Технології прибутку

На прикладі цього господарства, де утримується 6 тисяч голів ВРХ (в т.ч. 2 тис. корів) і 4 тисячі свиней, також є птиця, пасіка, коні й де тваринницька галузь приносить значні прибутки, учасники семінару ознайомилися з прогресивними технологіями утримання худоби, заготівлі кормів, їх зберігання та раціонального використання.
У виступах фахівців під час пленарного засідання йшлося про необхідність заготівлі кормів високої якості, й тут потрібно враховувати чимало аспектів, від оптимальних термінів заготівлі сіна та сінажу (з початку бутонізації трав і до початку їх цвітіння) й до необхідності застосування певних консервантів для ліпшого зберігання кормів та їх ущільнення при кагатуванні. В агрофірмі “Маяк” всі ці роботи виконуються за найсучаснішими технологіями. Зокрема, заготовляють корми із застосуванням високопродуктивної техніки всесвітньо відомої компанії KUHN. За добу в господарстві заготовляють близько 600 т сінажу. Слід додати, що тваринницькі ферми в агрофірмі обладнані за останнім словом техніки, з доїльними залами, а корови (від кожної надоюють більше 20 кг молока на добу при жирності 4%) – на безприв’язному утриманні. До речі, торік надій на кожну фуражну корову становив 6000 кг, і в цьому показнику визначальна роль належить збалансованій високоякісній кормовій базі.
На жаль, така ситуація далеко не в усіх господарствах області. Як зазначив начальник управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій, за даними лабораторних досліджень, з минулої зими близько 12 тисяч голів ВРХ вийшли нижче середньої вгодованості, а 7 тисяч голів свиней взагалі клінічно хворі. І це за умов торішнього надлишку зерна в області. Найбільше такої худоби – в Шишацькому, Семенівському, Лохвицькому, Глобинському районах.
Непокоїть той факт, що господарства не надають у лабораторії для досліджень зразки сіна й сінажу, а отже, є сумніви в якості цих кормів. До того ж в області, на жаль, зареєстровано випадки наявності токсичних кормів.
Тривожать і темпи заготівлі сіна, якого понад 50% від потреби заготовлено тільки в Карлівському районі. Недостатньо й площ, відведених під багаторічні трави, зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень. Якщо, приміром, площі під багаторічні трави у Чутівському районі становлять 54% в кормовій групі культур, то в Козельщинському – вони взагалі відсутні. Олександр Сень також наголосив на необхідності ефективнішого використання сінокосів, яких в області 57 тисяч гектарів, та пасовищ (130 тисяч гектарів).
– Ми просто зобов’язані розвивати тваринництво, бо для цього є всі можливості, відповідні кліматичні умови, необхідні площі орендованих земель і високопродуктивна та якісна техніка, – переконана керівник агрофірми “Маяк” Тетяна Корост.
До слова, продуктивність праці у “Маяку” становить 70 тисяч гривень на одного працюючого.
Тетяна Корост переконана, що членство України в СОТ змусить аграріїв шукати нові підходи в розвитку рослинницької і тваринницької галузі. Якщо ж український сільгоспвиробник не зможе давати якісну, конкурентоспроможну продукцію – це означатиме його банкрутство.
У ТОВ “АФ “Маяк” готові до роботи в жорстких умовах Світової організації торгівлі. У господарстві планують незабаром завершити створення замкнутого циклу сільгоспвиробництва. Адже вже мають і власний комбікормовий завод, і переробні підприємства (нещодавно відкрили ще й м’ясокомбінат, продукція якого користується значним попитом у населення області), а в планах – будівництво олійжиркомбінату та молокопереробного підприємства.
Підбиваючи підсумки семінару-наради, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Володимир Андрієнко наголосив, що ідеологією аграрної галузі в нашій державі має бути збереження і примноження робочих місць у сільському господарстві. Основою цього є розвиток тваринництва, для забезпечення якого необхідне системне виробництво високоякісних кормів. Тож досвід агрофірми “Маяк” потрібно вивчати і запозичувати.

Людмила ДАЦЕНКО

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.