Юрій Луценко: “Всі дільничні міліціонери відзвітують перед громадами”

– Розмова була критичною, не компліментарною. Людина в першу чергу йде зі своїми наболілими питаннями до дільничного, – сказав Юрій Луценко полтавським журналістам на прес-конференції після завершення наради. – У цій службі накопичилося чимало проблем. Необхідність писати велику кількість паперів призводить до відволікання працівників, а також до того, що вони почали гнати план, показуху. Днями на колегії МВС ми радикально зменшимо звітність, якою перевантажені дільничні, а від них вимагаємо простих речей. Кожний третій злочин в Україні вчиняють раніше судимі особи, отже, насамперед – профілактична робота щодо так званого піднадзорного елементу. Кожен п’ятий злочин скоюють у стані алкогольного сп’яніння, тому вимагаються ефективні дії проти збуту самогону і контрафактної алкогольної продукції, праця з сім’ями, схильними до вживання алкоголю. Ще одне важливе питання дільничних – робота з наркозалежними і протидія наркозбуту.
– Ці три напрямки визначають можливість зменшення злочинності в Україні, – наголосив міністр. – Криза у промисловості призведе до появи близько мільйона нових безробітних, ще вчора забезпечених людей, які брали кредити, і сьогодні багато хто з них стає на кримінальний шлях добування грошей. Бюджет України дає міліції тільки зарплату, ми не маємо коштів ні на бензин, ні на техніку, ні на будівництво. А вимагається від правоохоронців мати вагоміші результати у важчих умовах. Хто з цим не згодний, може піти з міліції. А хто залишиться, будуть служити, а не підслужувати.
У країні процвітає самогоноваріння, діє досі небачена кількість відкритих “точок” його продажу.
– Самогону стали робити більше і, що мене турбує, – не для себе. Йде масове споювання людей, і це роблять не окремі ділки, а ціла корпоративна система, – не приховує Юрій Луценко. – На жаль, дільничні мають дуже мало повноважень для наведення порядку, штраф за самогоноваріння – близько ста гривень. МВС ініціювало підвищення штрафів за певні види адмінпорушень до десяти разів, їх розглядають у зацікавлених міністерствах – Мінфіні, Мін’юсті, Мінекономіки. Впевнений, що саме дільничні повинні й здатні навести порядок усіма міліцейськими важелями.
У квітні-травні, наголосив міністр, усі дільничні міліціонери відзвітують перед сільськими сходами. А в містах – перед депутатами відповідних рад. Юрій Луценко не проти, щоб громадяни вільно купували для самозахисту травматичну зброю, але для цього треба, щоб був ухвалений відповідний закон.
Для зменшення вуличної злочинності, крадіжок, угонів автотранспорту застосовуються різні методи: міліцейські патрулі, охоронна сигналізація, засоби відеоспостереження, професійна охорона. У Полтаві, за словами начальника ГУ МВС України в Полтавській області Михайла Цимбалюка, встановлено 28 відеокамер, і це покращило криміногенну ситуацію у тих мікрорайонах, де вони працюють.
Приділили увагу на прес-конференції і обстановці на українських дорогах. До речі, всі працівники, котрі фіксують порушення правил дорожнього руху технічними засобами, мають бути у формі й на службових автомобілях. З початку дії підвищених штрафів водії на дорогах України скоїли порушень правил руху на суму 200 мільйонів гривень, сказав міністр. Сплатили трохи більше 100 мільйонів. Відтепер оплату штрафних санкцій і правильність номерів автомобільних двигунів перевірятимуть під час державного технічного нагляду, який усі автовласники повинні пройти разом із техоглядом. Юрій Луценко наголосив – кошти, які надходитимуть від штрафів у місцеві бюджети, міліція не проситиме собі на бензин чи техніку. Гроші повинні спрямовуватись на поліпшення ситуації на дорогах, впорядкування найбільш аварійних місць, освітлення вулиць, автостоянок тощо. Послаблень ніяких не буде, хоча штраф б’є по сімейних бюджетах. Але рецепт проти штрафів лише один – їздити за правилами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.