“Допоможіть, щоб міні-котельні залишилися…

А бідніші почали просити допомоги у вищих інстанціях. У Полтаві, в облдержадміністрації, і в Києві, в уряді, нас почули, по-людськи зрозуміли, й "на реконструкцію системи теплопостачання житлового масиву в м.Червонозаводське" було виділено 3,15 млн грн державної субвенції. У грудні 2007 року за рахунок цих коштів були поставлені міні-котельні. Споживачі тепла були дуже раді, та радість наша тривала недовго. Міський голова все нас лякав, що ціна опалення 1 квадратного метра становитиме від 7 до 12 грн. У підсумку було визначено тариф на рівні 6 грн 60 к. – тільки за теплопостачання, без підігріву води. Цей тариф найвищий в області. А тепер на рівні міської влади прийнято рішення… відмовитися від міні-котелень. Віталій Сидоренко знов дав дозволи на встановлення індивідуального опалення. Система в будинках розбалансується! До того ж дозволи дає боржникам, які тепер своїх боргів за теплопостачання погашати не хочуть.
Ми за тепло від міні-котелень сплачуємо вчасно. А на індивідуальне опалення в нас немає коштів, бо залишилися самі пенсіонери, інваліди, ветерани праці, діти війни. Наш вік – 70 – 93 роки. Допоможіть нам, щоб міні-котельні залишилися, щоб зігрівали нашу старість. Бо котельні вже почали продавати, про що написала лохвицька районна газета "Зоря".

Степко, Солонуха, Гаманець,Коновалова, Іваненко… (загалом 20 підписів).
Від редакції.
"Зоря Полтавщини" у 2007 році  писала про проблему теплопостачання, що виникла у мешканців трьох десятків дво- і п'ятиповерхівок житлового масиву Червонозаводського, який довгі роки опалювався від котельні спиртокомбінату, а також про перипетії з її вирішенням. Що тоді особливо запам'яталося, так це відмова міського голови спочатку від прийняття нової недобудованої котельні комбінату в комунальну власність на підставі її незавершеності й відсутності на це коштів, потім – відмова, під різними приводами, від 900 тис. грн державної субвенції на її добудову, потім – від обов'язку бути розпорядником державної субвенції в сумі понад 3 млн грн на будівництво модульних топкових, або міні-котелень… На цьому тлі міською владою активно просувалася ідея переведення квартир на індивідуальне опалення, що зрештою стало причиною того, що в окремих будинках до 60 відсотків квартир були обладнані індивідуальними котлами – власним коштом людей, а відтак деякі будинки не були приєднані до топкових. Як зимували мешканці тих квартир, які не "потягли" витрати на індивідуальне опалення й водночас були позбавлені централізованого опалення, – страшно уявити. І що робити тим, кого тепер ставлять перед фактом: або встановлюйте індивідуальне опалення, або грійтеся як хочете?..
Публікуючи лист, редакція сподівається, що відповідні владні інстанції звернуть увагу на нову ініціативу виконкому Червонозаводської міської ради й допоможуть людям відстояти свої права на отримання житлово-комунальних послуг. Хотілося б дізнатися й думку фахівців щодо того, чи були варіанти уникнути збитковості в роботі міні-котелень при неповній завантаженості їх потужностей від самого початку, чи аргумент міської влади про збитковість – безапеляційний? Тим більше, що у проблеми є й інша грань: наскільки ефективним є використання цільової державної субвенції на будівництво топкових, від яких через два роки просто відмовляються?.."
Зоря Полтавщини, Четвер, 30 квітня 2009 р., 4 стор.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.