Конструктивність, виваженість, компромісність

У роботі сесії взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Асадчев, народний депутат України Вадим Петренко (БЮТ), заступники голови облдержадміністрації, начальники обласних управлінь і служб, міські голови, голови районних рад, голови райдержадміністрацій, керівники підприємств, установ і організацій, профспілок, громадських організацій, засобів масової інформації.
Уже традиційно на початку пленарного засідання Олександр Удовіченко вручив відзнаки обласної ради. Зокрема, за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток області та активну громадянську позицію Почесними грамотами обласної ради та нагрудними знаками були нагороджені начальник управління ветеринарної медицини у Полтавській області Сергій Аранчій, генеральний директор, голова правління відкритого акціонерного товариства "Лтава" Сергій Змієвець, депутати обласної ради Андрій Козерод (ПР), Ірина Максимішина (БЮТ), Ігор Сірик (КПУ), Терешківський сільський голова Полтавського району Лідія Лепейко, ветеран органів місцевого самоврядування Павло Фомічов.
Герою України, депутату обласної ради Тетяні Корост (ПР) вручено Кубок і медалі за здобутки у щорічній виставковій акції "Барвиста Україна" агрофірми "Маяк" Котелевського району, яку вона очолює.
Затвердивши звіт про виконання обласного бюджету за           І квартал 2009 року, депутати погодили зміни до ряду обласних програм. А саме: будівництва сучасних спортивних футбольних майданчиків зі штучним покриттям на 2008–2011 роки; організаційного забезпечення діяльності судів області на 2007–2010 роки; розвитку обласного комунального підприємства "Аеропорт-Полтава" на 2009 рік та заходів із погашення заборгованості із заробітної плати. Було погоджено й зміни до переліку об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту й утримання автомобільних доріг, до основного і додаткового переліків природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2009 році.
Депутати не підтримали проекти сесійних рішень про відзначення 20-ї річниці створення Народного руху України за перебудову; про прийняття та передачу нерухомого майна в комунальну власність територіальних громад Хорольського району; про надання згоди на створення обласного комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації"; про надання гірничого відводу товариству з обмеженою відповідальністю "Солошинський гранітний кар'єр" для розробки Солошинського родовища гранітів, що розташоване на території Кобеляцького району Полтавської області.
Також на сесії не було дано погодження на отримання дочірньою компанією "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" без проведення аукціону спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням (промисловою розробкою) нафтогазоносних надр Зв'язівської площі Миргородського району, Західно-Новотроїцької площі Гадяцького району, Північно-Котелевської площі Котелевського району, Більського родовища Зіньківського та Котелевського районів, Будищансько-Чутівської площі Чутівського, Диканського, Котелевського та Полтавського районів. Така позиція депутатів пояснюється відсутністю угоди на нинішній рік між НАК "Нафтогаз України" та Полтавщиною щодо фінансування соціальної інфраструктури територій, на яких працюють структури компанії.
Проект рішення "Про надання погодження Міністерству охорони навколишнього природного середовища України на продаж спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами на площах, які розташовані на території Полтавської області" направлено на доопрацювання.
Гостру дискусію викликало питання про надання товариству з обмеженою відповідальністю "Зелений бір Полтава" в користування на 20 років мисливських угідь на території Диканського, Зіньківського і Котелевського районів. З цього приводу висловлювалися діаметрально протилежні точки зору. Голова обласної ради Олександр Удовіченко, голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, депутат Григорій Вернигора (ПР), начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко говорили про складну ситуацію на теренах нинішніх мисливських угідь, а отже, і про необхідність сприяння залученню інвестицій у їхній розвиток, про професійний підхід до ведення мисливського господарства області. Депутати Володимир Тарасюк (БЮТ), Надія Мякушко (СПУ), Олександр Коросташов (БЛ), Олександр Масенко (КПУ), Юрій Цомартов (СПУ), Юрій Дряпіка (НУНС), Дмитро Хрістов (БЮТ) та голова Диканської райдержадміністрації Любов Лелюк наголошували, що дане питання слід вирішувати, враховуючи потреби місцевих територіальних громад при користуванні угіддями, й обов'язково надати депутатам для ознайомлення проект договору, а також безпосередньо поспілкуватися з інвестором. Тобто з'ясувати все до найменших дрібниць, додатково вивчивши окремі нюанси цієї справи. Тож за результатами голосування даний проект рішення підтримки у депутатів не знайшов.
Депутати погодили депутатські запити Олександра Масенка, Віктора Акімова (СПУ), Юрія Метеліна (БЮТ), Віктора Луніки (КПУ), Володимира Гришка (СПУ), Андрія Козерода (ПР), Олега Кулініча (БЮТ), прийняли звернення до уряду з пропозицією про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №1597 "Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі", звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо проблемних питань нафтогазодобувного комплексу.
У "Різному" секретар Полтавської міської ради Олександр Козуб порушив проблему готовності обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" до опалювального сезону 2009–2010 років. Йшлося про наявність 40-мільйонного боргу підприємства за газ, що унеможливлює своєчасне отримання лімітів на блакитне паливо та створює загрозу теплопостачанню обласного центру.
Загалом же, з урахуванням зауважень і доповнень депутатів, було ухвалено рішення з 57 питань порядку денного сесії.
Після завершення пленарного засідання сесії облради голова обласної ради Олександр Удовіченко дав інтерв'ю представникам засобів масової інформації.
– Сьогодні на сесії відбулася конструктивна робота. І я думаю, були знайдені компроміси, адже деякі питання у підтексті мали політичну складову. Продовжуються, на жаль, "нестиковки" з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України". Раніше з ними ми мали нормальну співпрацю, отримуючи до 20 мільйонів гривень соціальних грошей, які вони вкладали в різні об'єкти у тих сільських районах, де користуються нашою інфраструктурою. Нині ж нас ігнорують. І у депутатів не залишається іншого виходу, як відмовляти цій структурі у наданні спеціальних дозволів. Адже мова йде про захист інтересів полтавської громади.
– Олександре Васильовичу, чому, на Вашу думку, не було ухвалено рішення про передачу в приватну власність мисливських угідь?
– Є певні резонансні події у державі. З іншого боку, деякі політичні сили починають піаритися на таких питаннях і всіляко демонструвати, що вони – за природу, за народ, за Полтавщину. Не хочуть слухати думки фахівців. Думаю, ми повинні повернутися до розгляду цього питання. Нехай депутати ще раз поїдуть на місце, подивляться, поспілкуються з тими, хто займатиметься цією справою. Але, якщо сидіти склавши руки і нічого не робити, розраховуючи на державні кошти, дану справу ми приведемо до занепаду. Безумовно, використання власності, як і надання фінансових ресурсів, ведення господарства, стосунки з управлінням лісового та мисливського господарства, треба контролювати. І таке право сьогодні у депутатів обласної ради є. У будь-який момент можна призупинити договір оренди. Це повсякденна робота, яку треба продовжувати.
– Ваші прогнози стосовно економічної кризи і, зокрема, подальшої робо
ти машинобудівних підприємств Кременчука?
– Криза продовжується. І я не хочу давати якихось політичних оцінок. Але, з іншого боку, органи місцевого самоврядування сьогодні не мають конкретних важелів впливу на ситуацію у цій галузі. Це – прерогатива центральних органів влади. Тому, думаю, чогось кардинального до кінця року не відбудеться. Матимемо ті результати, які сьогодні є. І будемо сподіватися, що ситуація не погіршиться.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 2_09_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.