Свято весни та праці

У 1884 році Американська федерація профспілок прийняла резолюцію – з 1 травня 1886 року домагатися 8-годинної тривалості робочого дня загальним страйком. 1 травня 1886 року в США страйкували 350 тисяч робітників. У Чикаго рух був наймасовішим: страйкувало понад 40 тисяч чоловік, не працювало жодне підприємство. Мирну демонстрацію розстріляла поліція.
У грудні 1888 року в Сент-Луїсі з’їзд Американської федерації праці вирішив 1 травня провести день загальнонаціонального виступу за права робітників. У липні 1889 року Паризький конгрес
II Інтернаціоналу в пам’ять про виступ робітників Чикаго ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Міжнародний день солідарності трудящих у 1890 році був відзначений в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції, інших країнах.
Уперше в Україні 1 Травня відзначили у Львові 1890 року. 1 травня 1891 року робітники залізничних майстерень Полтави теж виявили солідарність із трудящими інших країн і провели страйк.
З 1897 року маївки набули політичного характеру і супроводжувалися масовими демонстраціями. У 1917 році в Росії після Лютневої революції Першотравень вперше відсвяткували відкрито – мільйони робітників вийшли на вулиці з гаслами. Після жовтневого більшовицького перевороту свято стало офіційно-державним.
У СРСР Першотравень довгі роки був одним із головних державних свят. Організовані колони трудящих простували центральними вулицями міст і селищ, з гучномовців звучали вітання і першотравневі заклики, а з трибун демонстрантів вітали керівники відповідних комітетів КПРС, представники влади, передовики виробництва. Як правило, участь у першотравневих демонстраціях для трудящих була обов’язковою і контролювалася керівництвом підприємств… Зрештою, у кожного своє ставлення до радянського Першотравня.
В Україні 1 і 2 травня визнано державним святом. Корені його політичного змісту слід шукати у лозунгах французької революції: “Свобода, рівність, братерство”. Вони і є підгрунтям відзначення свята у стилі соціального партнерства, а не на антагоністичному протиставленні.
Політичні сили мають завзятіше використовувати свято 1 Травня, пояснюючи людям, що тільки в єдності наша сила і що тільки разом ми зможемо протистояти бажанням олігархічних кланів перетворити народ на слухняний електорат.
“Зоря Полтавщини”, 2 стор., 30_04_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.