Базаліома – рак шкіри

Неоднакову частоту раку шкіри на різних територіях пояснюють три закономірності. Перша – пухлина зустрічається у жителів південних областей та районів. Друга – рак виникає переважно у людей зі світлим кольором шкіри. І третя – вірогідність виникнення раку шкіри вища у людей, які працюють на відкритому повітрі.
Захворюваність на рак шкіри, на жаль, останнім часом зростає. До найбільш вагомих факторів, що спричиняють його, відносять тривале опромінення сонячними променями. Рак шкіри може розвиватися також під впливом радіоактивного опромінення. До виникнення пухлини можуть призвести й тривала термічна дія та тривалі контакти з миш'яком, смолами на виробництві.
Передраковими станами, тобто такими, які можуть зумовити виникнення хвороби, є хронічні дерматити, рани та виразки, що довго не загоюються, хронічні дистрофічні та запальні процеси.
Рак шкіри виникає переважно на відкритих ділянках тіла, більше 70 відсотків розвивається на обличчі. На тулубі пухлина виникає у 5–10 відсотках випадків, така ж і частота ураження кінцівок.
Базальноклітинний рак шкіри (базаліома) складає 70–75 відсотків ракових пухлин шкіри та характеризується повільним ростом. Може проростати в оточуючі тканини, практично не метастазує. Повільний ріст та відсутність метастазів дають деяким ученим підстави розглядати базаліому як захворювання, що займає проміжне місце між злоякісними та доброякісними пухлинами.
Захворювання починається з появи одного чи декількох безболісних вузликів розмірами дещо більшими сірникової голівки. Вузлик щільний, білого або жовтуватого кольору, трохи піднімається над здоровою шкірою. З часом пухлина збільшується у розмірах, її поверхня гладка або шершава. В подальшому у центрі бляшки з'являється западина, вкрита шкірочкою. При її знятті з'являється крапля крові. Зі збільшенням розмірів пухлини западина перетворюється в ерозовану поверхню, що вкрита кіркою. По краях пухлини тканини стають щільними з нерівним фестончастим краєм (ніби з "оборкою").
При лікуванні базаліоми застосовують променевий, хірургічний та кріогенний методи. Вибір методу лікування залежить від локалізації, форми росту, стадії та стану навколишньої шкіри. Основний метод – хірургічний, у різних його варіантах. Чим менші розміри пухлини, стадія захворювання, тим кращі результати лікування.
До профілактичних заходів відносять захист шкіри від інтенсивного та тривалого сонячного опромінення, особливо у літніх людей зі світлою шкірою; регулярне застосування косметичних кремів з метою попередження сухості шкіри; повне виліковування виразок, що довго не загоюються; захист рубців від механічних травм; дотримання правил безпеки при роботі зі шкідливими речовинами; своєчасне лікування передракових захворювань шкіри.
Слід пам'ятати, що діагностикою та лікуванням раку шкіри мають займатися онкологи. Самолікування таких захворювань призводить лише до прогресування пухлини, виникнення ускладнень та втрати часу з ризиком для здоров'я пацієнта.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.