзначать проведенням чергових змагань. За їх результатами будуть відібрані спортсмени для участі у змаганнях за Кубок федерації, який розігруватиметься з 17 по 20 вересня у Комсомольську.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 11_09_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.