……І полинув передзвін

Донедавна в селі церква діяла у пристосованому приміщенні. Стараннями настоятеля отця Михаїла віруючі й ті, хто лише наближається до віри, йшли до маленької церкви з молитвою до Бога. З часом визріла ідея звести во славу Господню справжній храм – з куполом і дзвіницею, з позолотою на хрестах.
Невдовзі знайшлися і меценати, котрі не тільки виділили кошти, а й щодень допомагали будівельникам – найперше транспортом. Адже закарпатські майстри витесали конструкції майбутнього храму для руденківських прихожан у себе вдома з карпатського бука, потім частинами доставили в Новосанжарський район, а тут заклали підвалини, зібрали основу, попрацювали над внутрішнім оздобленням.
Перше богослужіння у новій церкві пройшло в день свята Преображення Господнього, 19 серпня. А цього разу на уквітчаній зелом стежці до храмового порога з хлібом-сіллю та букетом троянд діти і священики зустрічали Високопреосвященнішого Филипа – архієпископа Полтавського і Миргородського. Залунали дзвони під найвищим церковним зводом. Передзвін, здавалося, торкається небесної блакиті, сповіщаючи про щиру людську радість.
Владика відправив урочисте богослужіння, привітав мирян із важливою подією у їхньому духовному житті. А ще подякував тим, без кого не було б у Руденківці храму. Він вручив настоятелю Свято-Пантелеймонівської церкви священику Михаїлу Гетьману на-
грудний хрест із прикрасами, а трьом меценатам – високі церковні нагороди. Орден "Хрещення Святої Русі" для Юрія Лебедина, Андрія Кішінського та Миколи Харченка – це знак визнання за старанні труди на славу Святої Церкви. Олег Демков, Руслан Білоконь, Борис Федоренко, Володимир Остапчук, Володимир Овчаренко, Володимир Коба, Оксана Муха, Василь Красюк, Андрій Дігтяр, Володимир Кішінський та Олександра Дмитренко відзначені грамотами Священного Синоду Української Православної Церкви.
Коли по завершенні урочистої служби над Свято-Пантелеймонівським храмом знову обізвались дзвони, подумалось: лунати їм тут вічно, як вічною є наша віра, котра завдяки новим храмам міцніє в людських душах.
Зоря Полтавщини? 13 cтор., 4._09._09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.