Для стабілізації економіки потрібна підтримка держави

Про підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за перший квартал 2009 року доповідала начальник головного управління економіки облдержадміністрації Валентина Поліщук. Доповідач зазначила, що падіння обсягів промислового виробництва становить 26,2 відсотка. У машинобудуванні спад досяг 72-х відсотків. Але останнім часом в окремих галузях та на окремих підприємствах падіння зупинено. Так, наприкінці кварталу відновив роботу головний конвеєр ХК “АвтоКрАЗ”, з другого кварталу планує запрацювати Кременчуцький автоскладальний завод (сформовано портфель замовлень, яким передбачено до кінця року виготовити 10 тисяч автомобілів), “Полтавамаш” в умовах кризи зберіг позитивну динаміку обсягів виробництва, з квітня відновив роботу “Полтавахіммаш”.
У галузі АПК ситуація краща, ніж у промисловості. За даними головного управління економіки облдержадміністрації, виробництво валової сільськогосподарської продукції у першому кварталі 2009 року в усіх категоріях господарств зросло на 1,6 відсотка.
У цілому за цей період прибутково спрацювали 60 відсотків підприємств області. Водночас 40 відсотків підприємств отримали з початку року 244,8 млн грн збитків.
Ускладнює ситуацію неповернення державою ПДВ. За словами начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Тараса Ткаченка, загалом підприємствам-експортерам Полтавщини не відшкодовано близько 440 млн грн.
Залишається напруженим становище на ринку праці. Станом на 1 березня 2009 року рівень безробіття становив 5,1 відсотка, що більше на 1,3 відсотка в порівнянні з відповідним періодом минулого року.
Начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко зазначив, що уповільнилися темпи приросту доходів, однак бюджет області за квартал виконано з приростом 2,6 відсотка.
Підсумовуючи розгляд питання, Валерій Асадчев зазначив, що в економіці області було закладено міцний фундамент, який допомагає стримати прояви кризи. Але без чіткої державної політики, державної підтримки економіки  буде важко пережити кризу. На сьогодні ж, підкреслив голова облдержадміністрації, українська економіка не має підтримки, держава не повертає реальному сектору боргів, підприємства не мають державних замовлень, аграрії почали посівну без жодної дотаційної копійки. Тож тепер важко прогнозувати, як Полтавська область увійде у друге півріччя цього року.
Про стан та підсумки реалізації у 2008 році обласної комплексної програми профілактики правопорушень на 2006 – 2010 роки доповідав начальник головного управління МВС України в Полтавській області Михайло Цимбалюк; про підготовку до літнього купального сезону та забезпечення безпеки на водоймах області – начальник головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення облдержадміністрації Михайло Андрусенко; про встановлення стипендії голови облдержадміністрації – начальник управління з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Віктор Пожечевський.
З розглянутих питань прийнято відповідні рішення.
“Зоря Полтавщини”, 2 стор., 30_04_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.