Резерви ділового партнерства Інвестиції

Зокрема, Комсомольська міська рада торік уклала договір з приватним підприємством “Старс” про передачу йому в оренду земельної ділянки площею понад три гектари для будівництва котеджного містечка. Інвестори спочатку хвацько взялися до справи, навіть проект майбутньої забудови виготовили. Та поступово їхня активність різко знизилася. За оренду землі “Старс” заборгував 67 тисяч гривень. На зауваження відділу земельної політики та дозвільних процедур щодо необхідності повернення орендної плати почали шукати контраргументи на свою користь.
– Замість пошуку компромісу наші колишні партнери вдалися до амбіцій, – розповідає міський голова Комсомольська Сергій Супрун. – Тому під час останньої сесії міської ради й було ухвалено рішення про відмову ПП “Старс” у поновленні договору оренди земельної ділянки. Своїм рішенням депутати зобов’язали недобросовісних інвесторів повернути земельну ділянку місту в стані, не гіршому за той, в якому її було отримано в оренду. Тепер цю ділянку зараховано до земель запасу міської ради. Вона не буде даремно простоювати. Нині в Комсомольську з’явилося чимало бажаючих отримати землю під індивідуальну забудову, тож ми віддамо її тим, хто й справді має потребу в житлі.
Доречно зазначити, що Комсомольськ – одне з небагатьох міст, де до земель територіальної громади ставляться особливо по-господарськи. Задля цього провели інвентаризацію усіх раніше виділених ділянок і перевірили, чи за цільовим призначенням їх використовують користувачі. Якщо впродовж відведеного терміну на ділянці будівництво без поважних причин так і не розпочато, землю в недбайливців відбирають і передають тим, хто використає її за призначенням. Такий підхід значно дисциплінує забудовників.
Поважають тут і відповідальних інвесторів. Йдеться про ЗАТ “Трест Київміськбуд-1”, з яким Комсомольська міська рада підтримує ділові стосунки ще з 2007 року, затвердивши проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки під житлову забудову загальною площею 6,86 га. Проект удало стартував, і ніяких проблем не виникало. Та фінансова криза внесла корективи у діяльність інвестора, про що він відразу ж повідомив партнерів. У результаті переговорів міська рада минулого року перенесла термін оплати за дану земельну ділянку до квітня 2009 року.
На жаль, за відстрочений час економічна ситуація не змінилася, а відтак ЗАТ “Трест Київміськбуд-1” вдруге порушив питання про доцільність подальшої оренди землі. Не бажаючи втрачати інвестора, який має репутацію надійного партнера, міська рада Комсомольська запропонувала внести зміни та доповнення до раніше ухваленого рішення. Цим документом депутати затвердили п’ять стадій забудови земельної ділянки. Тобто будівельна фірма матиме змогу орендувати не всю раніше відведену територію, а тільки земельну ділянку площею 3562 кв.м, яка відповідає першій стадії забудови, терміном із 1 квітня 2009 року до 31 грудня наступного. Інші чотири земельні ділянки зарезервовано за ЗАТ “Трест Київміськбуд-1” до завершення забудови першої стадії.
– Це було непросте рішення для всіх нас, – сказав Сергій Супрун, – але ми зважилися на такий крок заради того, щоб утримати на своїй території такого потужного й перспективного інвестора. Сподіваємося, що разом нам вдасться гідно вийти з фінансової кризи й допомогти одне одному в момент скрути.
У сусідньому Кременчуці з іншою будівельною фірмою з Києва склалася дещо інша ситуація. 2005 року корпорація “Столиця” отримала від міської влади як підтримку, так і відповідне рішення про передачу в оренду 87 га землі під забудову мікрорайону “Озерний”. Райдужні перспективи появи комфортабельного й затишного мікрорайону, до спорудження якого збиралися залучити місцеві промислові підприємства та будівельні організації, виявилися доволі примарними. Позаяк тут раніше знаходилися артсклади, то виникли небезпідставні підозри про ймовірне знаходження в землі боєприпасів. Та найголовнішою перешкодою на шляху будівельників стала відсутність необхідних інженерних комунікацій. Їх проектування та будівництво потребує солідних фінансів, тож темпи реалізації великомасштабного проекту потроху збавили. “Столиця” відразу поділила землю на три ділянки, оренду сплачувала тільки за одну, де розпочала будівництво, дві інших загальною площею майже 50 гектарів мали статус зарезервованих.
На початку нинішнього року інвестор взагалі відмовився від них. Кременчуцька міська рада ухвалила рішення щодо проведення корегування детального плану забудови цих двох ділянок. Замість багатоповерхівок тут планують спорудити індивідуальні котеджі. Ось тільки чи  знайдеться стільки бажаючих, адже питання з комунікаціями так і залишається відкритим, а коштів на їх будівництво допоки ніхто не пропонує.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.