Ситуація №1: Літо. Спека. Купатися не рекомендовано

А діти жабуриння не бояться. Біжать наввипередки у воду. Інші, граючись у шукачів скарбів, дістають з води пляшки з-під пива та напоїв, етикетки… Купальний сезон у Полтаві триває…
Безпаспортні пляжіВ  областІ достатньо місць для масового відпочинку на воді, але їх через нестачу необхідної документації не можна вважати пляжами. А, як говориться, немає пляжу – немає проблеми. Точніше кажучи, вона є, але коштів для її розв'язання місцева влада не виділяє. Отож стихійні купальні не обладнані спеціальними плавзасобами та відповідними спорудами. Розроблені документи, у яких зазначається, скільки має бути зелених насаджень довкола території пляжу, кількість відпочиваючих на 20 квадратних метрів, скільки дитячих секторів, їх площа…
У Полтаві дозволено купатися у трьох місцях. Рішенням Полтавської міської ради місцем масового відпочинку визначено територію від мосту через Ворсклу біля  Південного вокзалу вздовж вулиці Громадської. Це єдине місце відпочинку біля водойми, на яке кошти виділяються з міського бюджету. Інші дві зони відпочинку здані в оренду приватним підприємцям.
Щоб пляж був повноцінним, власник має його підготувати: очистити берегову лінію, розпушити пісок, поставити сонцезахисні "грибки", кабінки для перевдягання, лавочки, контейнери для сміття, туалети, налагодити постачання питної води. За кожним пляжем має бути закріплений рятувальний пост.
Найкращий пляж в нашій області – це центральний у Кременчуці. Єдине місце для відпочинку, де є обладнання для просівання піску. Таким чином із нього видаляються не тільки недопалки, але й сірники та навіть булавки.
– Установка працює увесь сезон,  тому пісок на тамтешньому пляжі чистий, м'який, – говорить начальник рятувально-водолазної служби Полтавської обласної ради Юрій Терентьєв. – Крім Кременчука, гарні пляжі ще у Комсомольську, Полтаві та Миргороді. На курорті "Миргород" пляж чистий, там працює система пропусків.
Дбають про свої пляжі й приватні підприємці у Зіньківському та Новосанжарському районах. Також покращилася ситуація на гадяцьких пляжах: поставили "грибки", лавки, обладнали спортмайданчик. А минулого року завезли пісок та очистили дно. У Шишацькому районі в селі Попівці також добре облаштований пляж. І все ж загальна ситуація з облаштуванням місць для відпочинку, як-то кажуть, бажає бути ліпшою.
Не вистачає в області й рятувальних постів. Немає коштів, говорить Юрій Терентьєв. Наприклад, у Полтаві діє лише один рятувальний пост на міському пляжі. У Миргороді взагалі п'ятий рік немає рятувальної станції. А наслідок – трагедії.
Скажімо, вже в цьому році на миргородському пляжі протягом кількох днів потонуло двоє дітей. П'ятирічна дитина відпочивала на пляжі разом із батьками, небайдужими до випивки. Вони лише ввечері, прийшовши додому, помітили, що дитина зникла, розповідає водолаз обласної водолазно-рятувальної служби Володимир Ялинський. В іншому випадку – двоє дітей без батьків пішли на річку, прихопивши надувний матрац, плавати вони не вміли. Матрац перекинувся, і діти опинилися у воді. Хлопчик втопився, а дівчинка встигла вхопитися за кінець матраца і почала гукати на допомогу. Її врятували рибалки, що були на березі.
Щороку перед початком купального сезону рятувально-водолазні служби готуються до обстеження дна річок. Повінь приносить багато гілок та пнів, розповідають водолази. Кожного року з дна Ворскли вони дістають пляшки, консервні банки, колеса, дроти, залізяччя, інший непотріб.
Після перевірки дна водолази розставляють таблички в тих місцях, де купатися заборонено. Але часто-густо вже на другий день знаки застороги плавають у воді. Тому встановлювати їх доводиться по кілька разів.
За словами начальника Полтавської міської рятувально-водолазної служби Сергія Баштанника, щоб обстежити річкове дно, управління житлово-комунального господарства Полтавського міськвиконкому щороку виділяє по 28 000 гривень. Цієї суми поки що вистачає.
Приватні підприємці також укладають угоди з рятувально-водолазними станціями на обстеження дна водойм. І хоча ці місця для відпочинку й знаходяться у більш-менш належному стані, тут виникають проблеми іншого характеру.
– Приватні власники продають спиртні напої на пляжах, а ми потім дістаємо трупи людей, які потонули через алкогольне сп'яніння, – говорить начальник міської рятувально-водолазної служби. – Лише за червень цього року – 10 нещасних випадків. Причина – купання у нетверезому стані.
Спеціалісти наголошують, що найбільше гине людей на воді саме через надмірне вживання алкоголю (42%)… Минулого року під час випускного вечора потонула дівчина прямо у бальній сукні. У цьому році на одному з полтавських пляжів потонув чоловік. Після роботи дві жінки й сорокарічний чоловік випивали на березі. А поряд хлопці з обриву стрибали у воду. За-
хмелілий чолов'яга й собі захотів спробувати. Але молодики, на відміну від нього, знали, що у воді є дві глибокі ями, туди й стрибали. Чоловік же стрибнув на мілину і зламав хребет. Як справедливо зауважують рятувальники, горілка та вода – речі не сумісні.
Багато надзвичайних ситуацій також трапляється через порушення правил поведінки на воді (21%). Рідше – внаслідок хвороби, інших явищ.
За кількістю загиблих на воді Полтавська область посідає  сумне перше місце в Україні. За нею йдуть Київська та Дніпропетровська.
– Найбільше загиблих у Кременчуцькому районі, – повідомляє начальник управління з питань НС облдержадміністрації Михайло Андрусенко. – На другому місці – Полтава та Миргород. Станом на середину липня кількість загиблих на воді у нашій області сягнула 65 людей, тоді як у минулому році – трохи більше 50. З початку купального сезону в області потонуло більше 40 осіб, 19 – весною і 4 – взимку. Понад п'ятдесят людей загинули, купаючись у не відведених для цього місцях.
З початку року на облік поставлено 211 місць традиційного масового відпочинку на водоймах. Вони взяті на облік, їх обстежують. Із обстежених 48 місць третину визнано непридатною для відпочинку та купання.
"А поверх води –
тоненька плівка…"
З 1 травнЯ кожний тиждень санітарно-епідеміологічна служба області досліджує воду водойм за бактеріологічними показниками та один раз на місяць – за фізико-хімічними. Так, минулого року в зв'язку із забрудненістю води усі пляжі в Полтаві були закриті. У цьому ж році купатися можна, повідомляють у Полтавській міській СЕС.
– Але треба звертати увагу на заборонні таблички. Адже ситуація час від часу змінюється. На початку літа вода у Ворсклі не відповідала санітарним нормам. На-
приклад, у Київському районі міста протягом червня крива індексу лактопозитивної кишкової палички коливалася в межах від 46000 до 300 при нормі 5000, – пояснює завідуючий комунальним відділом гігієни обласної СЕС Андрій Кобеляцький. – На місцях відпочинку були встановлені відповідні таблички, які через день-два нерозсудливі відпочивальники повкидали у воду.
У Кременчуці міська санітарно-епідеміологічна служба заборонила купатися у Дніпрі, бо показник ЛКП становить 6200. Така ситуація і в Гадячі – пляж закритий.  Показник ЛКП коливається від 21000 до 6000.
Найбруднішими місцями для купання за якістю води визнано Полтаву та Кременчук. Негативна ситуація спостерігається і в Глобинському районі на річці Сухий Омельник. 
Найчистішими річками є Сула у Лубенському районі, Удай – в Чорнухинському та Оржиця – в Оржицькому районах.
Взагалі у Ворсклі вода не надто чиста. Якщо санстанція й дозволила там купатися, то надто захоплюватися все одно не варто, радять спеціалісти рятувальної служби. Особливо брудною вона є на території Полтавського міського пляжу. По-перше, прямо біля цього місця знаходиться каналізаційний колектор, який проходить усією територією пляжу по дну річки. По-друге, у Ворсклу впадають ще дві річки, які несуть скло, залізні уламки та інше сміття. Трет
ім фактором забруднення річки є автомийки. Вони знаходяться  поруч із рятувальною станцією, а неподалік – ще й  приватні гаражі. Після миття автомобілів весь бруд зливають у річку. А на додачу ще й асенізатори з вигрібних ям приватних будинків викачують нечистоти і також зливають у річку, розповідає начальник Полтавської міської рятувально-водолазної служби Сергій Баштанник.
– Буває, рано вийдеш, глянеш на річку, а поверх води тоненька плівка фекалій, – розповідає він.
Водні мотоцикли –
суцільне лихо для
відпочиваючих
Проблемою останніх років стали екстремальні види плавання. З'явилися водні скутери, катери, й любителів проїхатися з вітерцем побільшало. У Полтавському районі є масштабна ділянка річки біля копилянського мосту, яка в народі називається "широкою". Ворскла – річка не судноплавна, але, незважаючи на це, тут екстремали ганяють зі швидкістю до 90 км/год. На жаль, "водні шумахери" у переважній більшості – нетверезі.
– Вони ще й запливають на повній швидкості на міські пляжі, де відпочиває дітвора, – говорить начальник міської рятувально-водолазної служби. – Нещодавно перевернули два човни з відпочиваючими. Від громадян надходить чимало скарг.
На водоймах працюють водні інспекції. Вони мають контролювати дії таких екстремалів. У Кременчуці ця служба діє з усіма повноваженнями. Щоб користуватися моторним човном, необхідне відповідне посвідчення, а плавзасіб має бути зареєстрований. Тут навіть на надувному гумовому човні не вийдеш на воду, якщо на нього не оформлено відповідних документів. А ось у Полтаві водної інспекції немає. І міські екстремали безкарно ганяють річкою, заважаючи відпочивати іншим. Разом із тим чимало людей віддають перевагу повільному рухові по річці. Вони за 12 грн/год винаймають човен на станції, і часто вільних човнів немає.
Замість епілогу
На жаль, відпочинок на березі водойми теж стає немислимою розкішшю, бо все менше залишається місць, придатних для такого відпочинку. І винні в цьому, перш за все, ми самі.

Вікторія БЕЗДУДНА
Студентка соціально-гуманітарного
факультету Полтавського інституту  економіки і права
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.