Теплий промінь для самотнього серця

КІлька років тому, коли готувала матеріал про дівчаток-випускниць одного з інтернатських закладів, звернула увагу на те, як саме вони говорять про своє майбутнє. Ні, не про те, де вчитимуться чи працюватимуть, а про те, якими бачать свої власні сім'ї. "Мені так подобається, як у серіалах показують: уся сім'я за одним столом…" – зізналася одна з дівчат. Тобто вона, 17-річна дівчина, яка змалечку виросла в інтернаті, просто не мала можливості побачити модель родини. Хіба що на екрані телевізора, в улюбленому серіалі…
Мабуть, хоча б заради того, аби самотнє дитяче серце зігрілося біля родинного вогнища й пронесло цей теплий спогад через усе життя, варто дарувати цим обділеним дітям сім'ю. І, мабуть, це значно більше за будь-які матеріальні категорії. Коли дитина нарешті має змогу сказати: "Моя сім'я". При цьому не просто уявляє дім і конкретну адресу, а отримує розуміння, увагу, доброту, співчуття й підтримку. Ось це надзвичайно важливо.
Ми вже повідомляли, що на Полтавщині минулого року створено кілька будинків сімейного типу. Практично в кожному районі області тепер є такі великі родини.
Перший будинок сімейного типу нещодавно було урочисто відкрито і в Полтаві. Міська влада придбала (на умовах оренди) двоповерхівку. З допомогою спонсорів було повністю  облаштовано помешкання, на ці роботи  спрямовано 150 тисяч гривень.
 Господарі будинку – Борис та Ольга Требухи (на фото з підопічними) – виявили бажання створити прийомну сім'ю ще 2005 року. Для цього пройшли відповідне навчання й отримали позитивну рекомендацію, але гостро відчувався брак житлової площі. Саме тоді на допомогу цим благородним людям і прийшла міська влада. У серпні минулого року Требухи вирішили створити дитячий будинок сімейного типу і взяти на виховання п'ятьох дітей-сиріт.
Під час урочистостей з нагоди відкриття будинку родині пообіцяли, що представники влади й надалі підтримуватимуть ініціативу подружжя. Власне, так і сталося. Як поінформували в прес-службі Полтавської міської ради, про дітей не забувають. І допомога полягає не тільки в матеріальному (коштах, перевезенні дітей до школи, подарунках тощо), а й у моральній, консультаційній підтримці.
Хто дасть хоч скибку хліба сироті, того Бог нагородить сторицею. Ця народна мудрість не втрачає актуальності й нині. І треба, аби вона була зрозуміла й прийнятна завжди. Тоді не буде жодної дитини, яка б сім'ю, родинний дім бачила тільки на телеекрані…
До речі
Нещодавно в Україні прийнято постанову "Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми". Ці зміни визначають у поточному році вказану допомогу в розмірі 12 240 гривень на кожну усиновлену дитину. При цьому виплата допомоги здійснюється одноразово в сумі 4 800 гривень, решта суми виплачується протягом наступних 12 місяців по 620 гривень щомісяця. Допомога при усиновленні дитини призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців із дня набрання законної сили рішення про усиновлення дитини.
Так, допомога при усиновленні призначається громадянину України, який постійно проживає на її території та усиновив дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, з 1 січня 2009 року, незалежно від її віку. Якщо усиновлювачами є подружжя, допомога призначається одному з них, на їхній розсуд.
Таким чином для призначення допомоги при усиновленні дитини усиновлювач, за умови пред'явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подає до органів праці та соцзахисту населення за місцем реєстрації такі документи: заяву усиновлювача; копію свідоцтва про народження дитини, виданого державним органом реєстрації актів цивільного стану після внесення змін до актового запису про народження дитини на підставі рішення суду про усиновлення дитини; копію рішення суду про усиновлення дитини. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Допомога при усиновленні дитини призначається на кожну дитину в розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні першої дитини, на дату набрання законної сили рішенням про усиновлення.
Контроль за цільовим використанням допомоги при усиновленні дитини здійснюється державними соціальними інспекторами органів праці та соціального захисту населення разом зі службами у справах дітей шляхом проведення моніторингу виплат і використання допомоги та обстеження сімей. Допомога при усиновленні дитини здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.