Базарні пристрасті на центральному ринку

Михайло:
– У вівторок, 14 липня, прийшовши на роботу, ми побачили ряд зруйнованих кіосків, у іншому ряду кілька напівзруйнованих торговельних палаток було опломбовано, нібито адміністрацією ринку. Власники сусідньої палатки зверталися до міської влади, їм неначе дозволили її відремонтувати й продовжити торговельну діяльність, хоча поки що, як бачите, вона закрита.
Наталка:
– Оплата за оренду торгових площ зросла майже втричі, думаю, що ринок вирішили закрити. Ми у відчаї, “воювати” вже немає сил, та й чи є толк? Якщо надумали знести ринок, то знесуть, але ж хоча б попередили офіційно, як те було у Харкові, за місяць.
В іншому торговельному ряду розповіли, що 18 липня підприємцям роздали попередження, у якому зазначено: якщо бажаєте й надалі займатися торговельною діяльністю, у триденний термін звільніть торговельне місце, вам буде запропоновано інше. Під текстом – печатка ТОВ “Український економічний форум”, м. Дніпропетровськ. Однак станом на 21 липня торгівля в цьому ряду проходила як і завжди. Підприємець Ольга розповідає, що створено ініціативну групу, яка зустрічалася з керівниками міста й області, й результатом зустрічі з міським головою Андрієм Матковським стало прийняте рішення – припинити будь-які роботи на центральному ринку, а отже, можливо, підприємці отримають хоча б тимчасовий перепочинок. Взагалі ж, на її переконання, підприємців ніхто не хоче захищати, хоча в них нібито і є угоди на оренду існуючих торговельних місць терміном до 31 грудня 2009 року. Ходять чутки, що цей майданчик (місце, де розташований продовольчий ринок) викупив один із народних депутатів, додала Ольга, тож, мабуть, вже все за нас вирішено, між нами немає єдності.
Пройшовши через три пости спеціалізованої охорони й почекавши в загальній черзі, мені вдалося поспілкуватися з директором центрального ринку, директором ТОВ “Український економічний форум” Дмитром Назаровим. Він запевнив, що всім підприємцям, які належним чином сплачують за оренду та інші ринкові збори й укладатимуть угоди про співпрацю з адміністрацією ринку, буде надано торговельні місця, а сам ринок буде тут розміщуватися й надалі. Щодо отриманих підприємцями попереджень, то цим людям будуть надаватися торговельні площі в іншому, вільному, місці, на цьому ж таки Полтавському центральному ринку. Тим підприємцям, кіоски яких уже демонтовано, за словами Дмитра Назарова, надано інші торговельні місця. Хоча варто зазначити, що сучасних євромодулів на території ринку, про які говорив Дмитро Назаров під час прес-конференції 16 червня ц. р. і які мали з’явитися ще в кінці червня, я так і не побачила.
Дмитро Назаров заперечив також і наявність у підприємців договорів оренди торгових площ. Що ж до наявності трьох спеціалізованих постів охорони, то він пояснив, що таким чином вирішується безпека адміністрації ринку.
На кабінеті, сусідньому з кабінетом директора ринку, є табличка з написом “Приймальня народного депутата України…”. Моє запитання – відколи вона тут з’явилася? – Дмитро Назаров залишив без коментарів.
Загалом сьогодні Полтавський ринок, на перший погляд, працює у звичному режимі. І все ж про пристрасті довкола нього нагадують демонтовані кіоски та спеціалізована охорона, яка час від часу супроводжує керівництво ринку, яке відвідує торговельні ряди.
Від редакції. Чутки, напівнатяки, спеціалізована охорона – все це лише додає нездорового ажіотажу навколо центрального ринку в Полтаві. Можливо, цього й прагнуть “цивілізовані підприємці”, адже в мутній воді легше й рибу спіймати. Велику й маленьку.
Невже ніхто так і не наважиться дати чіткий коментар із приводу перспектив центрального ринку? Це ж, врешті-решт, потрібно й територіальній громаді міста, й самим підприємцям, і депутатам, яких обирав народ.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 24 серпня 2007 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.