Є майбутнє у села – є майбутнє у країни

Відкриття дитячого садка стало справжнім святом для мешканців села, на урочистості приїхало чимало гостей. Та це й не дивно, адже цієї події місцеві мами та й усі жителі Кунцевого чекали понад дванадцять років – саме стільки часу минуло відтоді, як в селі закрився дитячий садок. На жаль, кілька поколінь кунцівських дошкільнят не отримували належних знань та виховання, не мали можливості спілкуватися з ровесниками в колективі, готуватися до школи. Та нині ці негаразди позаду.
Чи не більше навіть за молодих мам радіє відкриттю садочка Кунцівський сільський голова Анатолій Підтоптаний.
– Сільська громада давно мріяла про відновлення роботи дитячого садка, – говорить він. – Але коли у 2002 році мене обрали на цю посаду, бюджет сільської ради був зі значним дефіцитом. Приміщення дитсадка довго пустувало, якийсь період кілька кімнат займала початкова школа. Але більша частина будівлі була занедбана, територія заросла чагарниками.
З часом сільському голові вдалося налагодити співпрацю з ТОВ "Агрофірма "Перше травня". Це єдине підприємство, яке діє на території Кунцівської сільської ради. Тож годі було Анатолію Миколайовичу шукати підтримки деінде. Та й не довелося, адже отримав і допомогу, й розуміння. Вже у 2007 році територіальна громада досягла певних успіхів у соціально-економічному розвитку. Вдалося відремонтувати сільський клуб, замінити котли опалення клубу і сільської ради, прокласти водогін протяжністю один кілометр, замінити глибинний насос на артезіанській свердловині.
– Директор ТОВ "Агрофірма "Перше травня" Михайло Носенко не ділить проблеми на свої та чужі, – говорить Кунцівський сільський голова. – Скажімо, вважає своїм обов'язком брати на себе турботи про підвезення дітей до школи й додому, підсобляє в організації харчування школярів. Він – умілий господарник, який, по суті, єдиний в районі зумів зберегти тваринництво та ще й вести цю, збиткову для багатьох, галузь за останнім словом передової практики. Тож, окрім іншого, маємо й попередню домовленість із агрофірмою про забезпечення дитячого садка свіжим, якісним, екологічно чистим молоком та м'ясом.
Не секрет, що відсутність дошкільних дитячих закладів є нагальною соціальною проблемою у сільській місцевості. У багатьох селах не те що дитсадків, а й хат не залишається, поступово села зникають з карти. Кунцівському сільському голові Анатолію Підтоптаному ця проблема знайома не за чутками – із 730 жителів сільської ради, до якої належать п'ять сіл – Кунцеве, Балівка, Вісичі, Ганжі та Собківка, понад 300 чоловік – пенсійного віку. Село Балівка, в якому нині мешкає всього 36 чоловік, взагалі потрапило в ранг неперспективних і віддалених.
Та для того, щоб молодь залишалася на селі, обіцянок і підвищених виплат замало, вважає Анатолій Підтоптаний. Треба забезпечити соціальну інфраструктуру, щоб молода мама мала змогу працювати, а дитину віддати в дитячий садок. На жаль, часто програми соціально-економічного розвитку лише декларуються, а потім так і залишаються на папері, не знаходячи належного фінансового забезпечення.
Проте у Новосанжарському районі цю проблему розв'язали, запровадивши тридцятивідсоткове співфінансування соціальних об'єктів. Впродовж трьох останніх років тут діє програма відродження соціальної інфраструктури на селі. Саме за цим принципом фінансувалася й реконструкція кунцівського дитсадка. Зі 150 тисяч гривень, які на неї витратили, 90 тисяч із цільового фонду виділила районна рада. Решта – кошти сільського бюджету, спонсорську допомогу надало й ТОВ "Агрофірма "Перше травня".
Рішення про відновлення роботи дитячого дошкільного закладу прийняли ще у 2007 році. З того часу тут щодня кипіла робота. А попрацювати довелося і батькам, і особисто сільському голові. Бо за чагарниками навіть не видно було, що на фасаді будівлі намальований герой улюбленого мультфільму багатьох поколінь Чебурашка. Лише коли розчистили їх – помітили, тож так садок і назвали.
З огляду на занедбаний стан приміщення довелося практично провести капітальний ремонт. Основні, найбільш дороговартісні, роботи – заміну каналізації і водопроводу, опалення і сантехніки – вдалося  виконати минулого року. І все ж мало хто вірив, що в умовах економічної кризи можна буде завершити цей об'єкт. Але завдяки співпраці районної ради і місцевої громади заплановане вдалося реалізувати в повному обсязі.
Особисто переймалися ходом робіт у кунцівському дитсадку, чи не щотижня приїздили сюди заступник голови районної ради Борис Федоренко та голова депутатської комісії з питань бюджету Юрій Свердлов. І ось нарешті вони прибули в Кунцеве з приємною місією – вручили завідуючій дитсадком Яніні Олійник, вихователям та дітям символічний ключ від цієї дитячої країни мрій. А ще – привезли багато іграшок.
Усе – від оформлення стін до меблів, іграшок і килимів – є  свідченням турботи про малечу. І головне, що зроблено це по-домашньому і з любов'ю. Віднині садочок відвідуватимуть двадцять наймолодших жителів Кунцевого. З його відкриттям в селі з'явилося й п'ять нових робочих місць. Але у Новосанжарському районі – це не єдиний сільський дошкільний заклад, в якому справлять новосілля нинішнього року. А це, як  зазначили у своїх виступах керівники району, реальні кроки в розбудові незалежності України, бо якщо є майбутнє у села, значить, є майбутнє у країни.
“Зоря Полтавщини”, 1-2 стор., 2_9_09
 
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.