Ці всюдисущі алергени

Алергенами можуть бути пух подушок, тютюн, косметичні речовини, лаки, фарби, сухий корм для риб. Також деякі ліки, бактерії, віруси, гриби, комахи і їхня отрута, різні хімічні засоби. Дуже велику небезпеку становить також глистова інвазія (паразитування в організмі людини різних глистів). Часто вони спричиняють кропив'янку (поява на тілі пухирів, що зудять). Багато шкірних захворювань, наприклад, екзема, дерматит, пов'язані з постійною присутністю цвілі на хлібі, на стінах будинку, в льохах, на старих шкіряних виробах.
Алергічних захворювань побільшало в усьому світі. Збільшується і їх питома вага серед усіх хвороб: уже зараз у багатьох країнах вони складають 10–20% від усієї захворюваності. Світова статистика стверджує, що кожна третя людина має ті чи інші прояви алергії. В цілому десята частина людства страждає на алергію. Чим же це пояснити?
Перш за все, в останні роки у зовнішньому середовищі стало більше речовин, які можуть бути алергенами. Це, зокрема, медикаменти, хімічні речовини, що використовуються у побуті, відходи різних виробництв. Певна роль належить і безконтрольному застосуванню ліків, особливо антибіотиків. Провокують алергію сонячна радіація, перегрів на сонці, наявність опіків, часті застуди.
Схильність до деяких алергічних хвороб є спадковою. Тому майбутнім батькам варто звертатися у медико-генетичну консультацію.
Людський організм має здатність розпізнавати проникаючі у нього ворожі, чужорідні речовини і чинити їм опір. Цим і пояснюється механізм імунітету: у відповідь на проникнення мікроба в організмі виникають захисні антитіла.
Але наполегливо відстоюючи постійність свого внутрішнього середовища, організм іноді немовби помиляється, реагуючи на нешкідливі в принципі речовини, як на шкідливі. Виникає складна імунна реакція. Замість захисних виробляються агресивні антитіла, що ушкоджують клітини і тканини життєво важливих органів. У процесі реакції виробляються біологічно активні речовини, що додатково порушують нормальну життєдіяльність організму. Розрізняють уповільнені й прискорені реакції в залежності від часу їх появи.
Алергічних хвороб багато. Найбільш небезпечні з них – анафілактичний шок і бронхіальна астма. Анафілактичний шок "вийшов" із лабораторії, і нині це ускладнення лікарської терапії зустрічається доволі часто. Бронхіальна астма – найпоширеніше захворювання. Останнім часом воно має важкий перебіг і часто призводить до інвалідності.
Полінози – хвороби, які викликає пилок квітучих рослин. Вони можуть проявлятися алергічним ринітом (нежиттю) кон'юнктивітом (запаленням слизової оболонки очей), появою пухирів на тілі, підвищенням температури, задишкою. Зустрічаються також алергічні дерматити, кропив'янки, екзема та інші менш поширені захворювання.
Для якісного обстеження і лікування таких хворих в області відкрито алергологічні кабінети. Після ретельного обстеження встановлюються "винні" алергени. Справа це надзвичайно складна: не кожному хворому можна поставити проби, не у кожного можна знайти алерген.
Лікування алергії проводиться за принципом "клин клином вибивають". Скажімо, якщо людина хворіє в період цвітіння амброзії, то її протягом тривалого часу лікують пилком цього бур'яну і досягають стану толерантності (терпимості) організму до алергену. Після 3–7 таких курсів людина стає практично здоровою.
Успіху в боротьбі з алергічними хворобами сприяють ранкова гімнастика, поступове і систематичне загартування організму, щоденні прогулянки перед сном. Слід піклуватися про чистоту житла, не тримати в кімнаті зайвих меблів, важких портьєр і килимів, паперових архівів. Книги слід зберігати у спеціальних шафах або на засклених полицях. Жінкам, схильним до алергічних хвороб, не рекомендується фарбувати волосся і вії, користуватися косметикою. Для миття посуду слід користуватися питною содою, гірчицею, господарським милом. Краще відмовитися від пухових перин, подушок, ковдр, акваріумів, домашніх тварин. Особливу увагу слід звернути на лікування хронічних осередків інфекції. Самолікуванням займатися не варто: це може привести до розвитку важких алергічних станів.

Олена САДОВНИК,
лікар-алерголог
обласної клінічної лікарні
ім. М.В. Скліфосовського.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.