Козацькому роду нема переводу

Славна історія невеличкого козацького містечка Келеберда відноситься до ХІV століття. За тих часів у ньому перебувала козацька сотня Полтавського полку, підпорядкованого гетьманській владі. Келеберда була причетною до підготовки Полтавської битви на боці Івана Мазепи. Аби приборкати непокірних, на Запорозьку Січ за наказом Петра І було відряджено три російських полки. У 1709 році вони дощенту спалили Келеберду, яка була козацьким форпостом на Дніпрі. Та поступово життя тут відродилося. Знову було створено козацьку сотню, яка мала шовковий яскраво-червоний прапор із зображенням шаблі та булави, перехрещених на казані, як символ достатку, і напис “Козацькому роду нема переводу”.
Комсомольську ж не виповнилося ще й півстоліття, але, зазначив його міський голова Сергій Супрун, місто пишається тим, що є найближчим сусідом Келеберди, яка має таку славну козацьку історію. Тим паче, що в наддніпрянських хуторах на місці нинішнього Комсомольська теж колись жили козаки. Напевне, саме це й надихнуло Почесного громадянина Комсомольська Олександра Мороза – мецената за покликом душі, не тільки запропонувати ідею, а й надати кошти на спорудження в селі меморіального комплексу Келебердянському козацькому форпосту на Дніпрі, приурочивши його відкриття до 200-річчя Миколи Гоголя. Адже головна скульптура комплексу є й головним героєм гоголівської повісті “Тарас Бульба”. Саме він у своїй гордій бронзовій поставі на узбережжі сивого Дніпра відтепер велично й пильно оберігатиме спокій нинішніх мешканців Келеберди, ставши символічним оберегом цього уславленого краю. До речі, це перший пам’ятник прославленому козацькому ватажку на теренах України та інших держав колишнього Союзу.
З нагоди урочистого відкриття комплексу до Келеберди з’їхалося багато гостей. У їх числі – народний депутат України Олександр Попов, міський голова Комсомольська Сергій Супрун, Почесний громадянин Комсомольська Олександр Мороз, генеральний директор ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” Віктор Лотоус, голова Кременчуцької районної ради Олександр Степаненко, голова Кременчуцької районної держадміністрації Іван Панасенко, архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, єпископ Кременчуцький і Лубенський Володимир, делегація флагмана ВМС України – фрегата “Гетьман Сагайдачний”.
Коли з пам’ятника спало покривало, очам присутніх відкрився колоритний образ українського козака. Неподалік Тараса, поближче до Дніпра, стоїть козацька гармата, а ще далі – пасеться його улюблений кінь. Вочевидь, з великою любов’ю творив відомий столичний скульптор Володимир Чепелик, коли зумів так точно повторити Миколу Гоголя, але вже в бронзі та граніті.
За словами голови Кременчуцької райдержадміністрації Івана Панасенка, Келеберда саме те місце, де й потрібно було увіковічити пам’ять героїчного Тараса Бульби. Водночас він висловив пропозицію щодо відкриття спільного з комсомольчанами туристичного маршруту. Розпочавши подорож із наймолодшого на Полтавщині міста, туристи мали б змогу відвідати й Келеберду, далі Дніпром дістатися правобережної Чикалівки, де споруджено величний комплекс учасникам форсування Дніпра, інших історичних, культурних і природних пам’яток Кременчуцького району. Для втілення ідеї потрібна добра воля та бажання зацікавлених і професійно грамотних фахівців. Як приклад патріотизму Іван Панасенко назвав меценатство Олександра Мороза, котрий таким чином пошанував геній Миколи Гоголя.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.