“Місцевий розвиток, орієнтований на громаду

Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев зустрівся з керівником проекту в Україні Джейсінгом Сахом. Валерій Асадчев назвав проект важливим для області й відзначив, що це своєрідна візитна картка регіону й підтвердження того, що полтавці можуть дієво реалізовувати ініціативи з міжнародними інвестиціями. Гість, у свою чергу, сказав, що Полтавська область – єдина з регіонів України, де місцевою владою прийнята цільова програма впровадження цього проекту.
Під час спільної зустрічі пана Джейсінга Саха, голови облдержадміністрації Валерія Асадчева, заступника голови обласної ради Петра Ворони, начальника управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Дмитра Орлова, координаторів проекту в Полтаві та районах області було проаналізовано нинішній стан і проблеми впровадження цього проекту на Полтавщині.
“Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” почав діяти в липні 2008 року, коли було проведено відбір цільових районів за поданими від райдержадміністрацій заявками. Районами-учасниками стали Козельщинський, Котелевський, Лохвицький, Оржицький, Пирятинський, Решетилівський, Семенівський і Чорнухинський. Ще чотири визначені резервними. У кожному цільовому районі визначається 5 мікропроектів, поданих місцевими громадами. Проект підтримує громади у вирішенні їхніх найважливіших потреб, одночасно допомагаючи в самоорганізації та відпрацюванні механізму співфінансування з різних джерел. Допомога надається у сферах охорони здоров’я (підтримка мережі ФАПів), довкілля (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів, каналізація), енергозбереження (нові технології освітлення, заміна вікон і дахів, використання відновних джерел енергії), водопостачання, місцевого транспорту (автобус для школи чи дитсадка). Поряд із допомогою в розвитку та самоорганізації місцевих громад пропонується 50% вартості мікропроекту. Мінімальний внесок – 5% – мають зібрати громади, районні бюджети виділяють 20%, і обласний бюджет – 25% суми.
40 сільських громад у 8 районах області вирішили завдяки участі у проекті розв’язати проблеми реконструкції освітлення вулиць, ремонту і переоснащення медамбулаторій, ФАПів, систем водопостачання, придбання шкільних автобусів, заміни вікон у школах, впровадження енергозбереження в дитсадках тощо. Нині затверджено 16 проектних пропозицій, найбільше – у Лохвицькому районі. Інші подання – у стадії розробки і розгляду. Валерій Асадчев зазначив, що робота в області триває серйозна, разом з тим треба пожвавити її з тим, щоб найближчим часом завершити всі затвердження проектів і приступити до їх виконання. Адже формула співфінансування вигідна для сільських громад.
Реалізація цього проекту дозволяє місцевим громадам самостійно розробляти заходи щодо вирішення своїх проблем, усвідомлюючи свою участь у спільній справі, підкреслив Петро Ворона. Проект підтримується обласною і районними радами. Серед проблем його впровадження – складності з оформленням і погодженням технічної документації.
Підсумовуючи розмову, Джейсінг Сах високо оцінив ситуацію з впровадженням проекту в нашій області і побажав Полтавщині бути серед активних областей – учасників програми “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Для активних учасників буде виділена додаткова квота фінансування мікропроектів.
Зоря Полтавщини, 1 стор., Вівторок, 28 липня 2009 р.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.