Згуртована робота – конкретні результати

Першими результатами реалізації соціальної програми стали капітальні ремонти дитячих садків "Сонечко" у Богданівці та "Дзвіночок" в Андріївці, реконструкція частини приміщення Полузірської школи під дитячий садок, відкриття дошкільної групи при Дубинівській загальноосвітній школі I–II ступенів, ремонти приміщень шедіївського дитсадка та дошкільного закладу в Нехворощі, а також проведення з допомогою селищної ради капремонтів у дитсадках "Сонечко" та "Лелеченька" у Нових Санжарах. І все це вдалося зробити за останні роки, у період, коли дитячі заклади у сільській місцевості все частіше  закриваються.
– За пропозицією голови Новосанжарської районної ради Юрія Лебедина в районі було запроваджено тридцятивідсоткове співфінансування об'єктів пріоритетних галузей – освіти, медицини, культури, – говорить заступник голови районної ради Борис Федоренко. – Відтоді жоден суб'єкт господарювання в районі не стоїть осторонь соціальної сфери. Завдяки цьому тільки у 2008 році, крім бюджетних коштів цільового фонду району, було додатково залучено майже мільйон гривень. Кожна копійка з цих коштів використана за призначенням, на конкретні об'єкти соціальної сфери. Адже головний принцип нашої роботи – лише конкретними справами можна бути корисним громаді.
До участі в обговоренні питання розподілу коштів запрошуються й сільські голови району: кому, як не їм, знати найболючіші проблеми своїх територій. У Галущиній Греблі однією з таких проблем була відсутність дитячого садка. Нині ж у приміщенні майбутнього навчально-виховного комплексу тривають ремонтні роботи.
– Фактично приміщення довелося реконструювати, адже в останні роки воно стояло без вікон, без дверей в прямому розумінні, – розповідає Галущиногреблянський сільський голова Володимир Коба. – Нині уже виконані основні роботи з підведення комунікацій – систем енергозабезпечення, водопостачання, каналізації, обладнано також і нову теплогенераторну. Використано 192 тисячі гривень, з них 120 тисяч гривень із цільового фонду виділила районна рада, 20 тисяч – кошти з бюджету сільради, решта – кошти інвесторів: ТОВ "Елеватор "Чиста криниця" (директор – депутат районної ради Микола Харченко) та ТОВ "Чиста криниця" (директор – Микола Цвітченко). Маємо домовленість з інвесторами і про закупівлю нового обладнання та меблів для НВК, агроформування допомагатимуть і з харчуванням дітей.
Дитячого садка у Галущиній Греблі не було майже десять років. Певна річ, за таких умов молоді мами не мали змоги працювати. Нині у цьому селі – більше тридцяти дошкільнят, відвідуватиме дитсадок і малеча з сусідніх сіл Кустолового та Великих Солонців. Здати в експлуатацію дитячий садок планується вже цього літа, а до першого вересня відкриє двері й місцева ЗОШ I ступеня, яка розміститься під одним дахом із дошкільним закладом.
Окрім радісної події для місцевої малечі, це ще й добра справа для вихователів, які із закриттям дитячого садка свого часу втратили роботу. За словами сільського голови, відкриття навчально-виховного комплексу дозволить створити в селі десять робочих місць.  
У цілому цього року в Новосанжарському районі планують відкрити чотири дитячих садки, практично відновивши тим самим колишню сільську мережу виховних дошкільних закладів. Зокрема, запрацює дитсадок на 40 місць у селі Драбинівці, його облаштують у частині приміщення Драбинівської ЗОШ I–III ступенів. Необхідні 200 тисяч гривень на умовах співфінансування виділять районна рада і ТОВ "Чиста криниця". Також цього року планується закінчити ремонт приміщення і відновити роботу колишнього дитячого садка у селі Кунцеве.
Цього літа відкриє двері й дитячий садок у селі Лівенському. Його майже завершили облаштовувати в одному з корпусів місцевої школи. Багато зробили всією громадою, залучали до робіт батьків і майбутніх працівників дитсадка, не цурався роботи і сам сільський голова.
– Районна рада на умовах співфінансування допомогла коштами – на дитячий садок було виділено 45 тисяч гривень із цільового фонду районного бюджету, – розповідає Лівенський сільський голова Іван Корж. – Всього ж витрачено 86 тисяч гривень, в тому числі й кошти сільського бюджету.
У дошкільному закладі провели ремонт, закупили нові меблі та інвентар. Дещо вдалося зберегти від колишнього колгоспного дитсадка, скажімо, каруселі, які сільський голова свого часу завбачливо роздав людям до відновлення роботи закладу.
Заступник голови районної ради Борис Федоренко та голова депутатської комісії з питань бюджету Юрій Свердлов виїжджають на кожен із об'єктів соціальної сфери, контролюють проведення робіт і витрачання коштів. Побувавши нещодавно й у Лівенському, виявили ще одну проблему – приміщення шкільної їдальні, що споруджене тридцять років тому місцевим господарством, а нині належить районному споживчому товариству, не опалюється. Крім того, там старі, а то й непридатні до використання меблі та обладнання. Не відкладаючи на потім, знайшли варіант створення належних умов для дітей.
– Насамперед вирішили викупити майно у  райспоживтовариства, і на даний час уже досягнуто попередньої домовленості з його керівництвом, – розповідає голова депутатської комісії з питань бюджету Новосанжарської районної ради Юрій Свердлов. – Обігрівати приміщення газом – дорого, доцiльнiше облаштувати так зване нічне електроопалення: дешевше обійдеться, тим паче, що у нічну пору тарифи на електроенергію значно нижчі. Планується також замінити меблі, придбати нові плити, холодильник.
Тож зроблено впевнені кроки на шляху до розв'язання найголовніших проблем і лівенської сільської громади. Є надія на те, що в червні місцева дітвора справить новосілля у новому дитсадку, а у вересні почне працювати й оновлена шкільна їдальня. Щоправда, у Лiвенському остаточно не вирішена проблема з ФАПом. Але й це питання вже найближчим часом буде розв'язане. Адже згуртована робота депутатського корпусу райради та її керівництва спрямована на конкретний результат.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.