Веселі обнови Комсомольська

Обидві дати по-своєму знаменні й історичні, тож громада намагається їх відзначати однаково урочисто та святково. Зазвичай до 24 квітня Комсомольськ убирається в тюльпанові шати. Тисячі цих провісників весни майорять різноманітними барвами на міських клумбах, утворюючи єдиний величезний букет-дарунок. Іншим подарунком- родзинкою стали малі декоративні скульптури, які встановлюють на вулицях міста та в зонах відпочинку. Донедавна їх було п’ять. Найпершою з’явилася скульптура підприємливої бабусі, що торгує насінням. Витвір місцевого архітектора Олега Рябо земляки жартома прозвали “тіткою Машею”. Невдовзі через дорогу напроти до неї приєднався ще й “дядя Вася” – таку назву отримала друга скульптура того самого автора. Цього разу вона втілила образ сантехніка, що піднімається з каналізаційного люка. На поверхні на нього вже чекає вірний друг – песик.
 А торік за ініціативою Клубу почесних громадян Комсомольська та за підтримки міської влади міським відділом культури було проведено конкурс дитячої декоративної скульптури, в якому взяли участь чимало бажаючих. Найкращі ескізи, за умовами конкурсу, мають бути втіленими в скульптурах і прикрасити вулиці міста. Таким чином біля дитячої бібліотеки з’явилася скульптура вченої Сови, а біля РАЦСу – малятко у капустині та лава для закоханих. Наречені, взявши шлюб, охоче сідають на цю лаву з Амурчиком і вдягають капці, що стоять поруч, а потім загадують бажання біля капустини щодо народження майбутньої дитини. Символічний обряд уже став традиційним для всіх молодят, розповіла завідуюча міським відділом культури Ірина Зеленська.
У ході підготовки до Дня міста експозиція декоративних скульптур поповнилася ще трьома. Одна з них – “Свиня в калюжі” – також переможець дитячого конкурсу. Її автор, учень другого класу художньої школи Ваня Куімов, свій проект задумав як застереження дорослим мешканцям і гостям Комсомольська, щоб ті не втрачали людської подоби, не напивалися до “свинячого вереску” й зберігали громадський спокій. Його “героїня” у виконанні Олега Рябо зручно примостилася поблизу супермаркету “Сільпо”.
Інший образ скульптури “Працівник ДАІ” відтепер не тільки регулюватиме рух, а й стежитиме за порядком у Дитячому містечку, яке нещодавно за ініціативою депутатів міської ради зазнало серйозної реконструкції. Ще одну свою роботу – “Голова велетня” – Олег Рябо творив за мотивами пушкінської казки “Руслан і Людмила”. На радість малечі та дорослих її встановили в місцевому парку культури та відпочинку.
Вочевидь, мешканці Комсомольська, як і влада, з гумором і оптимізмом ставляться до життя, а оригінальні об’єкти декоративних скульптур роблять їхнє місто туристично привабливим для гостей.
Зоря Полтавщини , П’ятниця, 24 квітня 2009 р., 15 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.