Гарячі точки холодного протистояння

Це призводить до того, що не виплачується заробітна плата працівникам бюджетної сфери, не виконуються програми соціально-економічного розвитку сіл Крутої Балки, Вільного Степу та Дудкиного Гаю, які належать до цієї сільської ради з населенням понад 1100 чоловік. Неприйнятий бюджет-2009 – це тільки вершина айсберга проблем, які спровокувало "самоврядування по-крутобалківськи", що зав'язло у внутрішніх конфліктах та безкінечних з'ясуваннях стосунків у судах.
Референдум, якого не було
НА ВИБОРАХ сільських голів, у березні 2006 року, Крутобалківським сільським головою громада обрала Ліну Андріївну Остапченко. На жаль, новообраний сільський голова не змогла налагодити конструктивної співпраці з депутатським корпусом. У сільраді сформувалася стійка опозиційна більшість, яка не бажала працювати з Ліною Остапченко, звинувачуючи її в порушеннях колегіального принципу самоврядування. Конфлікт поглиблювався, і  вже у червні 2007 року на восьмій сесії сільської ради п'ятого скликання голосуванням десяти депутатів (сільраду представляють 15 народних обранців. – Авт.) було прийняте рішення "ініціювати проведення місцевого референдуму по питанню про дострокове припинення повноважень сільського голови Остапченко Л.А.". На позачергових сесіях Крутобалківської сільської ради від 7 та 18 вересня 2007 року депутати визначили дату проведення референдуму, прийняли інші супутні рішення.
Однак місцевий референдум так і не відбувся, адже Крутобалківський сільський голова Ліна Остапченко подала до суду на сільську раду. Новосанжарський районний суд її позов задовольнив, визнавши сесії, на яких приймалися рішення про референдум, такими, що не відповідають встановленому законодавством порядку їх скликання. Депутати, в свою чергу, оскаржили це рішення в Харківському апеляційному адміністративному суді, який задовольнив їхнє клопотання частково, скасувавши рішення суду першої інстанції. Нині справа знаходиться в касаційному провадженні у Вищому адміністративному суді України. Тобто судові процеси тривають уже майже два роки. І, схоже, судовій тяганині не видно ні кінця ні краю.
Не маючи поки що остаточного судового рішення, але все ж таки принципово не погоджуючись із позицією Ліни Остапченко, більша частина депутатів з осені 2008 року не приходить на сесії. Сільська рада фактично не діє вже півроку. Конфлікт між сільським головою і депутатським корпусом вилився в те, що Держказначейство припинило перераховувати кошти, внаслідок чого виникла заборгованість за електроенергію, а бюджетникам вчасно не виплачується зарплата. Доки тривають сільрадівські конфлікти, страждають громадяни, заради захисту інтересів яких, власне, й ішли на вибори і депутати, й сільський голова.
Один із опозиційних до сільського голови депутатів – керівник селянського (фермерського) господарства "Обрій", голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних ресурсів та раціонального природокористування Дмитро Прилуцький – розповідає:
– Депутатів сільської ради обурює систематичне порушення Ліною Остапченко Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад" та регламенту роботи сільської ради. Зокрема, за законом рішення про скликання сесії ради доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за десять днів до сесії, а у виняткових випадках – не пізніш як за день до сесії. Ліна Остапченко завжди скликала сесію як у виняткових випадках, дзвонила по телефону і говорила, що сесія при-значена на завтра. За таких умов депутати не мали змоги заздалегідь опрацювати питання і підготуватися до сесії, як того передбачає регламент сільської ради. Адже питання, які виносяться на розгляд сесії, мають обговорюватися на засіданнях постійних комісій, які розробляють проект рішення сесії. А за три дні до її проведення кожен із депутатів має з цим проектом ознайомитися. Ця норма, передбачена регламентом роботи сільської ради, не виконувалась. Окрім того, депутатам не надавалися копії протоколів сесій. Ми змушені були звернутися в прокуратуру Новосанжарського району.
Про те, що порушення вимог Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" з боку Крутобалківського сільського голови Ліни Остапченко і справді були, свідчать приписи прокурора Новосанжарського району Віктора Каралаша.
– Питання на сесію виносяться одні, а в протоколі – інші, – розповіла депутат Крутобалківської сільської ради Валентина Павелко. – Надбавки до зарплат, премії апарату сільської ради – ми таких питань на сесії не розглядали, а згідно з протоколом – вони ухвалені. Виходить, що деякі протоколи сфальсифіковані.
"Ін'єкції" розбрату
…У КРУТОБАЛКІВСЬКІЙ амбулаторії сімейної медицини донедавна був повністю укомплектований штат медиків, які пропрацювали тут по десять–п'ятнадцять років. Кілька років тому шестеро медичних працівників амбулаторії розрахувалися з роботи майже одночасно. Залишилися санітарка і стоматолог на півставки.
– На мою думку, медики звільнилися через поведінку сільського голови, яка не сприймає іншої думки, крім своєї, – говорить депутат Крутобалківської сільської ради чотирьох скликань Валерій Ажібулатов. – Уявляєте, що значить залишитися без медиків у селі, яке за 50 кілометрів від районного центру?! Певна річ, для депутатів це було неприйнятним. Ми вирішили якось владнати питання, збирали сходки. Але медики на роботу в нашу амбулаторію так і не повернулися. Я – депутат сільської ради уже не перше скликання, але такого, щоб не порозумітися з сільським головою, у нас іще не було. Думаю, необхідно провести референдум та перевибори сільського голови.  
Виконуюча обов'язки головного лікаря Крутобалківської амбулаторії сімейної медицини Ніна Фастівець змушена була на деякий час забути про заслужений відпочинок. Вона погодилася працювати у спорожнілій амбулаторії, адже хтось має лишатися поза конфліктом і надавати медичну допомогу селянам.
– Було дуже нелегко, насамперед – морально. Усіх медпрацівників, які звільнилися, я добре знала як кваліфікованих фахівців, – розповідає Ніна Іванівна. – Зараз протистояння між сільським головою та депутатами продовжується. А ми, медики, стали заручниками обставин, адже працівники амбулаторії та двох ФАПів вчасно не отримують заробітну плату.
 Завідуюча Дудкиногаївським ФАПом Валентина Губенко також говорить, що фінансування від сільської ради, на бюджеті якої знаходяться медичні заклади, немає. Тож медики самі мають шукати навіть пальне, щоб виїхати для надання невідкладної допомоги. Дякувати, що в скрутний час на допомогу приходять сільгосппідприємства.
– Ми зверталися до сільського голови, вона говорить, що в усьому винні депутати, а ті, в свою чергу, кивають на неї, – говорить Ніна Фастівець. – Ці стосунки зайшли в глухий кут. Хто винен? Я не хочу висловлюватися з цього приводу. Бо вже страшно далі жити в цьому селі…
До речі, про круті крутобалківські звичаї "Зоря Полтавщини" писала у номері за 3 липня 2007 року. Час минув, норов покрутішав…
Від загального до конкретного
НА ФОНІ загальносільських конфліктів загострюється і персональне протистояння. Керівник селянського фермерського господарства "Хортиця" Анатолій Жулкевський мешкає у Крутій Балці сімнадцять років. Обробляє в тому числі й десять гектарів земель запасу сільської ради.
– Я брав цю землю ще при колишньому сільському голові, – розповідає Анатолій Станіславович. – Її тоді ніхто не хотів орендувати, вона була занедбана. Довелося вкласти немало зусиль і коштів, щоб довести її до ладу, це знає все село. Відтоді, як Ліна Андріївна стала сільським головою, вона правдами й неправдами хоче забрати в мене ті десять гектарів, думаю, на користь свого сина. Напевно, саме тому й почала підвищувати орендну плату за цю землю. Згідно з договором я платив 185 гривень за гектар. Остапченко почала вимагати, що
б платив по 200 гривень за гектар. Пізніше сказала, що рішенням сесії встановили вдвічі більшу плату – понад 400 гривень. Звідки взялася саме така сума – не знаю, не бачив ніякого економічного обгрунтування. Та й, наскільки мені відомо, сесії на той час уже не проводилися, не розглядалося це питання і на профільній комісії.  
Ряд депутатів Крутобалківської сільської ради, як і Анатолій Жулкевський, вважають, що Ліна Остапченко діє в інтересах свого сина, депутата Крутобалківської сільської ради Валерія Остапченка, і вбачають у її діях порушення основних принципів служби в органах місцевого самоврядування.
– В обробітку Валерія Остапченка знаходяться земельні паї не тільки рідних, як стверджує сільський голова, а й інших громадян, – розповів Дмитро Прилуцький. – При цьому договорів оренди не укладено з жодною людиною, в бюджет сільської ради прибутковий податок на сплату за оренду землі не надходить. Хоча основними джерелами наповнення бюджету є прибутковий податок, фіксований податок і плата за землю.
Керуючий відділком №2 ТОВ "Востокстройгаз", яке орендує землі на території Крутобалківської сільської ради, депутат Новосанжарської районної ради Микола Кольвашенко розповів, що нещодавно тут відбулося зменшення площ земельних паїв, а при виносі їх меж в натуру виникла плутанина, і скандал розгорівся прямо в полі.
– У людей зменшилися розміри земельних паїв в середньому на 5–6 сотих, бо, як пояснює нам Ліна Андріївна, хтось нібито відсудив свої паї, – говорить Микола Кольвашенко. – Але, перш ніж робити розпаювання і зменшувати площі земельних ділянок, треба було зібрати загальні збори пайовиків із цього питання. А такі збори в Крутій Балці не проводилися.
Пояснили сільські депутати й свою позицію щодо неприйняття змін до бюджету 2008 року та бюджету на 2009 рік.
– Протягом двох минулих років левова частка бюджету йшла на виплату зарплати сільському голові та апарату сільської ради, – говорить Дмитро Прилуцький. – У 2007 році на зарплату апарату сільради, якому все виплачується за максимальними ставками, було використано майже 196,5 тисячі гривень, в той же час на придбання медикаментів і матеріалів для надання першої допомоги – лише трохи більше 1,2 тисячі гривень. У 2008 році мало що змінилося. Такий спосіб використання коштів стурбував депутатів. На сесії від 20 жовтня 2008 року, де розглядалося питання про внесення змін до бюджету, ми не підтримали запропонований проект рішення, бо з 63 тисяч гривень, які планувались до розподілу, 40 тисяч пропонувалося витратити знову ж таки на зарплату апарату сільради.
Не ентузіазмом єдиним…
У сільській раді зустрілися з Ліною Андріївною Остапченко. Сільський голова не погоджується з жодним закидом на свою адресу, а в блокуванні депутатами роботи сільської ради вбачає "вказівку згори"…
– На посаду сільського голови балотувалося чотири кандидати. Лише я без вищої освіти. 49,5 відсотка жителів територіальної громади проголосували за мене, – розповіла Ліна Андріївна. – Робота сільського голови нелегка, але я прийшла з великим ентузіазмом. Отримала важкий спадок: у приміщенні сільської ради провалювалася підлога, дах протікав, двері випадали. Амбулаторія сімейної медицини була розвалена, парк захаращений, у ставку десятиліттями лежали звалені вітром верби. Своїми силами ми зробили ремонт приміщення сільради, за допомогою місцевих землекористувачів облаштували Алею слави. Навели порядок у парку, встановили лавочки. Для сільського Будинку культури придбали звукову апаратуру, відремонтували частину амбулаторії. Бюджет сільської ради останні роки перевиконувався, про що є відповідні документи фінансового управління Новосанжарської райдержадміністрації. Вдалося зробити багато, і планувалося зробити ще більше… Але депутати сільської ради, хоч і не зі своєї волі, не ходять на сесії. Від декого чула, що це Лебедин (голова Новосанжарської районної ради. – Авт.) так хоче… Думаю,  через те, що я вирішила виготовити громаді державні акти на право власності на земельну частку (пай).
Пенсіонер Анатолій Басараб – депутат Крутобалківської сільської ради чотирьох скликань, один із депутатської меншості, яка підтримує позицію сільського голови:
– Робота сільської ради заблокована, бо більшість депутатів не ходить на сесії, – говорить він. – У цей важкий економічний період, на мою думку, треба не скандалити, а разом вирішувати, як далі жити. Думаю, слід домовлятися, де сільський голова не права – нехай також поступається. Треба збирати сесію, запрошувати голову райради. Якщо й це не допоможе – переобирати депутатів.
– Я не бачу з її боку порушень закону. Хоч би й бачила, я туди зовсім не втручаюся, оскільки сесії ведуться звичайним порядком, – говорить пенсіонерка Зінаїда Двірник, депутат Крутобалківської сільської ради семи скликань. – А від чого це протистояння – не можу сказати. При колишньому сільському голові все було ладно.
– Через те, що сесії не проводяться, люди не можуть приватизувати землю, виділити її в натурі, – говорить депутат Крутобалківської сільської ради Григорій Шамота. – Депутат повинен з'являтися на сесії, висловлювати свою точку зору. Бюджет сільської ради на 2009 рік не прийнятий, як далі жити селу? Думаю, слід переобрати депутатів.  
– Вже майже півроку Крутобалківська сільська рада недієздатна, – коментує ситуацію заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – І депутати, й сільський голова зверталися до нас із проханням бути, так би мовити, третейським суддею. Але відповідно до законодавства райрада не може втручатися в діяльність іншого органу місцевого самоврядування. Наші висновки можуть мати лише рекомендаційний характер.
Ми намагалися допомогти врегулювати цей конфлікт, вивчали ситуацію. Неодноразово виїжджали в Круту Балку з представниками райдерж-адміністрації, разом із заступником голови обласної ради Петром Вороною були присутні на засіданні сесії Крутобалківської сільради, говорили з депутатами. Побував там і перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Іван Близнюк. На жаль, сільський голова не може налагодити конструктивну співпрацю з депутатами. Саме сільський голова підзвітний депутатам, а не навпаки. А Ліна Остапченко, схоже, плутає самоуправління з самоуправством, не бажає визнавати, що сільська рада – орган колегіальний, крім голови, є ще п'ятнадцять депутатів, і в кожного – своє бачення. Не дослухається до протилежної думки. У цьому ми пересвідчилися, коли на сесії вона надавала слово одним, а інших ігнорувала.  
Районна рада постійно підтримувала Крутобалківського сільського голову, з районного бюджету виділялися кошти на соціальний розвиток. Енергія й ентузіазм у Ліни Андріївни справді є. Але, крім цього, сільський голова повинен співпрацювати з підприємствами, які знаходяться на території сільради, вміти прислухатися до думки інших людей і запобігати конфліктам, а не розводити чвари. На практиці ж усе навпаки – немає порозуміння з керівниками агроформувань, фермерами, працівниками медичної амбулаторії, закладів культури, школи, тобто, виходить, фактично ні з ким. Останнім часом сільський голова взагалі здебільшого по судах, сільрада практично не працює. Люди приїздять в районну раду, скаржаться, що не можуть оформити спадщину, отримати довідки.
Депутати сільської ради погоджуються з тим, що потрібно сісти за "круглий стіл", вимагають лише, щоб робота органу місцевого самоврядування була прозорою. Щоб вони знали, куди направляються і як розподіляються кошти сільського бюджету. Ми поважаємо позицію кожної сторони. Саме тому дали можливість Крутобалківському сільському голові виступити на сесії районної ради. Та Ліна Остапченко запропонувала голові райради… вплинути на депутатів. Але ж голова районної ради не має ні морального, ні юридичного права примушувати депутатів сільради ходити на сесії.
* * *
Крутобалківськ
ий сільський голова направила лист до Верховної Ради України з проханням призначити перевибори. За її словами, вона не уточнювала, кого саме треба переобирати – сільського голову чи депутатів. Новосанжарська районна рада спільно з райдержадміністрацією звернулися до Верховної Ради України з клопотанням провести дострокові вибори сільського голови.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 24 квітня 2009 р., 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.