Високий статус зобов’язує

   У бурякогосподарстві утримують майже 3 тисячі голів великої рогатої худоби й 3,5 тисячі свиней. Потужна тваринницька галузь потребує особливої уваги. Зараз у господарстві триває заготівля сіна, тільки під багаторічні трави відведено 500 га, ще близько 200 га – під однорічні.
   Тільки-но стало на порі, худобу перевели в літні табори, приміщення готують до зимово-стійлового утримання. За рахунок поліпшення кормової бази та підвищення продуктивності поголів’я валовий надій молока на корову цьогоріч збільшився на 600 кілограмів проти відповідного періоду минулого року. Щодоби в сільгосппідприємстві виробляють понад 13,5 т молока, а надій на кожну фуражну корову перевищує 25 кг.
Є у господарстві й хороша пасіка, а весною цього року відновили й птахівництво, придбали 10 тисяч голів молодняку курей яйценосної породи Ломан-Браун. У перспективі – розведення овець. Але для цього необхідні державна програма та фінансова підтримка сільгоспвиробників, які утримують овець, каже голова наглядової ради ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” Олександр Сухань.
   До слова, якщо в минулому році це сільгосппідприємство в рахунок державної підтримки отримало майже 3 млн грн, то цьогоріч – жодної копійки. Та все ж сільськогосподарський рік тут розпочали своєчасно, бо мали надійні внутрішні резерви. Агроформування з року в рік вирощує високі врожаї зернових, кормових, олійних культур. ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” – елітний насінгосп з вирощування насіння ранніх зернових культур, який має дозвіл на реалізацію супереліти. Є тут і ділянки гібридизації соняшнику та кукурудзи, а ще – демонстраційне поле, де вирощують 29 сортів зернових культур Одеського інституту селекції та генетики рослин і 15 сортів – Полтавської державної аграрної академії.
ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” – це племрепродуктор із розведення корів породи українська червоно-ряба молочна та свиней великої білої породи.
Дбають у господарстві й про підвищення родючості грунтів. Щорічно на кожен гектар орендованих площ вноситься в середньому 40 т органічних (а на окремих полях – і 100 т) і близько 80 кг/га діючої речовини мінеральних добрив.
На відповідному рівні в господарстві й соціальна сфера, в розвиток якої щорічно вкладають чималі кошти. Приміром, торік модернізували котельні, які опалюють дитсадок, клуб, бібліотеку, поштове відділення, контору, а цього року збудували нову котельню сільської амбулаторії. Керівник господарства Олександр Сухань спрямовує фінансову політику ВАТ таким чином, щоб у дитсадку “Сонечко” та в трьох загальноосвітніх школах було створено належні умови для вихованців та учнів.
Для потреб цих закладів, людей, які працюють у господарстві, а таких 450 чоловік, у селі Мартинівці організовано роботу кількох невеликих переробних підприємств, відведено 10 га під городину. Допомагає господарство і в забезпеченні спеціалістів житлом.
   Успішне господарювання ВАТ було помічене не тільки колегами та партнерами, а й меткими товстосумами, які неодноразово пропонували керівнику ВАТ Олександру Суханю свою “допомогу й заступництво”. А трохи більше року тому “доброзичливці” навіть організували рейдерську атаку на контору цього сільгосппідприємства. Тоді на його захист стали не тільки мартинівська громада, а й “Зоря Полтавщини”, керівництво району, депутатський корпус.
До речі, Олександр Сухань кілька скликань є депутатом районної ради. За його словами, нав’язливі пропозиції про “співпрацю” надходили й після випадку рейдерства.
   – На жаль, на державному рівні поки що не прийнято відповідних рішень чи законопроектів щодо запобігання вчиненню протиправних дій у сільськогосподарському виробництві. Як правило, залишаються безкарними й організатори рейдерських атак. Хоча бажано, щоб на це звернули увагу керівники держави, – констатує Олександр Сухань.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.