Відпочинок і навчання

У Швеції є традиція – у липні на одному з островів збираються представники влади та люди з обмеженими можливостями і “отаборяються” там на деякий час разом. Ось і в Україні вперше вирішили організувати щось подібне. Місцем для відпочинку обрали саме Полтавщину.
В урочистому відкритті табору взяли участь заступник голови облдержадміністрації Андрій Баранов, начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко, начальник управління з питань НС облдержадміністрації Михайло Андрусенко, голова Котелевської районної ради Василь Тимошенко, журналісти.
Охочих відвідати табір налічувалося понад 80 осіб. Вони прибули з 12 районів нашої області, трьох областей України і навіть з-за кордону. Усі мали спільне бажання – відпочити на природі та поспілкуватися один з одним.
Гостя з Молдови Ірина Коротецька говорить, що тісно співпрацює з нашою громадською організацією інвалідів, а при подібних зустрічах завжди обмінюється досвідом.
– Я вважаю, що це правильний крок. Бо інваліди – люди, про яких, на жаль, мало хто дбає. А ці екстремальні умови дають змогу вільно поспілкуватися між собою, відчути себе щасливими й комусь потрібними.
Багато людей з обмеженими можливостями не можуть навіть вийти на вулицю, не те що поїхати до лісу. Тож Полтавська обласна громадська організація Союзу організацій інвалідів України вирішила ініціювати таке дозвілля. Хоча табір організований лише на п'ять днів, та програма цікава й водночас навчальна: зранку – спортивні змагання та конкурси, в полуденну пору – купання у річці, катання на конях та смачна польова каша, а ввечері – пісні біля вогнища та обмін враженнями.
Голова Полтавської обласної організації інвалідів Союзу організацій інвалідів України Сергій Чумак говорить, що таким чином люди з обмеженими можливостями краще адаптуються, побудуть на природі. Бо, як відомо, путівку на відпочинок придбати не так просто. Для інвалідів виділяють лише 6% путівок від потреби. А тут для них все безкоштовно. Гроші на такі заходи спеціально виділяють з державного бюджету.
Підрозділи МНС забезпечили відпочивальників наметами, а Котелевська районна рада надала все необхідне для їх облаштування. Ці структури також допомогли людям з обмеженими можливостями добратися до місця.
Гість з Одеської області Микола Коджебаш приїхав побачитися з друзями, які з'явилися завдяки полтавській організації інвалідів.
– Ми спілкуємося один з одним, беремо участь у конкурсах, коли зустрічаємося, їздимо на всеукраїнські змагання та олімпіади з більярду чи шахів серед інвалідів. Цього разу на Полтавщину я взяв із собою хлопця Дмитра з сусіднього села. Він дуже довго не піднімався з ліжка, а тепер навіть на змагання з нами виїжджає. Інколи навіть стає переможцем. Коли мені запропонували відпочити у цьому таборі, я довго не збирався – взяв тільки вудочку. Дуже люблю рибалити.
Та, на жаль, для людей з обмеженими можливостями і можливості надто обмежені. Особливо це стосується медичних послуг, розповідали мешканці наметового містечка представникам владних структур під час спільного обговорення своїх проблем. Наприклад, у деяких поліклініках кабінети лікарів, які надають допомогу інвалідам, знаходяться на другому або третьому поверхах. Через відсутність ліфта люди не можуть потрапити на прийом. Хоча в обов'язки медичного працівника і входить спуститися за хворим та надати допомогу, цим мало хто переймається. Ще однією проблемою є соціальні таксі. Їх не вистачає, адже інвалід може ним скористатися лише два рази на рік. За словами голови Всеукраїнської організації інвалідів Союзу організацій інвалідів України Василя Назаренка, у Полтавській області ситуація щодо послуг інвалідам краща, ніж в інших регіонах. Останніми роками вдалося поліпшити транспортне обслуговування інвалідів. У міських автобусах є пільги на проїзд. Також, як повідомляє Людмила Корнієнко, безкоштовно надаються взуттєві, перукарські та дрібні послуги з ремонту помешкання.
Всього в Полтавській області проживає 70 тисяч інвалідів. Минулого року лише 33 із них змогли працевлаштуватися. Як-то кажуть, факт більш ніж промовистий.
“…Дай нам, Боже, силу, віру і надію, ми звичайні люди, діточки Твої…” – співається у гімні, який спеціально для мешканців наметового містечка написала дівчинка в інвалідному візку.
Нехай хвороби обминають всіх людей, а наша гостинна земля додасть їм здоров'я й оптимізму.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 21 липня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.