Перспективи і реалії

– Ми кілька разів намагалися вирішити цю проблему, організовуючи перевезення людей приватними перевізниками. Та оскільки в один бік транспорт, як правило, їздить без пасажирів, працювати збитково ніхто не бажає, – розповідає Михайликівський сільський голова Михайло Михайлик. – Ось і виходить, що кожен добирається в Шишаки як може. Влітку в нагоді стає велосипед, а взимку селяни підлаштовуються до сусідів з автотранспортом.
До Михайликівської сільради входять ще два села – Порскалівка й Харенки. Усі будинки тут газифіковані, близько половини – мають водогін, прокладений господарським методом. У Михайликах облаштовано нічне освітлення вулиць. Виготовлено й технічну документацію на нічне освітлення Харенків, де будуть встановлені багатотарифні лічильники. От тільки коли це відбудеться – невідомо, бо коштів у сільському бюджеті обмаль. Однак Михайликівська сільрада визначена самодостатньою, тобто не має державної дотації.
– Самодостатність дуже відносна, – каже Михайло Михайлик, – бо далеко не завжди до сільського бюджету надходять заплановані кошти. Оскільки одним із головних джерел наповнення сільського бюджету є податок із доходів громадян, що залежить від стабільної роботи місцевих підприємств, то за умов нинішньої кризи наповнюваність сільської казни навряд чи буде стабільною.
Отож, як не крути, а сільрадам вигідно бути дотаційними. На думку Михайла Миколайовича, бюджетний кодекс має передбачити формування бюджету з “низу” до “верху”, а не навпаки, як зараз. Тоді весь цей процес буде прозорішим і реалістичнішим.
На балансі Михайликівської сільради перебувають і Будинок культури та амбулаторія сімейної медицини, в яку запрошують на роботу лікаря сімейної медицини і де торік розпочали капітальний ремонт. Уже витрачено 30 тисяч гривень, але на його закінчення потрібно ще понад 200 тисяч. Потребує капітального ремонту й Будинок культури, але це – справа віддаленої перспективи. Хоча навіть у неремонтованому закладі культури функціонує народний самодіяльний інструментальний ансамбль “Веселі музики” (художній керівник – Микола Чепурко), працюють співочий і хореографічний гуртки.
У 2007 році з допомогою приватного сільгосппідприємства “Агроекологія”, засновником якого є Герой України, Герой Соціалістичної Праці, депутат обласної ради Семен Антонець, на базі приміщення інтернату для дітей з інших сіл вдалося налагодити роботу дитсадка “Дзвіночок”. Допомогло ПП “Агроекологія” спільно з райуправлінням освіти і в придбанні шкільного автобуса. Тож із грудня 2008 року вирішено проблему з підвезенням учнів.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 21 липня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.