Ювілей – не привід для політичних чвар

Міський голова подякував депутатам обласної ради, адже завдяки виділеній обласній субвенції та перерозподілу власних коштів є можливість завершити реставрацію пам’яток, що увіковічнюють події 300-річної давнини, та будівництво “Ротонди примирення”.
Учасники засідання також обговорили план ювілейних заходів. Серед них – фестиваль “Мистецтво замість гармат”, мистецька виставка, організована Академією мистецтв Стокгольма та Санкт-Петербурга, Міжнародний фестиваль класичної музики за участю оперних співаків з Лондона, Парижа та Польщі, виставка художніх колекцій, фестиваль військового мистецтва за участю історичних клубів з України, Швеції, Росії, Молдови, Фінляндії, Великої Британії, Норвегії, Латвії, Естонії, США.
27 червня буде проведено панахиду за загиблими, відкрито й освячено “Ротонду примирення”, підписано угоди про партнерство між Полтавою, російським Краснодаром та шведським Крістіанштадтом, в якому тривалий час жив Григорій Орлик, пройде театралізована інсценізація Полтавського бою.
Окрім вирішення організаційних питань, Андрій Матковський акцентував увагу на спробах деяких політичних сил використати ювілейну дату для проведення акцій сумнівного змісту. Це може спровокувати наплив до Полтави деструктивних організацій різного спрямування і мати непередбачувані наслідки. “Тому у Полтаві з 25 червня до 10 липня буде введено мораторій на проведення будь-яких політичних заходів”, – наголосив Андрій Матковський.
***
В облдержадміністрації пройшло спільне засідання обласного та міського оргкомітетів з відзначення 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації Іван Близнюк. Учасники засідання узгодили перелік заходів з нагоди ювілею, які проходитимуть у Полтаві та районах області.
Зокрема передбачається, що у Полтавському державному педагогічному університеті пройде міжнародна наукова конференція “Полтавська битва 1709 року в історичній долі України, Росії, Швеції та інших держав”. Відбудеться регіональний етап Всеукраїнського фестивалю кобзарського мистецтва імені Остапа Вересая, присвячений Іванові Мазепі. У селі Жуки Полтавського району відкриють Меморіальний комплекс українського козацтва. Поблизу села Світлогірське Кобеляцького району пройдуть заходи з вшанування пам’яті полеглих воїнів.
Щодо пам’ятника гетьманові України Івану Мазепі, що в рамках урочистих подій планували відкрити у Полтаві на Соборному майдані, то цей захід відтермінували. Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев та міський голова Полтави Андрій Матковський прийняли спільне рішення відкрити пам’ятник Івану Мазепі до 18-ї річниці Незалежності України.
Зоря Полтавщини, Середа, 22 квітня 2009 р., 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.