Пам’ять живе у спогадах і справах

Соціальний захист учасників бойових дій, інвалідів, сімей загиблих – такий основний напрямок діяльності обласного відділення ветеранів Афганістану, яке об’єднує в собі тридцять міських і районних осередків. Ініціативністю й енергійністю в роботі завжди відзначаються Котелевська, Чутівська, Великобагачанська, Гребінківська районні організації, очолювані Миколою Дрюком, Миколою Балясним, Володимиром Галенком, Валерієм Школярем. Цей перелік можна доповнити Диканським, Гадяцьким, Чорнухинським, Шишацьким районами. 78 учасників бойових дій обрані депутатами місцевих рад, представники спілки ветеранів Афганістану очолюють міські ради в Глобиному та Хоролі, сільські територіальні громади, керують підприємствами й установами різних галузей економіки та соціальної сфери.
Ми не залишаємо поза увагою жодного воїна-інтернаціоналіста, котрий пройшов пекло Афганістану. Водночас продовжуємо роботу щодо увіковічення пам’яті наших побратимів, які не повернулися з чужої землі. На Полтавщині іменами загиблих в Афганістані названо 57 вулиць, відкрито 72 меморіальні дошки. А напередодні нинішньої річниці вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Полтаві відбудеться урочисте відкриття музею, експозиція якого відображає військові конфлікти ХХ століття. Фундатором його став активіст нашого відділення, депутат обласної ради Юрій Цомартов. Це лише один із численних прикладів участі афганців Полтавщини у всеукраїнській естафеті пам’яті, що проходила під девізом “20-й річниці виведення військ із Афганістану – 20 корисних справ”.
Багато що змінилося в нашому житті за минулі два десятиліття. Але незмінними залишаються мужність і героїзм усіх тих, хто не за своєю волею потрапив на неоголошену війну за межами рідної Вітчизни. Ми чесно виконували свій обов’язок. Тож прагнемо, щоб нині молодь знала про це. Важливу роль у вихованні патріотизму відіграють спортивні заходи, присвячені пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Зокрема, у традиційних міжнародних змаганнях із настільного тенісу, присвячених пам’яті загиблого в Афганістані капітана Вадима Бикова, торік взяло участь понад п’ятсот спортсменів з України, Росії, Білорусі, Молдови. Традиційними стали також спартакіада допризовної молоді в Яреськах Шишацького району і турнір із міні-футболу в Карлівці, присвячені пам’яті воїнів-інтернаціоналістів Олександра Дзюби та Володимира Шелехова. Активно діє спортивно-оздоровчий центр імені Олександра Губаря в Опішні Зіньківського району.
Напередодні святкової і водночас сумної дати – 20-ї річниці виведення радянських військ із Афганістану – від імені правління обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану щиро зичу всім афганцям, а також учасникам бойових дій на території інших держав міцного здоров’я, життєвої наснаги і віри в майбуття!
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 13 лютого 2009 р., 3 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.