Піти, щоб… залишитися?

    Як стверджують у Новосанжарській райдержадміністрації, про це їм повідомив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Соловей. Його заява викликала нову хвилю політичних пристрастей у районі. На позачерговій сесії Новосанжарської райради, яка скликалася на вимогу третини депутатів, представники всіх політичних сил, за винятком   трьох прихильників Миколи Долини, прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. У зверненні  депутати висловили стурбованість намірами керівництва облдержадміністрації “всупереч волі територіальної громади району, негласно та повторно призначити на посаду голови районної державної адміністрації Миколу Долину”.
    – Чим керується обласна влада, приймаючи таке рішення, – не зрозуміло, – наголосив під час виступу на сесії заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Говорять, що без Миколи Долини не виконується районний бюджет, що без нього район опинився на останньому місці за показниками соціально-економічного розвитку. Хто і за якими критеріями дає такі оцінки?! Ми вже рік працюємо спокійно, налагоджена дієва співпраця з райдержадміністрацією, бюджет перевиконується, розвиваються сільське господарство, інші галузі, в районі до 7,5 відсотка зросла орендна плата за земельні паї, люди задоволені. Невже для керівників області твердження одного Долини вагоміші, ніж думка громади, керівників підприємств і організацій району? Адже за статистикою треба бачити людей.  Хіба заслуга Долини в тому, що район минулого року вийшов на одне з перших місць по збору урожаю? Та він, перебуваючи на посаді голови райдержадміністрації, зазвичай звітував у область про показники. Крім того, намагався “в ручному режимі” розпоряджатися бюджетними коштами та коштами, які надходили від інвесторів і за рахунок благодійних внесків, тобто без врахування позиції депутатів районної ради. Нам такі керівники не потрібні. Ми хочемо лише одного – спокійно працювати.
    Під час засідання сесії з трибуни прозвучало чимало критики на адресу колишнього керівника виконавчої влади району. Закликали депутатів підтримати звернення до Президента України та вищих органів державної влади й сільські голови району, і навіть керівники структурних підрозділів та управлінь райдержадміністрації – колишні підлеглі Миколи Долини. Вони також зачитали відкритий лист-звернення до голови облдержадміністрації Валерія Асадчева, голови обласної ради Олександра Удовіченка, начальника управління державної служби головного управління державної служби України в Полтавській області Олександра Черчатого, який підписали одинадцять керівників підрозділів райдержадміністрації. У ньому вони прохають вивчити обставини та встановити причетність колишнього голови Новосанжарської райдержадміністрації до “підготовки розпорядження про його відставку, яке він же і оскаржує, намагаючись відібрати у своїх співробітників 74,5 тис. грн”.
Зрештою, 29 із 32 присутніх на сесії депутатів проголосували за звернення, текст якого ми друкуємо без змін.
    “Ми, депутати районної ради, представляючи спільні інтереси територіальних громад району, надзвичайно стурбовані намірами керівництва Полтавської облдержадміністрації всупереч волі територіальної громади району, негласно та повторно призначити на посаду голови районної державної адміністрації Долину. За цих обставин ми, як повноважні представники інтересів громади: сіл і селища району, як громадяни України, не маємо морального права стояти осторонь, коли цинічно ігноруються рішення районної ради, думка громади та законодавство України.
    Депутати четвертого і п’ятого скликань більшістю від загального складу ради, відповідно 7 березня та 21 червня 2006 року, вперше висловили недовіру колишньому голові райдержадміністрації Долині М.І. та виконанню ним програм соціально-економічного розвитку.
Рішенням дванадцятої сесії районної ради від 8 жовтня 2007 року, при загальному складі ради 45 депутатських мандатів, 32 депутати, що понад дві третини депутатів від загального складу ради, висловили недовіру голові Новосанжарської районної державної адміністрації Долині Миколі Івановичу. Підставами такої недовіри були виявлені порушення в сфері земельних відносин, бюджетного законодавства, ігнорування ним нормативних рішень органів місцевого самоврядування та незабезпечення захисту прав і свобод громадян.
    Відповідно до прийнятого рішення сесії розпорядженням Президента України від 30.05.2008 р. №185/2008-РП прийнято відставку голови райдержадміністрації Долини М.І. Але він, свідомо ігноруючи розпорядження Президента України, діюче законодавство України, при потуранні облдержадміністрації, самоправно продовжував певний час обіймати посаду голови райдержадміністрації. Тим самим фактично дезорганізував роботу райдержадміністрації, приймав незаконні розпорядження, створив безглузде протистояння органів влади в районі, яке мало негативні наслідки для соціально-економічного розвитку регіону, вніс соціально-економічну напругу в відносини жителів територіальних громад району. Його дії, за твердженням прокуратури району, підпадають під ознаки злочину, передбаченого ст. 356 (самоправство) Кримінального кодексу України, але, намагаючись відновитись на посаді керівника району і будучи депутатом районної ради, відповідальності до цього часу не поніс.
    На даний час керівництвом області ігнорується позиція не тільки районної ради, але й колективу райдержадміністрації, які звернулися зі зверненнями в різні установи області та держави.
    Харківський апеляційний адміністративний суд постановою від 12 березня 2009 року визнав, що рішення дванадцятої сесії районної ради від 8 жовтня 2007 року “Про висловлення недовіри голові Новосанжарської районної державної адміністрації Долині М.І.” прийняте у відповідності до чинного законодавства.
Тому, звертаючись до Вас як гаранта суверенітету держави, Верховної Ради, яка виступає від імені Українського народу, і Кабінету Міністрів України – вищого органу виконавчої влади, просимо врахувати викладені обставини, забезпечити дотримання Конституції України, інтересів територіальної громади, не допустити подальшої дискредитації органу виконавчої влади, загострення соціальної напруги, ймовірних переслідувань керівників органів місцевого самоврядування і депутатів, з повторним призначенням керівником району Долини М.І., якому оцінку уже дала громада Новосанжарського району”.
    По закінченні пленарного засідання сесії на запитання “Зорі Полтавщини” відповів голова Новосанжарської районної ради Юрій Лебедин:
– Юрію Яковичу, чим викликана необхідність звернення депутатів районної ради до Президента України та вищих органів державної влади?
    – Наше звернення – цілком послідовне. Адже в Україні діє така модель державного управління, згідно з якою проблеми чи то середнього за площею Новосанжарського, невеликого Чорнухинського чи великого Глобинського районів чомусь повинні вирішуватись у Києві. Це стосується в тому числі й призначення голів райдержадміністрацій. За поданням із області, яке грунтується на певних критеріях і підходах, керівника райдержадміністрації призначає Президент. При цьому більшість голів районних державних адміністрацій, тобто людей, які представляють президентську вертикаль на місцях, особисто з Президентом ніколи не зустрічались, і він їх не знає. На жаль, трапляється, що ці люди використовують владу не для виваженого, професійного розв’язання проблем життєдіяльності району, розвитку економіки, а для зведення рахунків, вирішення особистих, фінансово-корупційних інтересів. Історія стосунків Новосанжарської районної ради з колишнім головою райдержадміністрації Миколою Долиною настільки довготривала, що звернення до Президента України та Верховної Ради стало вже звичною справою.
    – Як Ви
оцінюєте позицію облдержадміністрації у даній ситуації?
    – На мою думку, насамперед – це позиція особисто голови облдержадміністрації Валерія Асадчева. Протягом трьох років, коли він очолює виконавчу владу в області, з його боку прослідковується чітка й однозначна підтримка Миколи Долини. Але про мотиви голови облдержадміністрації мені складно говорити. Виходячи з певних міркувань, він вирішив, що Микола Долина багато зробив для району. Однак район розвивається, скоріше, не завдяки, а всупереч діям колишнього голови райдержадміністрації. До того ж нині будь-яка влада – як виконавча, так і представницька – настільки слабка, що за великим рахунком не в змозі кардинально щось зрушити, хто б її не очолював. Вона виконує більше контролюючу, ніж координуючу функцію. Тому об’єктивна людина ніколи не ставитиме собі в заслуги, що саме вона “кудись вивела район”. Покращує життя людей перш за все реальна економіка, тобто бізнес. А влада повинна йому допомагати або хоча б не заважати. Головне – вчасно ухвалювати рішення, необхідні для його ефективного ведення.
    – Юрію Яковичу, за останні три роки районну раду перевіряли чимало комісій. Головна проблема – Лебедин не сидить щодня у своєму кабінеті й відмовився від заробітної плати…
    – Присутність чи відсутність керівника в окремо взятому кабінеті мало впливає на ефективність його роботи. Районна рада ефективно і повною мірою виконує свої повноваження, компетентно і відповідально приймає економічні, правові рішення. І якщо я не знаходжусь у приміщенні райради, це не значить, що я не працюю, не вирішую нагальні проблеми громади району.
    – Незважаючи на важкий для сільгоспвиробників рік, господарства, засновником яких Ви є, підвищили орендну плату і виплачують за оренду земельних паїв 7,5 відсотка. На сьогодні це чи не найвища плата в області й в Україні.
    – Справді, селяни вже отримали орендну плату за цей рік, хоча врожай ще навіть не зібраний. Причому отримали її “живими” грошима. Я не буду говорити про ціну питання, бо навіть у порівнянні з минулим роком, коли орендна плата становила
6 відсотків, вона зросла одразу на півтора відсотка. Люди в нашій державі дуже бідно живуть, не є винятком і власники земельних паїв Новосанжарського й Машівського районів. Скажу лише, що основним мотивом прийняття такого рішення було покращення життя людей, які повірили цим підприємствам, – ТОВ “Чиста криниця”, ТОВ “Елеватор “Чиста криниця”, ТОВ “Востокстройгаз”.
P.S. Редакція Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” готова надати на шпальтах видання слово для оприлюднення власної точки зору Валерію Асадчеву, Сергію Солов’ю, Миколі Долині.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.