Медицина області зробила кілька кроків уперед

На придбання апарата з обласного бюджету виділено дев’ять мільйонів гривень. Щоправда, саме обладнання обійшлося у майже 8 млн грн, на решту коштів, говорить Євген Скалянський, змогли придбати іншу, конче необхідну для лікарні, апаратуру. Тендер для постачання полтавцям ангіографа виграла одна з п’яти столичних фірм-претендентів – “Медімпорт-Україна”. Обладнання виготовила німецька фірма “Сіменс”. Перед тим, як подати замовлення, полтавці вивчили досвід Києва, Харкова, Дніпропетровська, Донецька, де медична галузь значно прогресує.
Допоки готується приміщення для роботи ангіографа, де зробили спеціальний ремонт, фахівці фірми проводять інсталяційні роботи на багатофункціональному електронному обладнанні, лікарі з обласної лікарні проходять навчання у Києві. Як зазначив Євген Скалянський, уже є домовленість про стажування лікарів при необхідності й за кордоном. Приміром, свою готовність до консультацій полтавців висловив центральний госпіталь у Варшаві.
Запустити ангіограф у роботу планують на початку квітня нинішнього року. Хоча застосування цього апарата не з дешевих. З досвіду інших обласних центрів собівартість обстеження пацієнта на ангіографі коштує 5 тисяч гривень. Щоправда, говорить Євген Скалянський, в обласному бюджеті на цей рік передбачені кошти для проведення 100 коронарографій (досліджень судин серця). В обласній лікарні є облік кардіохворих, яким необхідна допомога в першу чергу. Взагалі, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, у відділеннях кардіохірургії протягом року треба проводити не менше 600 обстежень та оперативних втручань, зазначає головний лікар обласної клінічної лікарні. Для Полтави це перспектива наступних років.
До речі, як зазначив Євген Скалянський, у обласному бюджеті передбачені кошти на придбання комп’ютерного томографа, а також на капітальний ремонт приймального відділення, на базі якого буде обладнано приймально-діагностичне відділення з апаратом УЗД, комп’ютерним томографом, іншим високотехнологічним обладнанням.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 13 лютого 2009 р., 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.