Гоголівське свято у Полтаві

Всупереч окремим сумнівам роботи з реконструкції пам'ятника та бульвару імені Гоголя, які тривали з листопада минулого року, виконано приватним підприємством “Алмакс-реконструкція” у заплановані терміни. Як розповів його директор Ігор Касіч, на постаменті було відкрито шви, їх заармовано, оштукатурено. Сам постамент облицьовано гранітом. Скульптуру очищено від бруду, окислів та фарб і оброблено спеціальним захисним розчином. На реконструкцію бульвару та пам'ятника використано мільйон гривень державної субвенції. Безпосередньо на пам'ятник – 300 тисяч. До речі, пам'ятник, який створив видатний скульптор Л.Позен, подаровано місту 1915 року, але встановлено тільки у 1934-му. За цей час його реставрували тільки один раз – до 150-річчя письменника, і то лише п'єдестал. Нині ж по бульвару встановлено паркові скульптури, виготовлені за кошти меценатів. Це – “Ніс”, “Вій з панночкою”, “Тарас Бульба”, “Солоха”, “Вакула”, “М.В.Гоголь” і скульптурні композиції “Сорочинський ярмарок” та “Викрадання Місяця”. На святі їх презентував сам Гоголь – актор Полтавського академічного музично-драматичного театру ім. М.В.Гоголя Богдан Чернявський.
***
З Корпусного парку обласного центру почалася молодіжна костюмована хода, ярмарок сміху та жартів “Полтава посміхається”. Клоуни, мавки, козаки, чорти, ростові ляльки українки й українця та інші казкові герої пройшлися центральними вулицями міста, а біля театру ім. М.В.Гоголя влаштували концерт. У цьому заході брали участь студентські художні колективи, команди клубів виселих і винахідливих вузів Полтави, заслужений ансамбль пісні і танцю “Лтава”, хор “Чумацький шлях” КП “Полтававодоканал”, гурт “Ревізор”, актори креативної агенції “Просто казка”.
Тут же вирував і ярмарок сувенірів та оберегів. Усі бажаючі мали можливість придбати вишиванки, прикраси ручної роботи, картини, ткані килими, вироби з глини, дерева, свистунці, ляльки-мотанки.
***
На будинку Малої академії мистецтв
ім. Р. Кириченко, на місці, де свого часу знаходилося повітове училище, в якому у 1818–1819 роках навчався письменник, того ж дня було відкрито меморіальну дошку Миколі Гоголю. На ній – цитата з листа до матері: “Мое сердце останется привязанным к священным местам Родины”. На урочистому відкритті з вітальним словом виступили заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, міський голова Полтави Андрій Матковський, старший радник посольства Російської Федерації в Україні Сергій Кузнєцов. Секретар Полтавської єпархії УПЦ архімандрит Філарет освятив меморіальну дошку.
Затим відбулася презентація книги Миколи Томенка “Український романтик Микола Гоголь”. У ній автор робить спробу показати, що Гоголь є ідеологом української історії та культури. Книга розрахована на масового читача.
***
1 квітня було вручено перші премії імені Миколи Гоголя, засновані міською владою, переможцям серед учнів полтавських шкіл на знання життя та творчого шляху письменника. Від школярів вимагали нестандартного, художнього підходу в написанні драм-феєрій, віршів, есе, листів.
У першій віковій категорії (10–11 класи) першу премію (1 тис. грн) отримала Юлія Царенко, учениця 11 класу школи № 8. Другу (500 грн) – Ярослава Бондаренко (10 клас, школа №22) та Юрій Петрушевський (10 клас, навчально-виховне об'єднання № 14). У другій віковій категорії (7–9 класи) першу премію здобула учениця 8 класу школи № 18 Юлія Рябуха
(1 тис. грн), другу (400 грн) – Євген Горбашко (8 клас, школа № 26) та Олександра Третьякова (7 клас, гімназія № 33). Грамотами за активну участь у конкурсі нагороджено Лідію Іванову (10 клас, гімназія № 28) та Тетяну Печеник (9 клас, школа № 36).
***
У день святкування ювілею Миколи Гоголя у Полтаві відкрився й всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва “В гостях у Гоголя”. До Полтави приїхали творчі колективи з Криму, Харкова, Донецька та інших міст. На жаль, через брак коштів вимушені були відкласти поїздки театри з Одеси, Чернігова, Вінниці та Херсона. У зв'язку з ремонтом театру ім. М.В.Гоголя вистави відбувалися у міському Будинку культури та Палаці дозвілля “Листопад”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.